Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Νέα κόντρα Λαφαζάνη-Λοβέρδου στη Βουλή για τη ΡΑΕ

Νέα κόντρα είχε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αντρέας Λοβέρδος με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, σχετικά με τη ΡΑΕ και την στάση της κυβέρνησης απέναντί της.
Ο κ. Λοβέρδος έκανε την αρχή ρωτώντας τον κ. Λαφαζάνη: «Έχετε πρόβλημα σε σχέση με τη ΡΑΕ, η οποία σημειωτέον, δεν έχει ακόμα πρόεδρο»;
Ο υπουργός απάντησε συνοπτικά τα εξής:
«Ακυρώσαμε την αυθαίρετη απόφασή της ΡΑΕ να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ και ξέρετε υπό ποιες συνθήκες και χωρίς δημοσίευση έγινε η απόφαση. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε πρωτοβουλία που επιβαρύνει τα τιμολόγια όταν αυτά είναι ήδη επαχθή. Όσον αφορά τη ΡΑΕ, έχει προκηρυχθεί..
διαγωνισμός για τις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου. Η δημοσιοποίηση έχει τελειώσει, έχουμε ευρεία συμμετοχή και εντός των ημερών θα γίνει η επιλογή και θα βοηθήσει την εύρυθμη λειτουργία της. Δεν υπήρξε καθυστέρηση, προχωράμε».
Αναφορικά με την λειτουργία και τον ρόλο της ΡΑΕ, ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «δεν αμφισβήτησα την λειτουργία της ως ανεξάρτητη αρχή. Είπα ότι πρέπει να έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες βάσει κοινοτικών κανόνων αλλά όχι αρμοδιότητες που να την καθιστούν υπερκυβέρνηση.
Το ότι σεβόμαστε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, δεν σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την ηλεκτρική ενέργεια, ότι θα τεμαχίσουμε την ΔΕΗ και θα πουλήσουμε την μικρή ΔΕΗ.
Έχω κάνει επαφές με κοινοτικά στελέχη και δεν έχω δει να προσάπτουν κάτι ιδιαίτερο στη χώρα μας».
Στη συνέχεια, ο κ. Λοβέρδος αντέδρασε λέγοντας ότι «η επίτροπος σας ρωτάει για το πώς αντιμετωπίζετε την αγορά ενέργειας και για τη ΡΑΕ. Προχθες είπε τα ίδια και πιο αυστηρά η Βεστάγκερ. Να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας».
Ο κ. Λαφαζάνης απάντησε τα εξής:
«Είσαστε εσείς βασιλικότερος του βασιλέως όσον αφορά τις ευρωπαϊκές θέσεις της κυβέρνησης; Μπορεί να κάνει δηλώσεις η Κομισιόν, αλλά μήπως είναι συμβατός με τους ευρωπαϊκούς κανόνες ο τεμαχισμός της ΔΕΗ και η πώληση της ενεργειακής βάσης της χώρας; Όταν λέμε ότι αυτά δεν θα γίνουν είμαστε αντιευρωπαϊστές; Ποιος κοινοτικός κανόνας τα επιβάλει;
Δεν θα εφαρμόσουμε πολιτική διάλυσης στην ενέργεια με ότι αυτό σημαίνει για το ενεργειακό κόστος.
Η ΡΑΕ στηρίζεται στους ευρωπαϊκούς κανόνες, ότι αυστηρά επιβάλουν θα το εφαρμόσουμε. Όμως δεν αποδεχόμαστε ρόλο υπεράνω της κυβέρνησης. Δεν θα καθορίζει τις τιμές του ρεύματος η οποιαδήποτε ΡΑΕ. Δεν θα δεχτούμε να κρύβεται η εκάστοτε κυβέρνηση πίσω από τη ΡΑΕ για τις αυξήσεις».

 http://energypress.gr/news/nea-kontra-lafazani-loverdoy-sti-voyli-gia-ti-rae

Αρχειοθήκη ιστολογίου