Τρίτη 19 Μαΐου 2015

19η Μαίου:Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού


jpg

Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
… και φθάσαμε στον Αύγουστο του 1923, όταν ο Μουσταφά Κεμάλ -με την εξόντωση του μισού πληθυσμού που αριθμούσε 353.000 ανθρώπινες ψυχές και τον εκτοπισμό-ξεριζωμό του άλλου μισού- αναφώνησε θριαμβευτικά: «Επί τέλους τους ξεριζώσαμε»…
Για πάνω από 70 χρόνια, η λέξη γενοκτονία ήταν σχεδόν απαγορευμένη προς χάριν της Ελληνοτουρκικής φιλίας. Οι..
Πόντιοι όμως δεν ξέχασαν ποτέ το δράμα των προγόνων τους. Πάντα ερχόταν στο νου τους η εικόνα των γονιών και των παππούδων, που όταν ανέφεραν τη λέξη «πατρίδα», γέμιζαν τα μάτια τους δάκρυα.
Με τον νόμο 2193 της 8/11/3/94, η 19η Μαΐου, καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η ημερομηνία αυτή επιλέχτηκε επειδή ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στις 19 Μαΐου του 1919 στην Σαμψούντα και τότε ξεκίνησε η δεύτερη και πιο βίαιη φάση του σχεδίου αφανισμού των Ελλήνων.
19 Μαΐου. Ημέρα θύμησης, θρήνου, ευλάβειας και περισυλλογής, για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου, που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας,
Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ μέχρι και την ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων θα συμμετέχει με τα στελέχη του στις επετειακές δράσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αποτίνοντας το δικό του φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα της τουρκικής θηριωδίας.
… ΠΟΝΤΟΣ! “εν” άστρον φωτεινόν
Ο ψε, σήμερον και πάντα.

Αρχειοθήκη ιστολογίου