Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΑΔΜΗΕ και ληξιπρόθεσμα τα "βαρίδια" της ΔΕΗ

Αδύναμη εμφανίζεται η μετοχή της ΔΕΗ να ξεπεράσει τα
ανησυχίες των επενδυτών για τα σχέδια της κυβέρνησης στο ζήτημα του ΑΔΜΗΕ, επιστρέφοντας και πάλι σε πτωτική τροχιά και κάτω από τα 4 ευρώ.
Η μετοχή της ΔΕΗ διαπραγματευόταν την τελευταία ημέρα του Νοεμβρίου έως και τα επίπεδα των 5,51 ευρώ, ενώ από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα ήδη χάνει το ένα τέταρτο της αξίας της.
Η αγορά αποτύπωσε, δηλαδή, στο ταμπλό την αβεβαιότητα που προκλήθηκε για τη διαδικασία και τις επιπτώσεις της απόσχισης..
του ΑΔΜΗΕ, αυξάνοντας κατακόρυφα τον βαθμό ρίσκου στη μετοχή. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, της εικόνας της μετοχής είναι το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ έχει υποχωρήσει στα 900 εκατ. ευρώ (όταν η αποτίμηση μόνο του ΑΔΜΗΕ ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ), με τη μετοχή να βρίσκεται στα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου και με το outlook της αβέβαιο.
Μπορεί σαν αποτίμηση να είναι ιδιαιτέρως ελκυστική, αλλά οι εξελίξεις που αναμένονται ίσως να μην "αποζημειώσουν" τους ψυχραιμότερους. Εκτός της αβεβαιότητας μάλιστα του ζητήματος του ΑΔΜΗΕ, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν στο νου τους και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς και το γεγονός ότι ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 4,8 δισ. ευρώ.
Επίσης, τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ συρρινώθηκαν στο 9μηνο του 2015 στα 5,9 εκατ. ευρώ, από 121,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επίσης, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA)  στο εννεάμηνο 2015 μειώθηκαν κατά 21 εκατ. ευρώ (2,6%) σε σχέση με το εννεάμηνο 2014, με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 17,4%, έναντι 18%, λόγω της αύξησης των προβλέψεων κατά 386,6 εκατ. ευρώ.

Α. Τόμπρα, capital.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου