Πέμπτη 7 Μαΐου 2026

Με setpoint εν λειτουργία το 92% των υπόχρεων σταθμών ΑΠΕ στο ΔΕΔΔΗΕ – Παραμένουν «εκτός ελέγχου» περί τα 500 έργα συνολικής ισχύος 400 MW

energypress.gr

Με setpoint εν λειτουργία το 92% των υπόχρεων σταθμών ΑΠΕ στο ΔΕΔΔΗΕ – Παραμένουν «εκτός ελέγχου» περί τα 500 έργα συνολικής ισχύος 400 MW – Τα επόμενα βήματα για τον πλήρη έλεγχο

Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται το σχέδιο εγκατάστασης συστημάτων τηλεποπτείας & τηλελέγχου σε σταθμούς ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ πάνω των 400 kW στο δίκτυο διανομής με το ποσοστό ολοκλήρωσης να ξεπερνάει πλέον το 92% όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Διευθύντρια Ανάπτυξης και Διαχείρισης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, Βασιλική Νταλή, μιλώντας εχθές στο 6ο Συνέδριο «Δίκαιο της Ενέργειας».

Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε σχετικά, η διαδικασία προχωράει κανονικά με το «υπόλοιπο» που απομένει να αφορά σε λιγότερους από 500 σταθμούς και ισχύος περί τα 400 MW. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τον Απρίλιο του 2026, 6.215 σταθμοί, συνολικής ισχύος 5,4 GW είχαν ενσωματώσει εξοπλισμό set-point με τον τελικό στόχο να έχει τεθεί στους περίπου 6.700 σταθμούς συνολικής ισχύος 6 GW.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές με γνώση του θέματος, ότι πολλά από τα πάρκα που έχουν απομείνει χωρίς setpoint συνιστούν περιπτώσεις που ως επί τω πλείστον οι ιδιοκτήτες δεν έχουν κινήσει τις σχετικές διαδικασίες για να προχωρήσουν στην εγκατάσταση του εξοπλισμού, πράγμα που με την σειρά του ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή προστίμων στους «απείθαρχους». Ως γνωστόν, το θέμα των προστίμων παραμένει σε εκκρεμότητα καθώς τυγχάνει σημαντικών ενστάσεων από μερίδα της αγοράς με τις τελικές αποφάσεις επί του θέματος να παραπέμπονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

H εγκατάσταση των συστημάτων τηλεποπτείας & τηλελέγχου σε σταθμούς άνω των 400 kW συνιστά το πρώτο βήμα στην προσπάθεια του ΔΕΔΔΗΕ να κατοχυρώσει τον πλήρη έλεγχο των σταθμών ΑΠΕ που βρίσκονται συνδεδεμένα στο δίκτυο διανομής με τα αμέσως επόμενα να αποτελούν η ένταξη στα Κέντρα Ελέγχου ΕΔΔΗΕ (ΚΕΔΔ) καθώς και ο αυτοματοποιημένος τηλελέγχος σε πραγματικό χρόνο μέσω του Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι ανάλογη διαδικασία εγκατάστασης εξοπλισμού setpoint «τρέχει» και για τα συστήματα αυτοπαραγωγής άνω των 400 kW με διορία συμμόρφωσης των παραγωγών μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2026.

Την ίδια στιγμή, όπως έχει γράψει το energypress, ο Διαχειριστής έχει πρόθεση να επεκτείνει το μέτρο και στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς κάτω των 400 kW, πράγμα που ωστόσο προϋποθέτει σχετική νομοθετική ρύθμιση για να προχωρήσει. Από την πλευρά του, ο Διαχειριστής έχει κοινοποιήσει το ζήτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το τελευταίο να καλείται να αποφασίσει αν θα ανάψει το «πράσινο φως» ή όχι προκειμένου να επεκταθεί η υποχρέωση set-point και στα μικρότερης ισχύος φωτοβολταϊκά.

Σε κάθε περίπτωση, ο Διαχειριστής προκρίνει το μέτρο με το βλέμμα στο μέλλον, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα να βρίσκεται υπό έλεγχο το σύνολο της διαθέσιμης δυναμικότητας ΑΠΕ, όταν μάλιστα έπονται συνθήκες και χρόνια με μειωμένα φορτία αν συνυπολογίσει κανείς την επίδραση της αυτοκατανάλωσης που αυξάνει συν τω χρόνω και της ενεργειακής απόδοσης που επίσης προβλέπεται να ενισχυθεί περαιτέρω σε επίπεδο ενεργειακού συστήματος.

Οι εν λόγω παράμετροι περιορίζουν το φορτίο του συστήματος με τους Διαχειριστές πιθανά να κληθούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες, να περικόψουν πολλαπλάσια παραγωγή για την διασφάλιση της ευστάθειας του συστήματος με το «ψαλίδι» να καταλήγει να περιλαμβάνει μέχρι και τα μικρά πάρκα (κάτω των 400 kW) που λίγο έως πολύ αθροίζουν σήμερα 2 GW στο δίκτυο διανομής.

Αρχειοθήκη ιστολογίου