Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Μάχη εταιρειών έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την μονάδα ΣΗΘΥΑ της ΔΕΗ στην ΑΗΣ Καρδιάς

Μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση, δοκιμές και θέση σε λειτουργία με το κλειδί στο χέρι (EPC/turn-key project) Μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με μηχανές εσωτερικής καύσης (ΜΕΚ) φυσικού αερίου, παραγόμενης ωφέλιμης θερμικής ισχύος ≥ 65MWth στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς, περιλαμβάνει ο διαγωνισμός που βρίσκεται στον “αέρα” από την ΔΕΗ.

Το κόστος της επένδυσης που θα δώσει ξανά ζωή στη μονάδα που κατέβασε τους διακόπτες στις 6 Μαίου μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής της απολιγνιτοποίησης, προβλέπεται να φτάσει τα 80 εκατ. ευρώ (99,2 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ).

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών και της αποσφράγισης τους είναι η 30η Σεπτεμβρίου 2021.

Το έργο περιλαμβάνει εγκατάσταση σταθμού μείωσης και ρύθμισης πίεσης του φυσικού αερίου, εγκατάσταση του συστήματος ΣΗΘΥΑ παραγόμενης ωφέλιμης θερμικής ισχύος ≥ 65MWth, έξοδο για σύνδεση στο δίκτυο 33kV, καθώς και σύμβαση συντήρησης των Μ.Ε.Κ. της μονάδας για 40.800 ώρες λειτουργίας ή 8 έτη με δυνατότητα προαίρεσης για χρονική επέκταση του συμβολαίου συντήρησης για άλλες 35.700 ώρες ή 7 έτη.

Ο διαγωνισμός αφορά κατασκευαστικές εργασίες για βιομηχανικές μονάδες, εργασίες για αγωγούς μεγάλων αποστάσεων, καλώδια επικοινωνιών και μεταφοράς ενέργειας, εργασίες για κεντρικούς αγωγούς παροχής αερίου, εργασίες για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και θερμοηλεκτρισμού, ηλεκτρικών καλωδιώσεων και εξαρτημάτων ηλεκτρικής καλωδίωσης και τέλος ηλεκτρικής εγκατάστασης εξοπλισμού άντλησης.

Το έργο αφορά σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΣΗΘΥΑ, εγκατεστημένης ισχύος 105,34MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 105,34MW, στη θέση του ΑΗΣ Καρδιάς στην Κοζάνη και η ΡΑΕ την ενέκρινε στις 30 Ιουλίου. Η χρηματοδότηση θα γίνει από ίδια κεφάλαια της Επιχείρησης και από τις τράπεζες ενώ η άδεια έχει διάρκεια 25 χρόνια (έως 30/7/2046).

Επί της ουσίας, το όλο project βρίσκεται στα σκαριά εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο καθώς πέρυσι τον Ιούλιο σε σύσκεψη που είχε γίνει για το ζήτημα των τηλεθερμάνσεων στη Δ. Μακεδονία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΥΠΕΝ, της αυτοδιοίκησης, της ΔΕΗ, του ΔΕΣΦΑ, αλλά και του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) Κωστή Μουσουρούλη είχε συμφωνηθεί ως μέρος της τεχνικής και οικονομικής λύσης η κατασκευή μιας μονάδας ΣΗΘΥΑ από τη ΔΕΗ, η οποία θα αποτελέσει την βάση για την κάλυψη των αναγκών των τηλεθερμάνσεων των πόλεων.

Παράλληλα είχε τεθεί και το ζήτημα της συνένωσης των δημοτικών επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου υπό μια διαδημοτική Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Τηλεθερμάνσεις Δυτικής Μακεδονίας».

Σε πρόσφατο ενημερωτικό υπόμνημα για τις σχετικές πρωτοβουλίες της ΔΕΗ που υπέβαλε στη Βουλή ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης Γ. Στάσσης, αναφερόταν ότι προβλέπεται η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ από τη ΔΕΗ εντός του οικοπέδου του ΑΗΣ Καρδιάς κοντά στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της τηλεθέρμανσης και ότι η τεχνολογική επιλογή βασίζεται στην αξιοποίηση μηχανών με φυσικό αέριο οι οποίες θα μπορούν να καταναλώνουν μελλοντικά και υδρογόνο. Επιπλέον αναφερόταν ότι διερευνάται η μετατροπή ή χρήση των υποδομών και εξετάζεται η τεχνολογία θερμικής αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η διαδικασία κατασκευής της μονάδας ΣΗΘΥΑ έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2022, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023.

energymag.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου