Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ποιοι θα μοιραστούν τις εισαγωγές ηλεκτρικού για το 2015


Από 18 εταιρείες θα αγοράσει η ΔΕΗ ηλεκτρική ενέργεια η οποία
θα εισάγεται μέσω των βόρειων διασυνδέσεων της χώρας με Αλβανία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία. Το Δ.Σ. της επιχείρησης στην πρώτη του συνεδρίαση για το 2015, ενέκρινε ομόφωνα την αγορά 3.198.000 μεγαβατωρών (MWH) για το τρέχον έτος, βάσει των προσφορών που κατέθεσαν οι εταιρείες.
Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο περίπου 6% της ζήτησης από το Σύστημα κατά το 2014 και αφορά σε σταθερές παραδόσεις όλο το εικοσιτετράωρο (μπάντα) για το 2015. Αποτελεί δε ποσοστό μόνο..
των συνολικών εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς μεγάλο μέρος από αυτές πραγματοποιούνται μέσω μηνιαίων δημοπρασιών και διαμορφώνονται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες στην ελληνική αγορά (Οριακή Τιμή Συστήματος) και στις αγορές των γειτονικών χωρών (διαθεσιμότητα, τιμές).
Ακριβής προσδιορισμός της αξίας για τις 3.198.000 μεγαβατώρες δεν μπορεί να γίνει, ωστόσο για ένα εύρος τιμών 35-40 ευρώ η μεγαβατώρα στα σύνορα, η αξία κυμαίνεται μεταξύ 110 και 130 εκατομμυρίων ευρώ.
Να σημειωθεί εδώ ότι το 11μηνο του 2014 οι εισαγωγές κάλυψαν το 17% της συνολικής ζήτησης όπως αυτή καταγράφηκε ή υπολογίστηκε στα όρια του Συστήματος (υψηλή τάση) και στο δίκτυο (μέση και χαμηλή τάση).
Η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών κατά τον περασμένο χρόνο, είναι αποτέλεσμα των αλλαγών του ρυθμιστικού πλαισίου που κατέστησαν ασύμφορη την ηλεκτροπαραγωγή από παραγωγούς που διαθέτουν αποκλειστικά μονάδες φυσικού αερίου, οπότε μειώθηκε σημαντικά η προσφερόμενη ενέργεια στο σύστημα.
Ταυτόχρονα, υπάρχει περίσσια ενέργειας σε γειτονικές χώρες, λόγω μειωμένης ζήτησης (οικονομική κρίση στη Βουλγαρία) ή μεγάλης διείσδυσης ΑΠΕ (περίπτωση Ιταλίας), σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση από τη δεσπόζουσα εταιρεία (ΔΕΗ) «κατάλληλων» ωριαίων τιμών στο ελληνικό σύστημα που καθιστούν συμφέρουσες τις εισαγωγές.
Οι εταιρείες από τις οποίες θα αγοράσει η ΔΕΗ τις 3.198.000 μεγαβατώρες, είναι οι παρακάτω:
ALPIQ, EFG, EDISON, ELPETRA, PROENTRA, ENERGY MARKET, SEE POWER TRADING OOD, FREEPOINT, EDS, LE TRADING, EFT, CEZ, ENERGY MT, GRAND ENERGY DISTRIBUTION, DANS ENERGY, PETROL, GREEN, GEN-I.

euro2day.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου