Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Τι ψηφίζουμε οι σοσιαλιστές στις 25 Ιανουαρίου;

Δημήτρης Πιπεργιάς 
(Οικονομολόγος, Πρώην Βουλευτής)


Πολλοί φίλοι και καλοί σύντροφοι με ρωτούν τι να κάνουμε στις προσεχείς εκλογές της 25ης Γενάρη και γιατί.
Είναι λογικό, με την πολυδιάσπαση και το φυγοκεντρισμό των δυνάμεων του σοσιαλιστικού χώρου, να υπάρχει, και μάλιστα έντονα, αυτός ο προβληματισμός, αφού οι ιστορικές αναμνήσεις, από τους αγώνες των τελευταίων δεκαετιών, ανακατεύονται με κοινωνικές αναγκαιότητες, συναισθήματα και πολιτικές σκέψεις.
Η κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης επιβάλει στον καθένα πολίτη την ενεργό συμμετοχή και την υποχρέωση να πάρει, με τη ψήφο του, θέση στο διακύβευμα της αναμέτρησης.
Ιδιαίτερα όμως για όσους εμπιστεύθηκε ο Λαός και τους έδωσε..
εντολή να τον εκπροσωπήσουν στο εθνικό κοινοβούλιο, αποτελεί, πέρα από υποχρέωση και καθήκον να τοποθετηθούν όχι μόνο στην κάλπη αλλά και δημόσια πριν τις εκλογές.
Ανταποκρινόμενος σε αυτό το καθήκον αλλά και στις ερωτήσεις των καλών μου φίλων, παλαιών συναγωνιστών και συντρόφων δημοσιοποιώ τις απόψεις – θέσεις μου.
Βιώνουμε εδώ και 5 χρόνια τώρα τα πολλαπλά αδιέξοδα της ασκούμενης βίαιης προσαρμογής στις απαιτήσεις ενός προγράμματος νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης και συντηρητικής – διαπλεκόμενης εκτέλεσης.
Βιώνουμε τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, την ύφεση και αποδιάρθρωση των παραγωγικών δομών και των επιχειρήσεων και τη κατάργηση-ακύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, που με αγώνες κατακτήσαμε τις προηγούμενες δεκαετίες.
Η αποτυχία του «μνημονιακού μονόδρομου» επιβεβαιώθηκε πλήρως ,όχι μόνο από την συνεχιζόμενη- για έκτη χρονιά- ύφεση, την απώλεια του 25% και πλέον του ΑΕΠ, την καλπάζουσα ανεργία, την βίαιη φτωχοποίηση της μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας και την συνακόλουθη κοινωνική πόλωση, αλλά και από την ουσιαστική κατάρρευση της συγκυβέρνησης και την επίσπευση των εκλογών.
Μεγάλα αδιέξοδα βιώνει και η Ευρώπη αφού η κρίση και η μονόπλευρη, ιδεοληπτική και δογματική αντιμετώπισή της, οδηγεί σε εκτροπές από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, διευρύνει τις ανισότητες, υποσκάπτει το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και τέλος υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Παρεπόμενο όλων αυτών ήταν η διάσπαση, έως διάλυση , του άλλοτε κραταιού σοσιαλιστικού χώρου, αφού το ΠΑΣΟΚ μεταλλάχθηκε πολιτικά και ιδεολογικά, ενώ με την στρατηγική επιλογή να αποτελέσει βασικό συγκυβερνήτη της Δεξιάς, μετετράπη σε κεντροδεξιά συνιστώσα της κυβέρνησης Σαμαρά.
Κάτω από τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί και με δεδομένη την κοινωνική και πολιτική πόλωση, η ανασυγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου θα συντελεστεί μόνο μέσα από τη ριζοσπαστική αναγέννηση της χαμένης αξιακής του ταυτότητας, τη ρήξη με τον νεοφιλευθερισμό, τη χάραξη διαχωριστικών γραμμών από τη συντήρηση, την δημιουργική σύγκληση με τα προοδευτικά κινήματα και την Αριστερά, σε σχέση με τις νέες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Χώρα μας ,το νέο καταμερισμό εργασίας που επιφυλάσσουν οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή και τις κοινωνικές ανάγκες που έχουν διαμορφωθεί.
Η προσπάθεια αυτή δεν πρέπει να συντελεστεί σε πεδίο προσωπικών επιδιώξεων ούτε να αποτελέσει άλλοθι για την ασκούμενη πολιτική και προπαντός ανάχωμα (δεδομένου και του εκλογικού νόμου) στην αναγκαία Αλλαγή Πορείας της Χώρας.
Πιστεύω επομένως ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι καθαρό και ισχυρό.
Αφορά την αλλαγή πορείας της χώρας στη βάση ενός προοδευτικού-πατριωτικού σχεδίου κοινωνικής-παραγωγικής και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης της Χώρας.
Απαιτεί σθεναρή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, τώρα που πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη αναθεώρησης της ασκούμενης πολιτικής.
Προϋποθέτει ισχυρή Λαϊκή εντολή, στρατηγική για ευρωπαϊκές συμμαχίες, αποφασισμένη και υπεύθυνη νέα Ελληνική Κυβέρνηση, επίσης υπέρβαση ξεπερασμένων τακτικών που θυμίζουν σκαντζόχοιρο και την ανάπτυξη ενός Παλλαϊκού Προοδευτικού Μετώπου τόσο για την ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής όσο, κυρίως, την Οικοδόμηση της Ελλάδας του μέλλοντος μας, με παρουσία παντού, στις κοινωνικές-πολιτικές διεργασίες, τα κινήματα και τους θεσμούς.
Για όλους αυτούς τους λόγους συμπαραττάσομαι στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας όμως τις απόψεις μου.
Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί καταλύτης σε διεργασίες που θα επιτρέψουν και την ανασυγκρότηση του σοσιαλιστικού χώρου.
Θα είμαι παρών στις προσπάθειες που πρέπει ν΄ αναληφθούν κυρίως από στελέχη και τη Νεολαία που συμμερίζονται αυτές τις απόψεις και αγωνιούν, σε μεγαλύτερο ίσως βαθμό, για το μέλλον που τους ανήκει.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Δ. ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ:
 Γεννήθηκε στα Διρρεύματα Ευβοίας το 1951. Το 1966 αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κονιστρών και προσλήφθηκε, μετά από διαγωνισμό, στη ΔΕΗ ως μαθητής τεχνίτης. Το 1971 τελείωσε το Α΄ Εσπερινό Λύκειο Αθήνας και το 1975 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Οικονομικές Επιστήμες. Είναι παντρεμένος με τη Μηχανικό Αλεξάνδρα Βασιλακοπούλου και έχει τρεις γιους, τον Παντελή, τον Άγγελο και τον Ιάσονα-Σπύρο. Στα φοιτητικά του χρόνια αγωνίζεται κατά της ΧΟΥΝΤΑΣ των συνταγματαρχών. Στη μεταπολίτευση συμμετέχει ενεργά στο Συνδικαλιστικό Κίνημα και τους αγώνες του. Πρωτοστατεί στους αγώνες για την οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Για τους αγώνες του αυτούς διώχθηκε. Περισσότερες από 150 φορές οδηγήθηκε στο σκαμνί του κατηγορούμενου και όχι λίγες φορές στα κρατητήρια. Διετέλεσε Γεν. Γραμματέας της ΕΤΕ ΔΕΗ (1977 – 81), Αντιπρόεδρος, Γεν. Γραμματέας και Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ (1978 – 94) και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Γ.Σ.Ε.Ε. (1982 – 85). Από το 1974 ήταν μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου. Εκλέχθηκε στο Προεδρείο του 1ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχε τιμητικά στο ευρωψηφοδέλτιο του 1984 και το ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθηνών το 1985. Το 1993 εκλέγεται Βουλευτής του Νομού Ευβοίας. Επανεκλέγεται τις εκλογές 1996, 2000 και 2004. Διετέλεσε, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος των Διαρκών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής - Εμπορίου της Βουλής. Την περίοδο 2004-2007 είχε την ευθύνη του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ. Από αυτή τη θέση ευθύνης ανέπτυξε αξιόλογη δραστηριότατα μέσα και έξω από τη Βουλή και διακρίθηκε ακόμη μια φορά. Ασχολήθηκε και ασχολείται με θέματα οικονομίας, ανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής ασφάλισης, ενέργειας και βιομηχανίας. Ειδικότερα ασχολείται με τα κοινωνικά θέματα, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού, η δωρεά οργάνων και οι μεταμοσχεύσεις. Επίσης ασχολείται συστηματικά και μαχητικά με την επίλυση των προβλημάτων του νομού και την ολόπλευρη ανάπτυξη της Εύβοιας και της Σκύρου.
http://www.tribune.gr/blog/news/article/107455/ti-psifizoume-sosialistes-stis-25-ianouariou.html

Αρχειοθήκη ιστολογίου