Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Το 26% στις εισαγωγές κόβει το... ρεύμα από προμηθευτές και εμπόρους του ηλεκτρισμού

Σοβαρά προβλήματα ρευστότητας αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι  προμηθευτές και έμποροι ηλεκτρισμού το επόμενο διάστημα όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται η παρακράτηση του 26% από τα τιμολόγια που κόβονται σε συναλλαγές με τρίτες χώρες.
Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, όπου στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρισμού κυριαρχούν οι συναλλαγές με τη Βουλγαρία, η οποία εμπίπτει στο καθεστώς της χώρας με ευνοϊκή τιμολόγηση και άρα για κάθε τιμολόγιο που θα κόβεται θα..
πρέπει οι έμποροι να αποδίδουν το 26% προσβλέποντας στην επιστροφή του σε απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, μόλις τεκμηριωθεί ότι πρόκειται για συνήθη και όχι εικονική συναλλαγή. Το πρόβλημα ακουμπά πρωτίστως τη ΔΕΗ, η οποία σημειωτέον μόνο μέσα σε ένα μήνα, το Φεβρουάριο, είχε εμπορικές συναλλαγές για εισαγωγές ενέργειας ύψους 13,39 εκ. ευρώ.
Τον ίδιο μήνα ο συνολικός τζίρος της εμπορίας ηλεκτρισμού κυμάνθηκε στα 50 εκ. ευρώ που σημαίνει ότι εκτός από τη ΔΕΗ και οι υπόλοιποι προμηθευτές θα πρέπει να καλύψουν μια συνολική ρευστότητα της τάξης 12 – 13 εκ. ευρώ.
Ποιοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη;
Όπως προαναφέρθηκε ο μεγαλύτερος τζίρος του διασυνοριακού εμπορίου ενέργειας πραγματοποιείται από τη ΔΕΗ η οποία το Φεβρουάριο έφτασε τα 13,39 εκ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ αντίστοιχα οι τζίροι των άλλων εταιρειών τον περασμένο μήνα ήταν:
4,1 εκ. ευρώ έκανε η σλοβενική GEN-I,
3,339 η Electrade SPA,
3,2 εκ. ευρώ η GreenEnv,
2,7 εκ. ευρώ η ελβετική AXPO,
2,4 εκ. ευρώ η EFT Slovenia,
2,3 εκ. ευρώ ο Ήρωνας,
το ίδιο δηλαδή 2,3 εκ. ευρώ έκανε η Alpiq Hellas
κοντά στα 2 εκ. έκανε και η Protergia
Elpedison και Edison μαζί είχαν συνολικά 2,5 εκ. ευρώ τζίρο εμπορίας.
Άλλες εταιρείες εμφάνισαν μικρότερους τζίρους μερικών χιλιάδων ευρώ. Συνολικά εμπορικές συναλλαγές κατέγραψαν 28 εταιρείες.
Με δεδομένο ότι οι μεγαλύτερες συναλλαγές πραγματοποιούνται με τη Βουλγαρία γίνεται αντιληπτό ότι οι εταιρείες θα αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό πρόσθετο πρόβλημα ρευστότητας.
Προμήθεια
Τώρα εκτός από το μέτωπο των εισαγωγών, ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία από την αγορά προμήθειας, όπου για έναν ακόμη μήνα συνεχίστηκε η στασιμότητα και δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεταβολές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία Φεβρουαρίου  που συγκεντρώνει ο ΛΑΓΗΕ, τα μερίδια στην αγορά έχουν ως εξής:
Η ΔΕΗ εκπροσωπεί το 96,55% της κατανάλωσης εκ του οποίου το 9,41% αφορά την υψηλή τάση, το 66,25% τη χαμηλή τάση και το 20,89% τη Μέση Τάση.
Η ΗΡΩΝ του ομίλου της ΤΕΡΝΑ εκπροσωπεί το 1,18% της κατανάλωσης, το οποίο είναι μοιρασμένο ισομερώς ανάμεσα στη Χαμηλή και τη Μέση Τάση (από 0,59%).
Η ELPEDISON που ανήκει ως γνωστόν στα ΕΛΠΕ στην EDISON και στον όμιλο Ελλάκτωρ, εκπροσωπεί το 0,91% της συνολικής κατανάλωσης, με τη δύναμή της όπως και του Ήρωνα να μοιράζεται μεταξύ Χαμηλής (0,45%) και Μέσης (0,45%) Τάσησ.
Η PROTERGIA του Ομίλου Μυτιληναίου εκπροσωπεί το 036% της κατανάλωσης με τον πρώτο λόγω στη Μέση Τάση, όπου απορροφάται το 0,24% και το υπόλοιπο 0,12% στη Χαμηλή Τάση.
Από τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια χωρίς να είναι καθετοποιημένες, χωρίς δηλαδή να διαθέτουν ιδιόκτητες μονάδες παραγωγής, εκείνες που καταγράφουν σοβαρή δραστηριότητα είναι οι εξής:
GREEN, η οποία εκπροσωπεί το 0,28% της κατανάλωσης στη χαμηλή τάση
WATT+VOLT, η οποία εκπροσωπεί το 0,19% της κατανάλωσης, με το βασικό όγκο (0,18%) να πραγματοποιείται στη Χαμηλή Τάση και το υπόλοιπο στη Μέση.
VOLTERA που εκπροσωπεί το 0,15% της κατανάλωσης, ολόκληρο στη Μέση Τάση.
NRG που εκπροσωπεί το 0,12% της κατανάλωσης, μοιρασμένο εξ ημισείας ανάμεσα στη Χαμηλή και στη Μέση Τάση.

 http://energypress.gr/news/reuma

Αρχειοθήκη ιστολογίου