Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Σ. Φάμελλος: ​Νέες αυξήσεις στο ρεύμα αλά Μητσοτάκη

 

Σ. Φάμελλος: ​Νέες αυξήσεις στο ρεύμα αλά Μητσοτάκη


Δήλωση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Η εφαρμογή, από σήμερα 5/8, ρήτρας που βασίζεται στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η οποία και θα μεταφέρει νέες μεγάλες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές (οικιακούς, επιχειρήσεις, αγρότες), η συνεχιζόμενη αρνητική πρωτιά της ακριβότερης χονδρικής τιμής στην Ευρώπη και οι κίνδυνοι επάρκειας που αναδείχθηκαν τις μέρες του ακραίου καύσωνα, αποδεικνύουν το πολύ μεγάλο έλλειμμα που υπάρχει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, αλλά και τις αντιλαϊκές και αντιπεριβαλλοντικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα τελευταία δύο χρόνια. Τελικά το μόνο σίγουρο με αυτήν την κυβέρνηση είναι τα χαράτσια και οι αυξήσεις.

Στην αγορά ενέργειας, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Αισχροκέρδεια και χειραγώγηση τιμών το 2020 & 2021, απορρύθμιση της αγοράς, υποτίμηση του ρόλου της Πολιτείας, απουσία εργαλείων παρακολούθησης και εποπτείας, μεγάλα λόγια για την απελευθέρωση της αγοράς, μας οδήγησαν στο να έχει για πολλές ημέρες η Ελλάδα την υψηλότερη τιμή χονδρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Με βάση τη σημερινή τιμή της προημερήσιας αγοράς είμαστε οι πιο ακριβοί στην Ευρώπη, 32 ευρώ πιο ακριβή η μεγαβατώρα από τη γειτονική διασυνδεδεμένη Βουλγαρία και 60 ευρώ από την Ιταλία. Όλες αυτές οι αυξήσεις θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Αυτό είναι το καλοκαιρινό δώρο της ΝΔ στους καταναλωτές.

Ο Υπουργός ΠΕΝ, κ. Σκρέκας, σε συνεντεύξεις του παραδέχεται πλέον κυνικά και προκλητικά την εκτόξευση των τιμών και επικαλείται και πάλι την «ατομική ευθύνη» των καταναλωτών. Να βρουν δηλαδή ένα κατάλληλο εμπορικό πακέτο προκειμένου να έχουν μικρότερη χρέωση. Αποκρύπτει όμως ότι η Πολιτεία έχει την ευθύνη και τα θεσμικά εργαλεία που μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους ρεύματος που επωμίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, και ότι θα μπορούσε να εφαρμόσει μέτρα που ήδη παίρνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η ευθύνη εκτίναξης της ακρίβειας ρεύματος ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στη διοίκηση της ΔΕΗ.

Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν στήριξε επαρκώς την πρόσβαση των ευάλωτων νοικοκυριών στο αγαθό της ενέργειας, δεν έβαλε φρένο στις ρευματοκοπές σε πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και δεν δέχτηκε δύο τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να μην κοπεί το ρεύμα και το νερό σε όσους και όσες πλήττονται από την πανδημία. Επιπλέον, δρώντας κατά της ενεργειακής δημοκρατίας και του πλουραλισμού στην παραγωγή, η ΝΔ με μία σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, αποδυνάμωσε δραστικά τις ενεργειακές κοινότητες, ουσιαστικά στερώντας από τις τοπικές κοινωνίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά τη δυνατότητα αυτή, που θα έδινε φτηνότερη ενέργεια και συμφωνία για τις χωροθετήσεις, σε αντίθεση και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν επιλέγει μια πράσινη μετάβαση για όλη την κοινωνία. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εξυπηρέτηση λίγων συμφερόντων εις βάρος των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Για αυτό και το μόνο που δημιουργεί είναι επιβαρύνσεις και αδιέξοδα.


Αρχειοθήκη ιστολογίου