Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Διασυνδέσεις νησιών: Αποζημίωση για τις μονάδες εφεδρείας στα νησιά και απαλλαγή από ΕΦΚ για το ντίζελ ζητά η ΔΕΗ

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Ζήτημα οικονομικής αποζημίωσης για την παραμονή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά  σε καθεστώς εφεδρείας ανοίγει η ΔΕΗ.

Παράλληλα, εγείρει και θέμα απαλλαγής του ντίζελ που χρησιμοποιεί για αυτούς τους αυτόνομους σταθμούς παραγωγής από το καθεστώς του ΦΠΑ.

Τα δύο αιτήματα η δημόσια εταιρεία τα άνοιξε κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2021-2030.

 Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, ως «Μονάδων Εφεδρείας Εκτάκτων Αναγκών» στα διασυνδεθέντα νησιά των Κυκλάδων, αλλά και στα υπό διασύνδεση νησιά, η εταιρία επικαλούμενη την αναγκαιότητα της παραμονής τους σε εφεδρεία επισημαίνει:

 · Μέχρι σήμερα η επιχείρηση ανταποκρίθηκε πλήρως σε όλα τα σχετικά αιτήματα του Διαχειριστή του Συστήματος (από την αρχική διασύνδεση της Άνδρου με το ΔΣΜ) αναφορικά με τη ετοιμότητα και την παροχή υπηρεσιών εφεδρείας εκτάκτων αναγκών, για τη διασφάλιση της αδιάλειπτης τροφοδότησης των καταναλωτών στα διασυνδεθέντα νησιά των Κυκλάδων.

· Ωστόσο παρά τις σχετικές πρωτοβουλίες της επιχείρησης και τις υψηλές δαπάνες τις οποίες έχει διαχρονικά επωμισθεί και οι οποίες βαίνουν διογκούμενες, δεν έχει θεσπισθεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει τη τεχνική δυνατότητα αλλά και την οικονομική βιωσιμότητα αυτής της υπηρεσίας.

 · Ενόψει και των επικείμενων νέων διασυνδέσεων, η Επιχείρηση παραμένοντας στη διάθεση της Αρχής και των αρμόδιων Διαχειριστών, αναμένει τις άμεσες πρωτοβουλίες της ΡΑΕ για την άρση της υφιστάμενης ρυθμιστικής εκκρεμότητας σε σχέση με το καθεστώς παραμονής σε εφεδρεία ΑΣΠ των νησιών που διασυνδέονται, προκειμένου να διασφαλίζεται ο απρόσκοπτος εφοδιασμός των καταναλωτών αλλά και η ομαλή υλοποίηση του προγράμματος διασύνδεσης των νησιών που περιλαμβάνεται στο υπό διαβούλευση ΔΠΑ.

Σχετικά με την απαλλαγή από τον ΕΦΚ, η ΔΕΗ υπογραμμίζει: «Με γνώμονα δε τη μείωση του κόστους λειτουργίας των Μονάδων παραγωγής που θα παραμείνουν στα νησιά υπό καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών, και τον εξ αυτής περιορισμό της επιβάρυνσης του τελικού καταναλωτή, προτείνεται η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου diesel, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις εν λόγω Μονάδες, κατ’ αντιστοιχία με ανάλογη πρόταση έχει γίνει από τη ΡΑΕ στο πλαίσιο του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο».

 

 

 https://energypress.gr/news/diasyndeseis-nision-apozimiosi-gia-tis-monades-efedreias-sta-nisia-kai-apallagi-apo-efk-gia

Αρχειοθήκη ιστολογίου