Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Ενίσχυση δικτύου από τον ΔΕΔΔΗΕ για να «χωρέσει» 1.750 Μεγαβάτ νέες ΑΠΕ - Πώς «μοιράζεται» γεωγραφικά η αύξηση ισχύος των υποσταθμών


Κώστας Δεληγιάννης

Μοχλό και για την αύξηση του ηλεκτρικού «χώρου» στο δίκτυο διανομής θα αποτελέσουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, καλύπτοντας σημαντικό μέρος της επένδυσης του ΔΕΔΔΗΕ για την αύξηση της ισχύος σε επιλεγμένους υφιστάμενους υποσταθμούς Μέσης – Χαμηλής Τάσης ανά την επικράτεια, ώστε να μπορούν να συνδεθούν νέα έργα ΑΠΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι από την αύξηση της ισχύος των συγκεκριμένων υποσταθμών υπολογίζεται πως «περνά» η εγκατάσταση και λειτουργία καινούριων μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1.755 MW περίπου. Ένα χαρτοφυλάκιο που αντιστοιχεί στο 40% των «πράσινων» σταθμών ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 4.640 MW, που εκτιμάται ότι πρόκειται να συνδεθούν στο δίκτυο διανομής,  στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων του ΕΣΕΚ για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Η επένδυση του Διαχειριστή θα αγγίξει τα 30 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 12 εκατ. θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη μορφή επιχορήγησης. Με αυτά τα κεφάλαια, η συνολική αύξηση ισχύος στο εν λόγω χαρτοφυλάκιο υποσταθμών θα ανέλθει σε 800MVA, σε κάποιες περιπτώσεις με την προσθήκη νέων μετασχηματιστών, ή ακόμη και με την αντικατάσταση ορισμένων υποσταθμών με μεγαλύτερους.

Όσον αφορά τον γεωγραφικό επιμερισμό των αναβαθμίσεων, προβλέπεται η αύξηση της ισχύος κατά 250MVA υποσταθμών σε Πελοπόννησο και Ήπειρο, ενώ κατά 100MVA στην Αττική. Στην Κεντρική Ελλάδα σχεδιάζεται αύξηση της ισχύος κατά 200 MVA, και κατά 250MVA σε Μακεδονία και Θράκη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης, έως το 4ο τρίμηνο του 2023 θα κοινοποιηθεί η ανάθεση όλων των συμβάσεων. Τα έργα θα ολοκληρωθούν έως το 4ο τρίμηνο του 2025.

Διέξοδος για μικρά φωτοβολταϊκά

Η δρομολόγηση νέου ηλεκτρικού «χώρου» έρχεται σε μία συγκυρία όπου, όπως έγραψε το energypress, σε πολλές περιοχές της χώρας η χωρητικότητα του δικτύου Μέσης Τάσης έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση ασφυξίας. Κάτι που έχει ως συνέπεια να είναι αρνητικές στη συντριπτική τους πλειονότητα οι απαντήσεις του ΔΕΔΔΗΕ στα αιτήματα για παροχή όρων σύνδεσης σε νέα έργα ΑΠΕ.

Μάλιστα, στο 40% των περιοχών της χώρας (για παράδειγμα στη Δυτική Μακεδονία) στο δίκτυο Μέσης Τάσης δεν υπάρχει καθόλου ελεύθερος ηλεκτρικός «χώρος», κάτι που σημαίνει πλήρη αδυναμία σύνδεσης καινούριων μονάδων. Στις υπόλοιπες περιοχές, εννέα στα δέκα αιτήματα απορρίπτονται επίσης, δημιουργώντας αδιέξοδο στους υποψήφιους επενδυτές.

Η αύξηση της ισχύος μπορεί να δώσει διέξοδο σε έναν αριθμό αυτών των αιτήσεων, με δεδομένο ότι στον 1 μήνα από την αρνητική απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ, κάθε επενδυτής έχει δικαίωμα να ζητήσει να μπει η μονάδα του στη λίστα επιλαχόντων, ώστε να παραμείνει υποψήφια για σύνδεση στην περίπτωση που υπάρξει στην πορεία διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος».

Μάλιστα, ένα τέτοιο έργο μπορεί να διατηρηθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς έως και μία 5ετία, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε χρόνο ο κάτοχός του θα ανανεώνει το ενδιαφέρον για τη διατήρησή του σε αυτή τη λίστα.

Παρόλα αυτά, ας σημειωθεί ότι για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά η 5ετία δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, όχι μόνον επειδή οι τιμές απορρόφησης του ρεύματος θα πέφτουν, αλλά κυρίως γιατί δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν τιμές εκτός διαγωνισμών. Συγκεκριμένα «τρέχει» μία παράλληλη προθεσμία – αυτή της 31ης Δεκεμβρίου 2022 για «κλείδωμα» ταρίφας εκτός διαγωνισμών, την οποία ορίζει η πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΝ, για την υπογραφή σύμβασης με τον ΔΑΠΕΕΠ για έργα με Feed in Tariff. Επομένως, για να μπορέσει ένα έργο αυτής της κατηγορίας να κατακυρώσει Τιμή αναφοράς χωρίς τη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία, θα πρέπει το αργότερο εντός του 2022 να έχει διασφαλίσει σύνδεση στο δίκτυο.

 

energypress.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου