Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Μέσω… ΔΕΗ, επανέρχεται στο προσκήνιο η εκκρεμότητα για τα «νέα ΑΔΙ»


Καταλύτης πιθανών πρωτοβουλιών εκ μέρους της πολιτείας για το Μηχανισμό Διασφάλισης Ισχύος (και τα περίφημα νέα ΑΔΙ), μια από τις μεγάλες εκκρεμότητες στην ηλεκτρική αγορά, μπορεί να αποδειχθεί η άποψη που φαίνεται να έχει επί το θέματος ο νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, άνθρωπος που γνωρίζει άριστα το θέμα.
Ερωτηθείς από βουλευτές κατά την πρόσφατη ακρόασή του ενώπιον της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής και έχοντας δίπλα του τον Υπουργό ΠΑΠΕΝ ..
Παναγιώτη Λαφαζάνη, το νέο «αφεντικό» της ΔΕΗ, τάχθηκε υπέρ της αμοιβής των μονάδων που παρέχουν στο Σύστημα ευελιξία, δηλαδή των μονάδων φυσικού αερίου και των υδροηλεκτρικών, χωρίς βεβαίως να υπεισέλθει σε περεταίρω λεπτομέρειες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε τα εξής: «Ένα από αυτά που πρέπει να κάνουμε, αν θέλει η ΡΑΕ πραγματικά να είναι αντικειμενική,  - επειδή οι μονάδες αερίου χρειάζονται, επειδή είναι ευέλικτες… Όταν μπαίνουν οι ΑΠΕ το μεσημέρι ή το απόγευμα, μπαίνουν άναρχα και απότομα. Πρέπει να έχεις ευέλικτη παραγωγή, ευέλικτες μονάδες συμβατικές, που είναι του αερίου, ή τα νερά, που δεν τα έχεις όμως πάντοτε, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται, γιατί ο ηλεκτρισμός είναι ένα προϊόν το οποίο δεν αποθηκεύεται. Ό,τι παράγεις, πρέπει να το καταναλώνεις την ίδια στιγμή. Πρέπει όμως να γίνει μία μελέτη πόσες μονάδες χρειαζόμαστε ώστε πραγματικά εφόσον ο άλλος τη διαθέτει αυτή τη μονάδα του κι εφόσον του ζητάς κάποια στιγμή να βοηθήσει, να αποζημιωθεί».
Υπενθυμίζεται ότι ο Μεταβατικός Μηχανισμός Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 αποζημίωνε τις μονάδες για την παροχή επαρκούς ισχύος στο Σύστημα, για τη δυνατότητά τους δηλαδή να εγγυώνται ότι ακόμα και στις πιο απαιτητικές καταστάσεις (λειψυδρία, συννεφιά, άπνοια, τεχνική βλάβη κλπ), το Σύστημα θα μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση, να αποφύγει δηλαδή το μπλακ άουτ. Ο Μηχανισμός αυτός αποζημίωνε τις λιγνιτικές μονάδες, τους Υδροηλεκτρικούς Σταθμούς και τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ, καθώς και τις μονάδες φυσικού αερίου των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών. Το ετήσιο κόστος του Μηχανισμού για το Σύστημα ήταν €570 εκατ. εκ των οποίων η ΔΕΗ εισέπραττε €400 εκατ. και οι ιδιώτες παραγωγοί €170 εκατ.
Σημαντικό «ψαλίδι»
Αντίθετα, το νέο σχήμα που είχε καταλήξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης αλλά και καταρχήν συμφωνίας της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και των αρμοδίων οργάνων της Κομισιόν, προέβλεπε σημαντική μείωση που ξεπερνά το 50% για το συνολικό ετήσιο κόστος του Μηχανισμού και αποζημίωση των μονάδων που προσφέρουν ευελιξία και όχι επάρκεια.
Η απαίτηση για ευελιξία είναι μία νέα απαίτηση στη λειτουργία των Συστημάτων ηλεκτρισμού που προκύπτει από την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών και αιολικών) και την ανάγκη κάλυψης των σημαντικών μεταβολών στην ισχύ του Συστήματος λόγω της λεγόμενης «στοχαστικότητας» των ΑΠΕ, δηλαδή της αδυναμίας ασφαλούς πρόβλεψης για την ενέργεια που μπορούν να αποδώσουν, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών. Ευελιξία είναι ουσιαστικά η δυνατότητα συστηματικής αύξησης ή μείωσης της παραγωγής με στόχο την παρακολούθηση του καθαρού φορτίου (δηλαδή των διακυμάνσεων των ΑΠΕ), καθώς και η δυνατότητα λειτουργίας στο τεχνικό ελάχιστο κατ’ εντολή του Διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ).
Το ανεπίσημα συμφωνημένο μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν σχέδιο προέβλεπε ότι για ένα μεταβατικό στάδιο 10 μηνών (από 1 Ιανουαρίου του 2015 έως 31 Οκτωβρίου 2015) θα εισέπρατταν αποζημίωση ύψους €187 εκατ. για την παροχή ευελιξίας, οι μονάδες φυσικού αερίου και τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, καθώς και οι μονάδες φυσικού αερίου των ιδιωτών, με €104 εκατ. να αναλογούν στη ΔΕΗ και €83 εκατ. στους ανεξάρτητους παραγωγούς.  Μετά την παρέλευση του δεκαμήνου θα έμπαινε σε εφαρμογή Μόνιμος Μηχανισμός που θα προέβλεπε τη διενέργεια σχετικών δημοπρασιών.

Μεγάλη καθυστέρηση
Παρότι ωστόσο βρισκόμαστε στις 15 Απριλίου, ούτε η διαδικασία για να τεθεί σε ισχύ ο μεταβατικός μηχανισμός του δεκαμήνου έχει ολοκληρωθεί, ούτε ο σχεδιασμός για τις δημοπρασίες που θα πρέπει να ισχύσουν από 1 Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει.
«Μένει να διαφανεί, αν η δεδομένη πλέον συναίνεση και της νέας διοίκησης της ΔΕΗ, λειτουργήσει καταλυτικά προς το ΥΠΑΠΕΝ, ώστε να κλείσει τις γραφειοκρατικές εκκρεμότητες και να τακτοποιήσει ένα σημαντικό θέμα που έχει αφήσει ανοιχτή την αγορά ηλεκτρισμού για περισσότερους από τρεις μήνες, στερώντας τόσο τη ΔΕΗ όσο και τους ιδιώτες από έσοδα που δικαιούνται, αφού και την υπηρεσία παρέχουν και οι καταναλωτές πληρώνουν για αυτήν μέσω των λογαριασμών τους» σχολιάζει, μιλώντας στο energypress, παράγοντας της αγοράς.

 http://energypress.gr/news/meso-dei-epanerhetai-sto-proskinio-i-ekkremotita-gia-ta-nea-adi

Αρχειοθήκη ιστολογίου