Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Πίεση από την Κομισιόν για να υποβληθεί νέο σχέδιο προσδιορισμού και κατανομής των ΥΚΩ

Τον κίνδυνο να θεωρηθεί ως παράνομη κρατική ενίσχυση η καταβολή των ΥΚΩ που πληρώνουν οι οικιακοί και επαγγελματικοί καταναλωτές μαζί με τους λογαριασμούς ρεύματος, επισείει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, εάν δεν κατατεθεί από τη χώρα μας νέο, αιτιολογημένο σχέδιο για τον προσδιορισμό και την κατανομή τους.
Ταυτόχρονα παραμένει ως εκκρεμότητα η είσπραξη εκ μέρους..
της ΔΕΗ των καθυστερούμενων από προηγούμενα χρόνια οφειλών ΥΚΩ που κινούνται, συνολικά, στα επίπεδα των 450 εκατ. ευρώ.
Ο κίνδυνος να χαρακτηριστούν οι ΥΚΩ ως κρατικές ενισχύσεις προέκυψε μετά τις «κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και ενέργειας 2014 – 2020» που ανακοίνωσε το καλοκαίρι η Κομισιόν, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει όλες οι χώρες να καταθέσουν προγράμματα σύγκλισης, δηλαδή σχέδια για τις ΥΚΩ (αλλά και για άλλα φλέγοντα ζητήματα) που να ακολουθούν τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες. Για παράδειγμα, η Κομισιόν δεν αναγνωρίζει όποια ποσά δηλώνουν οι χώρες ως ΥΚΩ αλλά μόνον όσα ανταποκρίνονται στο «ελάχιστο εύλογο αντίτιμο». Τα επιπλέον ποσά εξετάζονται ως πιθανές κρατικές ενισχύσεις.
Η χώρα μας παρά τα μεγάλα «ανοίγματα» που έχει, δεν έχει προχωρήσει ούτε εκατοστό στον τομέα αυτό. Η Κομισιόν από την πλευρά της αμφισβητεί, στη σχετική αλληλογραφία, τον υφιστάμενο προσδιορισμό του ποσών που εισπράττονται ως ΥΚΩ, την κατανομή τους, και βεβαίως το αν έχουμε κάνει ό,τι επιβάλλεται για τον περιορισμό του κόστους τους. Επίμονα είναι για παράδειγμα τα ερωτήματα για τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν προχωρήσει οι διασυνδέσεις στα νησιά που θα περιόριζαν τα κόστη για την ηλεκτρική κάλυψή τους και συνεπώς τα αναγκαία ποσά για τις ΥΚΩ.
Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι από την ελληνική πλευρά δεν έχει υπάρξει απάντηση στα ερωτήματα αυτά.
Το αγκάθι των καθυστερούμενων
Εν τω μεταξύ, και ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας εξετάζει, σε συνεργασία με τη διοίκηση της ΔΕΗ, τους τρόπους για να περάσει στα τιμολόγια του ρεύματος η μείωση κόστους παραγωγής που έχει η ΔΕΗ λόγω της μείωσης στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, υπάρχει μια σοβαρότατη εκκρεμότητα που «τραβάει» τα πράγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Πρόκειται για τις καθυστερούμενες διαφορές στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των ετών 2012, 2013 και 2014, συνολικού ύψους  περί τα 450 εκατ. ευρώ, οι οποίες ενώ έχουν αναγνωριστεί και βεβαιωθεί (τουλάχιστον για το ΄12 και το ΄13), η ΔΕΗ δεν τα έχει εισπράξει ακόμα. Ο λόγος; Το πολιτικό κόστος που δεν ήθελε να πάρει ο προηγούμενος υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, καθώς τα ποσά αυτά πρέπει να ανακτηθούν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος, κι έτσι απέφυγε μέχρι τελευταία στιγμή να προωθήσει τη νομοθετική ρύθμιση για την κατανομή των οφειλόμενων προς τη ΔΕΗ ΥΚΩ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι, ενώ μέχρι πέρυσι το ύψος και η κατανομή της επιβάρυνσης των ΥΚΩ προσδιοριζόταν από τη ΡΑΕ και στη συνέχεια έβγαινε υπουργική απόφαση, μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ η διαδικασία έχει αλλάξει. Η ΡΑΕ προσδιορίζει το κόστος των ΥΚΩ και στη συνέχεια το Υπουργείο Ενέργειας φέρνει νομοθετική ρύθμιση για την κατανομή τους.
Έτσι, τον περασμένο Ιούλιο, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προσδιόρισε το κόστος των ΥΚΩ ως εξής: για το 2012 στα 811 εκατ. ευρώ και για το 2013 στα 819 εκατ. Ευρώ. Το προηγούμενο ύψος των ΥΚΩ (το οποίο και εισπράττεται μέχρι σήμερα) ήταν 670 εκατ. Ευρώ το χρόνο. Συνεπώς έχει προκύψει ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 290 εκατ. ευρώ από τις χρονιές 2012 και 2013 που εκκρεμεί και πρέπει να εισπραχθεί από τη ΔΕΗ μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Αντίστοιχο ποσό (περίπου 150 εκατ. Ευρώ) αποτελεί τη διαφορά και για το 2014, αλλά δεν έχει κάνει ακόμα η ΡΑΕ το σχετικό υπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, συγκεντρώνεται ένα ποσό περί τα 450 εκατ. που οι… καταναλωτές χρωστάνε στη ΔΕΗ.
Από την άλλη βέβαια, φαίνεται ότι το 2015 οι ΥΚΩ, λόγω της ραγδαίας μείωσης στις διεθνείς τιμές πετρελαίου το οποίο είναι το βασικό καύσιμο στους σταθμούς των νησιών,  θα είναι χαμηλότερες από τα 670 εκατ. ευρώ που εισπράττει από κεκτημένη… βραδύτητα η ΔΕΗ.
Εκτιμάται ότι με βάση αυτή την εξέλιξη δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση χωρίς να αλλάξει τις ΥΚΩ (ούτε να τις αυξήσει αλλά και ούτε να τις μειώσει) να καλυφθεί σταδιακά η παλιά οφειλή. Παρόλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να φέρει το ΥΠΑΠΕΝ νομοθετική ρύθμιση.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι σήμερα οι καταναλωτές χρεώνονται για τις ΥΚΩ τα εξής:
- 6,99 ευρώ η μεγαβατώρα για καταναλωτές που καταναλώνουν μέχρι 1,5 μεγαβατώρες
- 15,7 ευρώ εάν καταναλώνουν από 1,6 έως 2 μεγαβατώρες
- 39,87 ευρώ εάν καταναλώνουν από 2 έως 4 μεγαβατώρες και
- 44,88 ευρώ εάν καταναλώνουν πάνω από 3 μεγαβατώρες.


 http://energypress.gr/news/piesi-apo-tin-komision-gia-na-ypovlithei-neo-shedio-prosdiorismoy-kai-katanomis-ton-yko

Αρχειοθήκη ιστολογίου