Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Ενεργοποιούνται ρήτρες, καταγγέλλονται συμβάσεις λόγω εκτίναξης του κόστους στη χονδρική

 

Χρήστος Στεφάνου

Κύμα καταγγελιών συμβάσεων καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην αγορά προμήθειας, ως αποτέλεσμα της εκτίναξης του κόστους της χονδρεμπορικής αγοράς. Έτσι, επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι το υψηλό κόστος που καταγράφεται στην αγορά της χονδρικής, κυρίως λόγω της αύξησης στους λογαριασμούς προσαυξήσεων που χρηματοδοτούν τη νέα αγορά εξισορρόπησης, θα μετακυληθεί και στη λιανική και τους καταναλωτές. 

Πιο συγκεκριμένα, η πλειονότητα των προμηθευτών, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των υψηλών τιμών στη χονδρική επί μακρόν, είτε στέλνει επιστολές σε πελάτες, είτε προχωρά ακόμη και στο επόμενο βήμα δηλαδή στην καταγγελία συμβάσεων. Στην αγορά της μέσης τάσης το

φαινόμενο είναι σχεδόν καθολικό με τους προμηθευτές να καταγγέλλουν συμβάσεις που είχαν τιμές στα επίπεδα των 53 έως 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και οι οποίες αυξάνονται στα επίπεδα των 67 – 68 ευρώ προκειμένου να είναι βιώσιμες με τα νέα δεδομένα της αγοράς.

Εκτός από τις υφιστάμενες συμβάσεις, η εικόνα στη χονδρεμπορική αγορά επηρεάζει και τις καινούριες συμβάσεις στη Μέση Τάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή οι καινούριες συμβάσεις που υπογράφονται περιλαμβάνουν αυξήσεις οι οποίες κυμαίνονται στα επίπεδα της τάξης του 20%.

Εν ολίγοις, η αύξηση του κόστους ρεύματος για τη Μέση Τάση, από την οποία τροφοδοτείται, ως γνωστόν, ο κορμός της παραγωγικής δραστηριότητας και του τομέα υπηρεσιών της χώρας, στην πράξη έχει ήδη επέλθει.

Παράλληλα, ακόμη και στη χαμηλή τάση, οι ρήτρες που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια, εκτιμάται ότι μόλις έρθει η εκκαθάριση, θα οδηγήσουν σε "σιωπηρές" ανατιμήσεις οι οποίες θα περάσουν στην κατανάλωση. Σημειώνεται ότι για τα τιμολόγια πολλών εταιρειών οι ρήτρες δεν αφορούν μόνο την οριακή τιμή του συστήματος αλλά το σύνολο του χονδρεμπορικού κόστους του ρεύματος, δηλαδή περιλαμβάνουν και τους λογαριασμούς προσαυξήσεων. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΡΑΕ Θ. Δαγούμα, εφόσον υπάρξει καταγγελία από πλευράς καταναλωτών, τότε θα υπάρξει έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο η κάθε σύμβαση και οι ρήτρες της δικαιολογούν τις αυξήσεις που ενδεχομένως επιβάλλονται. 

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου