Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Πάνω απο 500.000 οι κακοπληρωτές της ΔΕΗ, στους "έχοντες" θα κόβει το ρεύμα

Στο μικροσκόπιο τους κακοπληρωτές που ενώ έχουν χρήματα δεν πληρώνουν, βάζει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, με στόχο να τους κόβει το ρεύμα, και παράλληλα να μαζέψει όσο περισσότερα χρήματα μπορεί από το σύνολο του 1,8 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πρόκειται για την πρώτη πρωτοβουλία της νέας διοίκησης στο μέτωπο της είσπραξης οφειλών, με τους κακοπληρωτές να υπολογίζονται συνολικά σε πάνω από 500.000, εκ των οποίων εκτιμάται ότι οι έχοντες που δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ ανέρχονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες.
Αφενός οι υπηρεσίες της ΔΕΗ θα διασταυρώσουν το.. κοινωνικό και οικονομικό προφίλ των κακοπληρωτών, λαμβάνοντας ως βάση τα τετραγωνικά μέτρα και τις καταναλώσεις ενέργειας. Αν προκύπτει ότι κάποιος που διαμένει σε μεγάλης επιφάνειας κατοικία σε ακριβή περιοχή συνεχίζει να καταναλώνει την ίδια ποσότητα ενέργειας που κατανάλωνε και προ κρίσης, αυτό θα σημαίνει ότι εκμεταλλεύεται την κρίση ως πρόσχημα για να μην πληρώσει. Ίσως στην προσπάθεια αυτή να επιστρατευθούν και νομικά γραφεία, κάτι που είχε επιχειρηθεί να γίνει και από την προηγούενη διοίκηση χωρίς να προχωρήσει. 
Στο μεταξύ έκκληση προς τους καταναλωτές "να εξαντλήσουν τα περιθώρια για την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος που όπως είπε αποτελούν το οξυγόνο της εταιρείας", απηύθυνε χθες ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, η εκλογή του οποίου εγκρίθηκε από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.
Απευθυνόμενος προς τους καταναλωτές ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ "τους έχει στενοχωρήσει μερικές φορές", εκείνοι γνωρίζουν ότι "η επιχείρηση είναι δική τους και πρέπει να την διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού". 
Συνολικά από τα 1,8 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα ποσά που οφείλουν οι "έχοντες και κατέχοντες" είναι αυτά στα οποία θα ρίξει το βάρος της η ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν 355 εκατ. ευρώ που είναι υπερήμερες οφειλές και που εκτιμάται ότι κάποια στιγμή θα πληρωθούν, και 230 εκατ. ευρώ που αφορούν χρέη από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και επομένως θεωρείται πως δύκολα μπορούν να εισπράχθούν.
Συγχώνευση τμήματος ΔΕΔΔΗΕ στη ΔΕΗ
Σε ό,τι αφορά την αναδιοργάνωση, στόχος είναι η επαναφορά στη μητρική εταιρεία λειτουργιών που έχουν μεταφερθεί κυρίως στον Διαχειριστή του Δικτύου χωρίς αυτό να επιβάλλεται από την κοινοτική νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακος (π.χ. από την ενοποίηση των υπηρεσιών Οικονομικού, Διοικητικού κ.ά.) και να διευκολυνθεί η κινητικότητα του προσωπικού. Δύσκολες θεωρούνται αντίστοιχες παρεμβάσεις στον Διαχειριστή Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), όπου η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι πιο αυστηρή.
Τέλος, ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ θεωρεί κρίσιμης σημασίας την αξιοποίηση του εξοπλισμού πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα λιγνιτωρυχεία που "κάθεται" ακριβώς επειδή δεν υπάρχει το διαθέσιμο προσωπικό. Υπολογίζεται ότι απουσιάζουν από τομείς και διευθύνσεις αιχμής περίπου 200 άτομα, περιορίζοντας έτσι την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη. Το ζήτημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί με την ολοκλήρωση των 600 προσλήψεων που έχουν ήδη εγκριθεί.
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου