Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Βεβαίωση παραγωγού έλαβε η ΔΕΗ από τη ΡΑΕ για τη μονάδα συμπαραγωγής στον ΑΗΣ Καρδιάς

Χάρης Αποσπόρης - energypress.gr

Η ΔΕΗ εξασφάλισε βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΕ για την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ισχύος 105 μεγαβάτ, η οποία θα εγκατασταθεί στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η μέση τιμή του ολικού βαθμού απόδοσης ntot του σταθμού παραγωγής είναι > 75%, που ισχύει για την τεχνολογία της μονάδας (παλινδρομική μηχανή εσωτερικής καύσης) σύμφωνα με την ΥΑ υπ’ αριθμ. Δ5-ΗΛ/Γ/Φ 1/οικ.15641 (ΦΕΚ Β’ 1420/15.07.2009), συνεπώς ο σταθμός παραγωγής βρίσκεται σε κατάσταση λειτουργίας πλήρους συμπαραγωγής. Η μέση τιμή του λόγου εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (PESR) του σταθμού παραγωγής είναι > 10%, επομένως ο σταθμός παραγωγής αποτελεί μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ). 

Σημειώνεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός τρέχει ήδη και αφορά μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), παραγόμενης ωφέλιμης θερμικής ισχύος τουλάχιστον 65 MWth υπό μορφή θερμού νερού για το δίκτυο τηλεθέρμανσης.

Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του διαγωνισμού, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση να έχει τεθεί σε λειτουργία εντός 22 μηνών από τη θέση σε ισχύ της σύμβασης που θα υπογραφεί μεταξύ της ΔΕΗ και του αναδόχου του έργου.



Αρχειοθήκη ιστολογίου