Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΥΠΕΚΑ: Προσχηματική η άρνηση της ΡΑΕ να πάρει πίσω τις αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ



Συνέχεια στην αντιπαράθεση με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
(ΡΑΕ) δίνει το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, με ενημερωτικό σημείωμα (non paper) προς τους δημοσιογράφους, στο οποίο υπενθυμίζει όσα έλεγε η Αρχή κατά τη λήψη προηγούμενων αποφάσεων σχετικά με το ΕΤΜΕΑΡ  και τα οποία οδηγούν το ΥΠΕΚΑ να κάνει λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στον τρόπο λειτουργίας της ΡΑΕ  στο ζήτημα της..
αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το σημείωμα του ΥΠΕΚΑ:
Στην πρώτη απόφαση (αριθ. 355/2014) που ελήφθη στις 26 Ιουνίου 2014 η ΡΑΕ δεν έκανε καμία αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ, επικαλούμενη το γεγονός ότι «είναι αρμόδια για την προστασία των καταναλωτών και για την καταπολέμηση της ενεργειακής πενίας, η οποία αποτελεί διογκούμενο εθνικό πρόβλημα, εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας και σημαντικό κοινοτικό στόχο». Γιαυτό, όπως καταλήγει «η Αρχή θεωρεί σκόπιμο να μην «πλειοδοτήσει», διά της λήψης μέτρων και της αύξησης των τιμών των ενεργειακών αγαθών που πλήττουν υπέρμετρα τον καταναλωτή» (οι υπογραμμίσεις δικές της).
Ένα εξάμηνο αργότερα με την με αριθμό 722/30.12/2014 άλλη απόφασή της και χωρίς να λάβει υπόψη της το σκεπτικό της προηγούμενης, που ίσχυε πλέον στο πολλαπλάσιο αφού τα χρέη προς τη ΔΕΗ άγγιζαν τα 2 δισ. ευρώ, επέβαλε τις προκλητικές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά, αγρότες και παραγωγικές επιχειρήσεις.
Η πρώτη απόφαση ελήφθη έναν ακριβώς μήνα μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου με τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα για τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ  και ΠΑΣΟΚ, που κάθε άλλο παρά θα ήθελαν να χρεωθούν και νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, ενώ η δεύτερη απόφαση ελήφθη μία μέρα μετά την αναγγελία των εθνικών εκλογών, που ήταν ξεκάθαρο ποιο κόμμα θα τις κερδίσει. Τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν προφανώς και το βαθμό της ανεξαρτησίας με την οποία χειρίστηκε το σοβαρό αυτό θέμα η ΡΑΕ και τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε η επίμαχη απόφαση επί μήνες «κρυφή» και από τον ελληνικό λαό και από τη νέα κυβέρνηση.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η τελευταία απόφαση της ΡΑΕ έρχεται σε πλήρη αντίθεση και με όσα επισήμαινε η ίδια ανακοινώνοντας στις 19-7-2013 τις νέες τιμές του ΕΤΜΕΑΡ (Απόφαση 323/2013 της Αρχής) για το δεύτερο εξάμηνο του 2013, όπου αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «Σε κάθε περίπτωση, η ΡΑΕ κατανοεί ότι η επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι αναπροσαρμογές του ΕΤΜΕΑΡ είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στη διαδικασία ένταξης των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας, και κυρίως της ραγδαίας διείσδυσης στο σύστημα των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η ΡΑΕ είχε επισημάνει τις επερχόμενες συνέπειες της απρογραμμάτιστης αυτής διείσδυσης, θεωρεί δε νομοτελειακά βέβαιο ότι, εάν δεν ληφθούν επειγόντως πρόσθετα δραστικά μέτρα, θα απαιτηθούν και νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ στο άμεσο μέλλον. Αποτελεί γι’ αυτό αναγκαιότητα, υπό τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, να ανακοπεί και να αναστραφεί η μετακύλιση του βάρους του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού, στο φορολογούμενο πολίτη και καταναλωτή. Η εξεύρεση αξιόπιστων και αποδοτικών εναλλακτικών λύσεων αποτελεί άμεση υποχρέωση και προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων μερών (Πολιτεία, παραγωγοί, κ.λπ.)».
Λύσεις, βεβαίως, που ουδέποτε αναζητήθηκαν από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
«Από όλα τα προαναφερόμενα συνάγεται καθαρά το συμπέρασμα ότι η οποιαδήποτε άρνηση της ΡΑΕ να αναθεωρήσει αμέσως την απόφασή της, ώστε να μην επιβληθούν οι αυξήσεις και να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, που προκαλούν το δοκιμαζόμενο λαό, είναι παντελώς προσχηματική» καταλήγει το σημείωμα του ΥΠΕΚΑ.  
http://energypress.gr/

Αρχειοθήκη ιστολογίου