Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Ξαναζεσταίνονται οι μνηστήρες του ΑΔΜΗΕ – Ποιοι «κοιτούν» τη μερική ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή

Με δέλεαρ την είσοδο σε μια σημαντική ευρωπαϊκή αγορά, με δυνατότητες επέκτασης αλλά και συνέργειες σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση κομματιού από την πίτα των άφθονων κοινοτικών κονδυλίων για τα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα, η διάθεση ενός ποσοστού από τον ΑΔΜΗΕ σε πιστοποιημένο ΙΤΟ μετά τη χθεσινή συμφωνία (Διαβάστε εδώ), αναθερμαίνει εκ νέου το ενδιαφέρον ευρωπαίων παικτών.
Η εταιρεία που στο πρόσφατο παρελθόν και την προετοιμασία του διαγωνισμού για τη διάθεση του 66% είχε επιδείξει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο στις αρχές του έτους απέσυρε το ενδιαφέρον της είναι η ιταλική TERNA, η οποία έχει σημαντικό ενδιαφέρον ..
για επέκταση στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και δεν έχει κρύψει τις βλέψεις της να αναδειχθεί στην εταιρεία που θα έχει ηγετικό ρόλο στη διαδικασία ενοποίησης της περιφερειακής αγοράς ηλεκτρισμού.
Αντίστοιχες «επεκτατικές» βλέψεις είχε εκδηλώσει και η βελγική Elia, η οποία είχε αποσύρει το ενδιαφέρον της αρκετά νωρίτερα από την ιταλική εταιρεία.
Αντίθετα η κινεζική State Grid China Corporation, με τον όρο που μπαίνει για πιστοποιημένο ΙΤΟ, φαίνεται να βγαίνει εκτός κούρσας και να προσβλέπει στην είσοδό της στην ελληνική εταιρεία μόνο μέσω χρηματιστηρίου. Αντίστοιχα και τα funds όπως το καναδικό PSP ή το αυστραλιανό IFM.
Σημειώνεται ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες της μεταβίβασης πακέτου μετοχών μπορούν να κινηθούν πολύ πιο γρήγορα, με δεδομένη την προετοιμασία που έχει ήδη υπάρξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη από την προηγούμενη διαδικασία παραμένει ανοιχτό το virtual data room, ενώ σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προσληφθεί ο ανεξάρτητος αποτιμητής για την αξία της εταιρείας.
Μεταξύ των προβλημάτων πάντως που θα πρέπει να επιλυθούν, είναι και το ζήτημα του συμψηφισμού των χρεών της ΔΕΗ προς τη θυγατρική της, που εξετάζεται να αποτελέσουν μέρος του τιμήματος που θα εισπράξει ως αποζημίωση η ΔΕΚΟ για την απώλεια των δικτύων. Ωστόσο οι οφειλές αυτές της "ΔΕΗ προμήθεια", αποτελούν χρήματα της αγοράς που πρέπει να κατευθυνθούν στους συμμετέχοντες, στους οποίους ως γνωστόν υπάρχουν καθυστερήσεις.
Σε κάθε περίπτωση η επανεκκίνηση της διαδικασίας μεταβίβασης πακέτου μετοχών του ΑΔΜΗΕ θα γίνει άμεσα και με σαφές χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα.

 http://energypress.gr/news/reuma

Αρχειοθήκη ιστολογίου