Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η αρνητική θέση της ΔΕΗ στην πρόταση Βαρουφάκη



Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες για τις διαπραγματεύσεις στο κομμάτι της αγοράς ηλεκτρισμού, η πρόταση του υπουργού οικονομικών βασίζεται στην εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει και από την προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο στη νέα της μορφή μπορεί να περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές σε τεχνικό αλλά και ουσιαστικό επίπεδο.
Και εάν για το θέμα ακόμη δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από τον αρμόδιο υπουργό παραγωγικής..
ανασυγκρότησης περιβάλλοντος και ενέργειας Π. Λαφαζάνη, δε συμβαίνει το ίδιο με τη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία αμέσως μόλις ανέλαβε τοποθετήθηκε αρνητικά επί της αρχής για τη διαδικασία. Βεβαίως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκης δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως μετά τη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων πληροφοριών, αφού είναι λογικό ότι αναμένει την επίσημη θέση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού.
Ωστόσο έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση που είχε κάνει για το θέμα, όταν παρουσιάστηκε στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της βουλής στις αρχές του περασμένου μήνα, συνοδευόμενος από τον Π. Λαφαζάνη. Συγκεκριμένα σε ερώτηση που έγινε από μέλος της επιτροπής για τις δημοπρασίες ενέργειας, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ του ΝΟΜΕ. Όπως εξήγησε η διαδικασία προβλέπει να αγοράζεται μέρος της φθηνής ενέργειας της ΔΕΗ από τρίτους. Όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι δίκαιη. Μπορεί να δώσει μια πρόσκαιρη ανακούφιση σε κάποιους βιομηχανικούς πελάτες της ΔΕΗ αλλά θα οδηγήσει σε κατάρρευση τη ΔΕΗ, πρόσθεσε. Εκτίμησε μάλιστα ότι το μείγμα καυσίμου που θα μείνει στη ΔΕΗ θα είναι το ακριβότερο και θα οδηγήσει σε αυξήσεις του ρεύματος για τους υπόλοιπους πελάτες της εταιρείας κατέληξε.
Από την τοποθέτηση του κ. Παναγιωτάκη πάντως, ο οποίος ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις του αρμόδιου υπουργού, προκύπτει και ένα άλλο ζήτημα που αφορά στο κόστος ενέργειας και στην προοπτική να υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος σε περίπτωση που εφαρμοστεί ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ (στο ρεύμα ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 13%). Γίνεται αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο μέτρο δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, η οποία έχει αναγάγει σε μείζονα στόχο της πολιτικής της τη μείωση των τιμολογίων του ρεύματος.
Πάντως για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, υπάρχουν κάποιες φωνές εντός της ΔΕΗ που θεωρούν ότι μια τέτοια διαδικασία είναι πιο συμφέρουσα για τη ΔΕΗ, ιδιαίτερα όταν η εναλλακτική λύση για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού είναι η παραχώρηση παγίων, όπως στην περίπτωση της μικρής ΔΕΗ. Οι ίδιες φωνές εντός της ΔΕΗ υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί η μάχη ώστε η τιμή του ΝΟΜΕ να μην είναι ζημιογόνος για τη ΔΕΗ. Υπό προϋποθέσεις μπορεί το ΝΟΜΕνα είναι μια έντιμη συμφωνία, που θα δώσει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρισμού σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Αρχειοθήκη ιστολογίου