Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE / EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Πρόγραμμα MED Διαγνωστικό /ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ DENTAL CARE /  EYE CARE / ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ
✅Απορρόφηση 300 € ανά έτος και 10% στα έξοδα νοσηλείας για όλα τα μέλη στο Ομαδικό Υγείας 🩺 ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ 📌με Συμβεβλημένο Δίκτυο 🆙Οδοντιάτρων 🆙Οπτικών 🆙Ψυχολόγων 🆙Φυσικοθεραπευτών.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Επαναφορά επιδοτήσεων στην αγορά ενέργειας θέλει η ΡΑΕ

Την επαναφορά επιδοτήσεων στις ιδιωτικές μονάδες φυσικού
αερίου που κόστισαν στους καταναλωτές περί τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως τα προηγούμενα χρόνια και καταργήθηκαν κατ’ εφαρμογή του Μνημονίου, επιχειρεί να επαναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Εσπευσμένα και εκμεταλλευόμενη προφανώς την κυβερνητική απραξία στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας και τις υπερεξουσίες που της παρέχει ως ανεξάρτητη Αρχή το τρίτο ευρωπαϊκό πακέτο για την απελευθέρωση, η ΡΑΕ αντί να κινηθεί στην κατεύθυνση που αυτό θεσπίζει και επιβάλλει, για κατάργηση κάθε ρυθμιστικής παρέμβασης που στρεβλώνει την αγορά και.. περιορίζει τον ανταγωνισμό, κινητοποιείται για να επαναφέρει και τις ελάχιστες που υποχρεώθηκε από το Μνημόνιο να καταργήσει.
Πρόκειται για τον Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους (ΜΑΜΚ) που θεσπίστηκε και τέθηκε σε ισχύ τον Μάιο του 2008, παρέχοντας σε συνδυασμό με τον κανόνα του (30%), που επίσης καταργήθηκε σε εφαρμογή του Μνημονίου, ένα δίχτυ ασφαλείας στις ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Η εγγυημένη αμοιβή που παρείχε στις μονάδες φυσικού αερίου επέτρεπε τη λειτουργία τους ανεξαρτήτως κόστους καυσίμου, αφού κάλυπτε πλήρως τα έξοδα συν ένα ποσοστό 10% επί του μεταβλητού κόστους. Και ενώ ο ΜΑΜΚ θεσπίστηκε ως μεταβατικός μηχανισμός, χρειάστηκε να τεθεί από το Μνημόνιο ως προαπαιτούμενο για να καταργηθεί τον Ιούλιο του 2014. Η κατάργηση, όπως η ίδια η ΡΑΕ αναφέρει, εντάχθηκε στη δέσμη μέτρων που έλαβε, με στόχους, μεταξύ άλλων, «τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη σταδιακή άρση στρεβλώσεων της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε ένα πλαίσιο ασφυκτικών συνθηκών, με την κρίση ρευστότητας να διέπει όλη την ενεργειακή αλυσίδα».
Ωσάν να έχουν εκλείψει μετά ένα εξάμηνο αυτοί οι λόγοι, η ΡΑΕ και ενώ από τις 11 Φεβρουαρίου παραμένει ακέφαλη, καθώς έληξε η θητεία του προέδρου κ. Ν. Βασιλάκου, στις 25 Φεβρουαρίου έβγαλε σε διαβούλευση πρόταση για την επαναφορά του μηχανισμού με ημερομηνία ολοκλήρωσης μάλιστα τη 16η Μαρτίου, κάτι που δείχνει περίεργη βιασύνη. Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχίες στην πλευρά της βιομηχανίας που πιέζεται ασφυκτικά από το υψηλό ενεργειακό κόστος και αντί για μέτρα μείωσης βλέπει να δρομολογούνται αυξήσεις. Η ΕΒΙΚΕΝ έχει ζητήσει επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ την ερχόμενη Τρίτη έχει συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της προκειμένου να χαράξουν «γραμμή αμύνης» απέναντι στα σχέδια της ΡΑΕ. Για την επαναφορά του μηχανισμού η ΡΑΕ επικαλείται την ασφάλεια του εφοδιασμού της αγοράς και ευθαρσώς την ανάγκη ενίσχυσης των ιδιωτικών μονάδων. «...η απουσία του Μηχανισμού θα μπορούσε να προκαλέσει τον εκτοπισμό μη καθετοποιημένων παραγωγών» αναφέρει, μεταξύ άλλων.
Το επιχείρημα που προβάλλει η πλευρά των ιδιωτών παραγωγών είναι ότι είναι αναγκαία η επαναφορά του μηχανισμού προκειμένου μόνο για τις περιπτώσεις που το Σύστημα (ΑΔΜΗΕ) καλεί μια μονάδα να λειτουργήσει. Σε αυτή την περίπτωση, ή θα πρέπει να μην ανταποκριθεί στο αίτημα με τις συνέπειες που θα έχει αυτό για την ευστάθεια του συστήματος, ή θα πρέπει να αποζημιωθεί γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει με ζημία. Κύκλοι των ιδιωτών παραγωγών παραδέχονται ότι γινόταν κατάχρηση από τον προηγούμενο τρόπο λειτουργίας του ΜΑΜΚ και επισημαίνουν ότι τέτοιου είδους ρυθμιστικές παρεμβάσεις παραμένουν αναγκαίες λόγω της δεσπόζουσας θέσης που εξακολουθεί να κατέχει η ΔΕΗ στην αγορά και της δυνατότητας χειραγώγησής της.

Καθημερινή
 Χρ. Λιάγγου

Αρχειοθήκη ιστολογίου