Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ETE/OMIΛΟΥ-ΔΕΗ: ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΡΑΕ

        Τις τελευταίες ημέρες ζούμε μια ακόμη ληστρική
απόφαση της ΡΑΕ για περεταίρω αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος δια μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ ( ενιαίο τέλος εκπομπών αερίων ρύπων) κατά 4,22% και αυτό μόνο στην οικιακή κατανάλωση, καθώς εξαιρείται η Μέση Τάση κάτω των 13 Gwh.
Ως πότε ο Έλληνας καταναλωτής θα πληρώνει το αμαρτωλό καθεστώς των ΑΠΕ;
Δεν είναι δυνατόν να επιδοτούνται με υπέρογκα ποσά από την τσέπη του οικιακού καταναλωτή ηλεκτρικού ρεύματος, επιχειρηματίες «επενδυτές» χωρίς κανένα ρίσκο και κόστος, στο όνομα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και της..
πολυδιαφημιζόμενης πράσινης ανάπτυξης.
Η παραπάνω αύξηση θα επιβαρύνει τους οικιακούς καταναλωτές για το 2015 με 20 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο των ανανεώσιμων πηγών θα πληρώσουμε 1,05 δις ευρώ για φέτος, παράλληλα το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ έκλεισε το 2014 με 178 εκατ. ευρώ. Αυτό αποδεικνύει ότι η χοάνη της «πράσινης ανάπτυξης» δεν έχει τέλος και αυτό το μοντέλο πρέπει να αναθεωρηθεί.
Είναι προκλητική η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ τα δύο τελευταία χρόνια με το ιλιγγιώδης ποσοστό του 210% η Kwh, όταν την ίδια χρονική περίοδο το ηλεκτρικό ρεύμα έχει αυξηθεί κατά 68% η Kwh.
Την ίδια στιγμή η ακέφαλη, εδώ και ένα περίπου μήνα, ΡΑΕ προχωρά σε δημόσια διαβούλευση για να επαναφέρει τον απαράδεκτο ΜΑΜΚ (Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους), μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τις ορέξεις των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών με μονάδες Φ.Α. και αυτό γιατί είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται μετά την κατάργησή του.
Πολύ σωστά ο αρμόδιος υπουργός αντέδρασε στην απόφαση της ΡΑΕ για την αύξηση των τιμολογίων και ζητούμε να πράξει τα δέοντα όσον αφορά τον ανεξέλεγκτο ρόλο της ρυθμιστικής αρχής, η οποία δεν πρέπει να είναι υπεράνω όλων και να λειτουργεί πρωτίστως, έχοντας ως γνώμονα το Δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του ανήμπορου Έλληνα καταναλωτή ηλεκτρικού ρεύματος και όχι την ικανοποίηση των ιδιωτικών συμφερόντων.
Δεν πρέπει να μεταφέρονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ότι δεν μπορεί να εισπράξει το κράτος και να λειτουργεί η Επιχείρηση ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, με αποτέλεσμα να λοιδορείται η Επιχείρηση και οι εργαζόμενοί της.
Καλούμε τον αρμόδιο υπουργό να αντισταθεί στις προκλήσεις των ιδιωτικών συμφερόντων και να επανακαθορίσει το θεσμικό πλαίσιο στην ηλεκτρική ενέργεια.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΤΕ. ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ-ΚΗΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου