Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Αντιδρούν παντού για τις ΑΠΕ, αντιδρούν και στην Κοζάνη

Διαστάσεις παίρνουν σε όλη την Ελλάδα οι τοπικές αντιδράσεις για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το παράδοξο ήταν ότι μια από αυτές έλαβε χώρα χτες στην Κοζάνη, ένας νομός που πλήττεται πολλά χρόνια από την μόλυνση του αέρα που προκαλούν τα εργοστάσια ρεύματος που λειτουργούν με λιγνίτη. Μάλιστα η κινητοποίηση δεν αφορούσε μόνο την ανάπτυξη ανεμογεννητριών όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, αλλά αφορούσε και τα φωτοβολταικά.

Στον πυρήνα των αιτημάτων υπήρχε ωστόσο και σωστή βάση, καθώς οι συγκεντρωμένοι που διαμαρτυρήθηκαν ζητούσαν τον όποιων επενδύσεων αναπτυχθούν να προηγηθεί πρώτα η σύνταξη του ειδικού χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που η κυβέρνηση έχει μεταθέσει για το τέλος του έτους.

Οι διαμαρτυρόμενοι, κυρίως αγρότες με τρακτέρ, χτες στην Κοζάνη, ζητούν να προστατευτεί η παραγωγική γη.

Σύμφωνα με τους τοπικούς ιστότοπους kozan.gr και prlogos.gr, με σημαίες , κόρνες , πανό, συνθήματα ,ακόμα και τράγους περιλάμβανε η πορεία μέσα στην πόλη με σταθμό το δημαρχείο και στην συνέχεια την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και την Αποκεντρωμένη.

Ο πρόεδρος του γεωργοκτηνοτροφικού συλλόγου Χαράλαμπος Τοπαλίδης δήλωσε: «Αν μας πάρουν τα βοσκοτόπια τελειώσαμε .Θα χυθεί αίμα. Είναι ντροπή αυτό που γίνεται σε βάρος του γεωργοκτηνοτροφικού συλλόγου. Μπλέξαμε σε μια εταιρία που ήταν φιλική και τώρα έγινε δολοφονική για το μέλλον των παιδιών μας».

Θα εξαφανιστεί η κτηνοτροφία

«Κάνουμε μεγάλο αγώνα για να κρατήσουμε τα παιδιά μας. Τα φωτοβολταικά φέρνουν το θάνατο. Έχουμε δικαίωμα να ζήσουμε στον τόπο μας » συμπλήρωσε ο ιερέας από τη Σκήτη.

Ο πρόεδρος της Σκήτης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετοι με τα φωτοβολταικά. «Είμαστε ένα βήμα πριν την εξαφάνιση των βοσκοτόπων και της κτηνοτροφίας. Στη Σκήτη, ένα κατεξοχήν κτηνοτροφικό χωριό υπάρχει για έκταση 5.000 στρεμμάτων δεσμευμένη από μια εταιρεία» .

Ο Στέφανος Κοτσίδης από τον κτηνοτροφικό σύλλογο Εορδαίας πρόεσθεσε:«Θα μας έχουν απέναντί τους .Αυτό που βλέπουμε είμαι μόνο μια αρχή .Θα συμβούν πράγματα που θα μας καταστρέψουν».

 

energymag.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου