Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ζερβός: Ο συνδυασμός απώλειας ΑΔΜΗΕ και δημοπρασιών NOME μπορεί να αποβεί καταστροφικός για τη ΔΕΗ


Η προσπάθεια όλων πρέπει να κατατείνει στην όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή του target model στην ηλεκτρική αγορά, καθώς η συνεχής υιοθέτηση προσωρινών μέτρων και μηχανισμών οδηγεί στο να δημιουργούμε νέες στρεβλώσεις επιχειρώντας να διορθώσουμε τις υφιστάμενες, τόνισε μεταξύ άλλων σε παρέμβασή του  κατά τους σημερινός «Ενεργειακούς Διαλόγους» ο πρώην πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.
Ο κ. Ζερβός υπερασπίστηκε, επίσης, την ειδική θέση που έχει η ΔΕΗ στην ενεργειακή αγορά, επισημαίνοντας ότι δεν λειτουργεί όπως μια οποιαδήποτε άλλη εταιρεία παραγωγής ή προμήθειας ρεύματος, αλλά είναι υποχρεωμένη να καλύπτει αδυναμίες του συστήματος, να έχει κοινωνικά κριτήρια στον τρόπο αντιμετώπισης λεπτών ζητημάτων, όπως τα ληξιπρόθεσμα χρέη, η ηλεκτροδότηση των νησιών (δεν έχει εισπράξει ακόμα από τις ΥΚΩ παρελθόντων χρόνων περί τα 500 εκατ.) κ.λπ.
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ επισήμανε επίσης ότι μετά τις αποφάσεις για τον ΑΔΜΗΕ οι οποίες, όποια μεθοδολογία αποζημίωσης της ΔΕΗ κι αν επιλεγεί, θα έχουν δυσμενή επίπτωση για την επιχείρηση, κίνδυνο για τη ΔΕΗ αποτελεί και η πιθανή εφαρμογή των δημοπρασιών τύπου NOME που επίσης θα έχει δυσμενή επίπτωση. «Ο συνδυασμός απώλεια του ΑΔΜΗΕ και δημοπρασίες  NOMEμπορεί να αποβεί καταστροφικός για τη ΔΕΗ» ανέφερε ο κ. Ζερβός, εκτιμώντας όμως ότι το μοντέλο NOME δεν έχει νόημα να προχωρήσει, καθώς, εάν έχει τιμή εκκίνησης συμβατή με τα κόστη της ΔΕΗ δεν θα ενδιαφέρει κανέναν να συμμετάσχει, εάν, δε, έχει τιμή εκκίνησης χαμηλή, τότε θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στη ΔΕΗ.

 http://energypress.gr/news/zervos-o-syndyasmos-apoleias-admie-kai-dimoprasion-nome-mporei-na-apovei-katastrofikos-gia-ti

Αρχειοθήκη ιστολογίου