Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Λαφαζάνης: Πλουραλιστικός κόμβος διέλευσης μεγάλων ενεργειακών διασυνδέσεων η Ελλάδα

Σε έναν ενεργειακό απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης της κυβέρνησης σε θέματα ενέργειας προέβη κατά την ομιλία του σε συνέδριο, με θέμα τη «Διείσδυση του φυσικού αερίου», που έγινε στη Λάρισα από το «Ενεργειακό Βήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Σύμφωνα με το μήνυμα του υπουργού, ο οποίος δεν μπόρεσε να βρεθεί στην εκδήλωση εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεν, στόχος είναι η αξιοποίηση των μοναδικών ενεργειακών πλεονεκτήματα..
της χώρας, η οποία ευρισκόμενη σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι φιλοδοξεί να καταστεί πλουραλιστικός κόμβος διέλευσης μεγάλων ενεργειακών διασυνδέσεων και πύλη ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, που θα συνδέει με σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης, χώρες και λαούς σε δρόμους ειρήνης, προόδου, σταθερότητας και ευημερίας.
Ολόκληρη η ομιλία του κ. Λαφαζάνη έχει ως εξής:
Ήταν ιδιαίτερη τιμή η πρόσκλησή μου στην εκδήλωση του Ενεργειακού Βήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διεξάγεται στη Λάρισα, με ιδιαίτερα επίκαιρη και σημαντική θεματολογία, με θέμα τη διείσδυση του Φυσικού Αερίου με ιδιαίτερα επίκαιρη και σημαντική θεματολογία.
Δυστυχώς, τρέχουσες και ανειλημμένες υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν την παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωση.
Ο ενεργειακός τομέας είναι από τους πιο δυναμικούς κλάδους της Ελληνικής Οικονομίας, και με σημαντικές προοπτικές αναβάθμισης τα επόμενα χρόνια.
Επιπλέον, η περαιτέρω ανάπτυξη στον ενεργειακό τομέα μπορεί να σημάνει νέες χιλιάδες θέσεις εργασίας, τη στιγμή που η χώρα μας, επί σειρά ετών μαστίζεται από την ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.
Η χώρα μας έχει την ευκαιρία σήμερα να παίξει σημαντικό ρόλο στον τομέα ενέργειας στην Ευρώπη.
Ωστόσο, τα ενεργειακά προβλήματα μεγεθύνονται, με άμεσες συνέπειες για την οικονομία, κυρίως όμως για την κοινωνία μας και το περιβάλλον.
Η αγορά ενέργειας εξελίσσεται μέσα σε κλίμα άκρως ανταγωνιστικό, και συχνά καθίσταται επίκεντρο αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε χώρες ή συνασπισμούς χωρών, για τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων και την αποκόμιση μεγάλων κερδών και επιρροής.
Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας, αν και μικρή και ενεργειακά φτωχή, μετά από 6 χρόνια μιας οικονομικής κρίσης χωρίς προηγούμενο, οφείλει να εφαρμόσει μια πολιτική προοδευτική, ένα σχέδιο καινοτόμο και ανατρεπτικό. Η κυβέρνησή μας είναι μια νέα ριζοσπαστική κυβέρνηση που επιχειρεί να εφαρμόσει μια τολμηρή πολιτική και φιλοδοξεί να παρέμβει στο χώρο της ενέργειας με ένα νέο και διαφορετικό σχέδιο.
Να αναδείξει την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, κι όχι απλώς ως εμπόρευμα ή αντικείμενο κερδοσκοπίας.
Να παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα ενεργειακό αγαθά σε όλους τους πολίτες.
Να την καταστήσει αναπτυξιακό εργαλείο, με οφέλη για όλη την κοινωνία και την Εθνική Οικονομία, αλλά και για το περιβάλλον.
Σε διεθνές επίπεδο, να συμβάλλει στην εμπέδωση της αντίληψης, ότι οι αγωγοί πετρελαίου και αερίου συνδέουν τους λαούς σε κλίμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.
Ξεκινώντας από τέτοιες αφετηρίες, η κυβέρνησή μας δίνει προτεραιότητα στη δημόσια παρέμβαση στο χώρο της ενέργειας, με νέους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς όρους.
Γι’ αυτό είμαστε ριζικά αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση, ιδιαίτερα, των στρατηγικών τομέων και επιχειρήσεων της οικονομίας μας και πρώτα από όλα στο χώρο των υποδομών και της ενέργειας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις στην αγορά της ενέργειας και τα σχέδια κατάτμησης δημοσίων ενεργειακών επιχειρήσεων, όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην ανόρθωση της οικονομίας και τη διέξοδο από την κρίση, αλλά αντίθετα, επέτειναν τον εφιάλτη στη χώρας μας, επιδεινώνοντας την ενεργειακή φτώχεια και την οικονομική ύφεση.
Κυρίες και Κύριοι σύνεδροι,
Θα αξιοποιήσουμε τα μοναδικά ενεργειακά πλεονεκτήματα της χώρας μας, η οποία ευρισκόμενη σε ένα κρίσιμο γεωπολιτικό σταυροδρόμι, φιλοδοξεί να καταστεί πλουραλιστικός κόμβος διέλευσης μεγάλων ενεργειακών διασυνδέσεων και πύλη ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, που θα συνδέει με σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης, χώρες και λαούς σε δρόμους ειρήνης, προόδου, σταθερότητας και ευημερίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε τονίσει ότι στηρίζουμε την κατασκευή και διέλευση του ΤΑΡ, καθώς και του IGB, ως μέρος του Νότιου Διαδρόμου, που θα φέρνει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη.
Επιπρόσθετα, μετά την επιτυχία των επαφών μας στη Ρωσία, σχεδιάζουμε τον Ελληνικό Αγωγό Greek Stream, που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα μεταφέρει ποσότητα 47 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, ρωσικό φυσικό αέριο στα σύνορα με τη FYROM με κατεύθυνση την Ευρώπη. Είναι ένα μεγάλο project, ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας και συνολικά όλος ο αγωγός θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.
Τα ωφελήματα για τη χώρα μας θα είναι πάρα πολύ σημαντικά. Συγκεκριμένα, η χώρα θα μπορεί να προμηθεύεται με φτηνότερες τιμές φυσικό αέριο, πράγμα που είναι πάρα πολύ θεμελιώδες για την οικονομία μας. Γιατί φτηνή ενέργεια σημαίνει πολύ μεγαλύτερη αποδοτικότητα για την οικονομία, ιδιαίτερα για την ενεργοβόρα βιομηχανία. Θα έχουμε, επίσης, δημοσιονομικά οφέλη από τη λειτουργία αυτού του αγωγού που μπορεί να ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα έργα κατασκευής και συντήρησής των αγωγών. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι όλα τα ενεργειακά έργα στη χώρα μας πρέπει να αποφέρουν οφέλη για το λαό και για την εθνική μας οικονομία.
Η Ελλάδα με την κυβέρνησή μας θα πάψει να είναι εξαρτημένος ενεργειακός δορυφόρος ορισμένων μεγάλων δυνάμεων και συνασπισμού χωρών. Η Ελλάδα δεν πρόκειται με την κυβέρνησή μας να δίνει την εικόνα εξαρτημένου ενεργειακού οικοπέδου.
Η ενεργειακή ένωση, την οποία φιλοδοξούν να οικοδομήσουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ, δεν μπορεί να μεταφράζεται ως μια μεγάλη νεοφιλελεύθερη ενεργειακή αγορά, στην οποία θα κυριαρχούν μια χούφτα πολυεθνικοί ενεργειακοί γίγαντες, η οποία θα ακυρώνει τις εθνικές ενεργειακές ανάγκες στην περιφέρεια και θα φέρει τη σφραγίδα των ισχυρών χωρών της.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνησή μας στα θέματα των θαλάσσιων δικαιωμάτων, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, είναι απόλυτα προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο και είμαστε έτοιμοι, σε αυτή τη βάση, να συμβάλλουμε θετικά για την επίλυση όλων των σχετικών προβλημάτων που εγείρονται από άλλες πλευρές στο Αιγαίο και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.
Σε τοπικό επίπεδο, εκφράζουμε την ικανοποίηση για τη σημαντική διείσδυση του φυσικού αερίου σε όλους τους τομείς της κατανάλωσης, στη βιομηχανία, στον εμπορικό τομέα και βεβαίως στα νοικοκυριά, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Την τελευταία δεκαπενταετία, η ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην αστική κατανάλωση έχει συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων τόσο σε παραγωγικές ή εμπορικές μονάδες έναντι άλλων μορφών ενέργειας, αλλά και για το λαό, στην απεξάρτηση από το πετρέλαιο θέρμανσης, και στη βελτίωση του περιβάλλοντος, λόγω των σημαντικά χαμηλότερων εκπομπών ρύπων.
Ωστόσο, ο ελληνικός λαός αναγκάζεται να πληρώνει το φυσικό αέριο ακριβότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αποτελεί για εμάς άμεσο στόχο πρωταρχικής σημασίας η μείωση των τιμών, για την ευημερία των πολιτών αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίας. Η μείωση των τιμών φυσικού αερίου κατά 15% από την 1η Απριλίου και η περαιτέρω μείωσή τους από τον Ιούνιο είναι ένα πολύ θετικό βήμα.
Πλέον, και χαίρομαι ιδιαίτερα που το εντάξατε στη θεματολογία της σημερινής σας εκδήλωσης, ανοίγονται νέοι δρόμοι για την περαιτέρω χρήση του φυσικού αερίου.
Στην αεριοκίνηση, όπου αναπτύσσεται σταδιακά από τη ΔΕΠΑ το δίκτυο των πρατηρίων σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.
Στη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας με φυσικό αέριο, χρήσεις που μπορούν να συμβάλλουν σε σημαντική ενεργειακή, άρα και οικονομική, εξοικονόμηση, τόσο στη βιομηχανία, αλλά και σε κτίρια του δημόσιου τομέα, όπως τα νοσοκομεία.
Τέλος, στον αγροτικό τομέα, ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, με τη χρήση του φυσικού αερίου σε θερμοκήπια ως θερμαντικό και για τον εμπλουτισμό του χώρου με διοξείδιο του άνθρακα, για μεγαλύτερη παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.
Σας ευχαριστώ θερμά. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο συνέδριό σας, και βεβαίως και στη σημαντική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Ενεργειακό Βήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

 http://energypress.gr/news/lafazanis-ployralistikos-komvos-dieleysis-megalon-energeiakon-diasyndeseon-i-ellada

Αρχειοθήκη ιστολογίου