Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

Στα 25 εκατ. ευρώ οι πρώτες εκτιμήσεις των ζημιών στο δίκτυο - Τι λέει ο ΔΕΔΔΗΕ για αποθέματα σε στύλους και υλικό


Γιώργος Φιντικάκης

Τα νούμερα δεν είναι τα τελικά. Στην Β.Εύβοια η φωτιά μαίνεται. Κάνοντας ωστόσο ένα πρώτο απολογισμό, οι υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ αποτιμούν τις ζημιές σε 20-25 εκατ ευρώ. Συνυπολογίζουν υποσταθμούς, στύλους και γραμμές. Αποθεματα ευτυχώς υπάρχουν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Υπολογίζονται σε πάνω από 100.000 στύλους.

Η πυρκαγιά βρήκε γεμάτες τις αποθήκες του διαχειριστή, όπως μεταφέρεται αρμοδίως, καθώς το τελευταίο ενάμισι χρόνο φρόντισε να καλύψει τις ελλείψεις που αντιμετώπιζε σε στύλους και ανταλλακτικά μέχρι και τις αρχές του 2020. Ταμειακά, όσο και από πλευράς ανταλλακτικών, ο διαχειριστής είναι σε θέση να ανταποκριθεί, σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες. 

Ακόμη και έτσι ωστόσο τα κόστη δεν είναι αμελητέα. Αντιστοιχούν στο 14% των περυσινών επενδύσεων του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες είχαν ανέλθει στα 175 εκατ. ευρώ.

Πως προκύπτουν τα 20-25 εκατ. ευρώ ; Σύμφωνα μια πρώτη αποτίμηση, του Σαββάτου, είχαμε ζημιές σε 2.150 στύλους, 120 υποσταθμούς και 109 χιλιόμετρα δικτύου Χαμηλής και Μέσης Τάσης σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο. Η εικόνα σήμερα είναι προφανώς χειρότερη.

Από εκεί και πέρα, το κόστος ενός χιλιομέτρου στο εναέριο δίκτυο κινείται στα 25.000 ευρώ στην Χαμηλή Τάση και στα 30.000 ευρώ στην Μέση. Κρίνοντας από εκείνη τη πρώτη αποτίμηση, με βάση τα κόστη ανά χιλιόμετρο και συνυπολογίζοντας όλες τις κατεστραμμένες υποδομές του ΔΕΔΔΗΕ προέκυπτε ένα κόστος 10 εκατ ευρώ. Εξ αυτών, τα 3 εκατ. ευρώ αφορούσαν στα 109 χλμ κατεστραμμένου δικτύου. Σήμερα, συνυπολογίζοντας τις ζημιές στους υποσταθμούς, αλλά και την επιδείνωση της εικόνας από πλευράς καμένων στύλων και γραμμών, το συνολικό κόστος εκτιμάται ότι κινείται μεταξύ 20-25 εκατ. ευρώ.

Τα νούμερα προφανώς και θα αναθεωρηθούν. Προ ημερών, τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου μιλούσαν για 80.000 καμένα στρέμματα δάσους στην Αττική και 350.000 στην Εύβοια. Η χθεσινή εικόνα δείχνει 80.000 στρέμματα στην Αττική, 110.000 στην Λακωνία και 460.000 στην Εύβοια. Αθροίζονται πάνω από 650.000, χωρίς ακόμη να έχουν σβήσει οι φλόγες στο βόρειο τμήμα του νησιού. 

Ακριβή εικόνα ο διαχειριστής θα έχει μετά από αρκετές ημέρες. Σύμφωνα πάντως με πηγές του, εκεί που έχει σβήσει η πυρκαγιά, η αποκατάσταση τρέχει και η ηλεκτροδότηση επανέρχεται ταχύτατα, καθώς δεν τίθεται ζήτημα ελλείψεων, υπάρχει πληθώρα υλικών και οι νταλίκες είναι γεμάτες στα συνεργεία του.

Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Σύμφωνα με τη συγκεντρωτική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ το Σάββατο, ζημιά έχουν πάθει 68.000 παροχές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο, νούμερο που προφανώς σήμερα θα έχει αυξηθεί. Στην Αττική, η ζημιά επηρέασε την ηλεκτροδότηση περίπου 38.000 πολιτών, ενώ για την πλήρη τους αποκατάσταση, απαιτείται η αντικατάσταση περίπου 1.000 στύλων, 20 υποσταθμών και 39 χιλιομέτρων δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, επηρεάστηκε η ηλεκτροδότηση περίπου 15.000 πολιτών και για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών, θα πρέπει να αντικατασταθούν πλέον των 350 στύλων, και 30 χιλιομέτρων δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Οσο για την Εύβοια, νεότερη χθεσινή ανακοίνωση του διαχειριστή, ανέφερε ότι η ζημιά επηρεάζει την ηλεκτροδότηση περίπου 13.000 πολιτών και για την πλήρη της αποκατάσταση, χρειάζεται να αντικατασταθούν 900 στύλοι, 100 υποσταθμοί και 40 χιλιόμετρα δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης.

Αρχειοθήκη ιστολογίου