Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Σε άμεση εφαρμογή η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ - Θέμα ημερών η πρόσληψη συμβούλου για να διασκεδαστεί η δυσπιστία των δανειστών

  
 
Με πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητα αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της λύσης της «κρατικοποίησης» του ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές. Πίσω από τη … βιασύνη της κυβέρνησης βεβαίως, κρύβεται η ανάγκη να πειστούν οι εκπρόσωποι των δανειστών ότι η πρόθεση της ελληνικής πλευράς να εφαρμόσει το μοντέλο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού στη θυγατρική δικτύων της ΔΕΗ είναι γνήσια.
Χαρακτηριστικό της στάσης των δανειστών είναι ότι οι ίδιοι δεν εμφανίζονται να διατηρούν επιφυλάξεις για το.. περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά παραμένουν δύσπιστοι για το αν η κυβέρνηση προτίθεται πράγματι να υλοποιήσει τη συμφωνία και δεν θα την χρησιμοποιήσει για να κερδίσει χρόνο και να καθυστερήσει την εξέλιξη των πραγμάτων.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του energypress, στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχει ρητή αναφορά, σύμφωνα με την οποία, αν δεν προχωρήσει η εναλλακτική λύση που έχει συμφωνηθεί, τότε θα επανέλθει ως λύση η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Από την πλευρά της η ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας εμφανίζεται αποφασισμένη να «αποδείξει» την πρόθεσή της για υλοποίηση των συμφωνηθέντων, με πρώτο βήμα να ακολουθήσει επακριβώς το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, χρονοδιάγραμμα που χαρακτηρίζεται ως «σφιχτό».
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις με όλους τους μεγάλους ξένους οίκους για να προσληφθεί ο σύμβουλος που θα κάνει την αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ, θα ασχοληθεί με όλα τα χρηματοοικονομικά θέματα και θα υποδείξει μια σειρά από λύσεις σε ζητήματα που συνδέονται με την απόσχιση του δικτύου μεταφοράς από τη ΔΕΗ.
Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι εκείνο που αφορά τα δάνεια της ΔΕΗ που έχουν ληφθεί με εγγύηση των παγίων της επιχείρησης.
Η πρόσληψη του συμβούλου θα γίνει ταχύτατα, πιθανόν, δε, να πέσουν υπογραφές τις μέρες ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σε κάθε περίπτωση όμως το θέμα θα έχει λήξει τις πρώτες μέρες του χρόνου. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις με όλα τα μεγάλα «σπίτια» προκειμένου να επιλεγεί η εταιρεία που θα κριθεί ότι έχει την ικανότητα και την ετοιμότητα να φέρει σε πέρας το έργο.
Θα ακολουθήσει η αποτίμηση της εταιρείας και εν συνεχεία οι διαδικασίες του διαγωνισμού για τη διάθεση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή, προκειμένου να αποζημιωθεί σε ένα αντίστοιχο ποσοστό η ΔΕΗ.
Σε κάποια φάση της διαδικασίας, εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση του όλου θέματος, καθώς η σύσταση του ΑΔΜΗΕ έχει γίνει με νόμο, άρα με νόμο πρέπει να καταργηθεί, ενώ είναι ακόμα σε ισχύ (και πρέπει να αλλάξει) ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση του 66% της εταιρείας.
Ο νόμος που θα προωθηθεί στη βουλή θα ρυθμίζει όλα τα θέματα που συνδέονται με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και τον ακριβή τρόπο και τα χρονοδιάγραμμα αποζημίωσης της ΔΕΗ, όπως και τα δικαιώματα του μετόχου μειοψηφίας.
Με αυτά τα δεδομένα, η έναρξη υλοποίησης της συμφωνίας τοποθετείται για την άνοιξη.
Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, παρά τον «ντόρο» που έχει δημιουργηθεί, η κυβέρνηση δείχνει να περνάει μάλλον εύκολα το σκόπελο των αντιδράσεων, τόσο από την ΔΕΗ ως επιχείρηση, όσο και από τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ. Μετά την καθησυχαστική ανακοίνωση του κ. Παναγιωτάκη, εντελώς συγκαταβατική ήταν και η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ μετά τη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη.
Αντίθετα, άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσουν οι μέτοχοι μειοψηφίας από τους μικρομετόχους μέχρι τα funds αλλά και τους ομολογιούχους της ΔΕΗ, οι οποίοι σε πρώτη φάση εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι στην προωθούμενη λύση.

Αρχειοθήκη ιστολογίου