Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

"Φούσκα" το... δωρεάν ρεύμα της Δούρου


Γράφει ο Χ. Φλουδόπουλος

Ήταν αρχές Δεκεμβρίου και η προεκλογική περίοδος είχε
ουσιαστικά ξεκινήσει. Η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωνε το φιλόδοξο πρόγραμμά της ηλεκτρικό ρεύμα για όλους. Πρώτο θέμα στα τηλεπαράθυρα με τους σχολιαστές να υπερθεματίζουν και να διαμαρτύρονται γιατί τα 2,5 εκατ. ευρώ που έδινε η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου δεν θα ήταν αρκετά για να επανασυνδεθούν όλα τα νοικοκυριά που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. Πράγματι με το πλαφόν ..που είχε βάλει στο πρόγραμμά της η Περιφέρεια (350 ευρώ ανά επανασύνδεση), τα χρήματα θα έφταναν για μόλις 7.142 επανασυνδέσεις.
Τότε έπεφταν στο κενό οι διαμαρτυρίες της πρώην κυβέρνησης ότι πρόκειται για φθηνό λαϊκισμό αφού οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως άνεργοι, συνταξιούχοι, άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα προστατεύονται από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
 “Σε όποιον είναι στο ΚΟΤ” έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση “απαγορεύεται να κοπεί το ρεύμα”.
Εις μάτην. Στα τηλεπαράθυρα φούντωναν οι αντιπαραθέσεις με την τότε αντιπολίτευση να εξαπολύει μύδρους για κοινωνική αναλγησία της “μνημονιακής” κυβέρνησης.
Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του περίφημου προγράμματος. Τι συνέβη; Μια τρύπα στο νερό αφού μέσω του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν μόλις 98 επανσυνδέσεις, πιθανότατα από καταναλωτές  που δεν είχαν αντιληφθεί ότι υπάγονται στο ΚΟΤ. Βεβαίως το ενδιαφέρον για το μέτρο ήταν λίγο μεγαλύτερο αφού στην Περιφέρεια κατατέθηκαν συνολικά 325 αιτήσεις. 
Μόνο που σε αυτές περιλαμβάνονταν κάποιοι που τους είχε κοπεί το ρεύμα για ρευματοκλοπή καθώς επίσης και κάποιοι άλλοι που δεν τους είχε κοπεί το ρεύμα (τους είχε μόνο σταλεί λογαριασμός διακοπής).
Σύμφωνα με την περιφέρεια πάντως το φιάσκο οφείλεται στο ότι υπάρχουν 7 έως 10 χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν παράνομα επανσυνδέσει την κομμένη παροχή ρεύματος.
 Όπως υποστήριξε ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Καραμάνος, τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να ενταχθούν σε καθεστώς προστασίας (κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή με βάση το πρόγραμμα της ΔΕΗ που απαγορεύει να παρέχονται διεκολύνσεις σε όσους παράτυπα έχουν επανασυνδέσει τους μετρητές τους). 
Όσο για το κόστος που πληρώθηκε από την περιφέρεια για να επανασυνδεθούν οι 98 κομμένες παροχές;  Αυτό έφτασε τις ...  35 χιλιάδες ευρώ.
 
capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου