Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Ο καύσωνας «καίει», στην πράξη, το χαρτί της απολιγνιτοποίησης


Την ώρα που στην μισή Ελλάδα οι πυροσβέστες μας προσπαθούν να σώσουν από την πύρινη λαίλαπα ανθρώπινες ζωές και σπίτια, ένας άλλος πυροσβέστης, ο λιγνίτης, επιστρατεύθηκε προκειμένου να «σβήσει την φωτιά» που άναψε ο καύσωνας εκτοξεύοντας την ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ευτυχώς η εξίσωση βγήκε και το γλιτώσαμε πάλι το black out.

Να΄ναι καλά ο λιγνίτης και οι μονάδες βάσης που ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ γέμισαν το «κενό» και κάλυψαν τις ανάγκες. Δεν άφησαν σπίτια, επιχειρήσεις, δομές υγείας, καταστήματα, ξενοδοχεία χωρίς ρεύμα, δεν άφησαν να καλύψει η ντροπή την ανεπάρκεια του εισαγόμενου φυσικού αερίου και των … αλώβητων, κατά τα άλλα, ΑΠΕ.

Ευτυχώς που στην παρούσα φάση, η ιστορία δεν έχει δράκο.

Ευτυχώς που στην παρούσα φάση υπήρχε η δυνατότητα της επιλογής, υπήρξε η ευκαιρία της εξομάλυνσης.

Τι γίνεται όμως όταν δεν έχεις αυτή την πολυτέλεια;

Τι γίνεται όταν αύριο θα έχεις χάσει το σωσίβιο που σε κρατά στην ζωή;

Η διεκδίκηση μιας δίκαιης μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή και το αίτημα της παράτασης λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων δεν αποτελούν μία «απλή αφορμή» για κινητοποιήσεις ή απεργίες. Δεν αποτελούν λόγο για δήθεν κόντρες ή προστριβές.

Η δίκαιη μετάβαση και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων λιγνίτη αποτελούν ζητήματα ζωτικής σημασίας, που σχετίζονται με την ύπαρξη ολόκληρων κοινωνιών και την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελούσε και αποτελεί ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.

Σήμερα είναι ο καύσωνας, αύριο θα είναι ο παγετός.

Το μήνυμα προς κυβέρνηση και  ΔΕΗ είναι περισσότερο σαφές από ποτέ: Είναι παράλογο να καταδικάζουμε μόνοι μας τον εαυτό μας, καταργώντας -δια της βίας- τη χρήση του λιγνίτη, που για περισσότερο από 70 χρόνια «φρόντισε» για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της χώρας, την φθηνή ηλεκτρική ενέργεια, την εξασφάλιση παροχών, όπως η Τηλεθέρμανση.

Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού, ειδικά υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, είναι επιβεβλημένη για να μην φθάσουμε στο σημείο να εκτιμήσουμε αυτό που σήμερα διαθέτουμε, όταν θα το έχουμε χάσει.

Αρχειοθήκη ιστολογίου