Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΠΕ: Δυνατότητες συνεργασίας με ΔΕΗ, διείσδυση σε νέες αγορές



INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
Την είσοδό τους σε νέες ενεργειακές αγορές εκτός των πετρελαιοειδών προετοιμάζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ+8,42% σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Γρηγόρη Στεργιούλη.
Παράγοντες της εταιρείας τόνιζαν ότι είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες με τη ΔΕΗ ΔΕΗ+4,56% που θα διευκολύνουν το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα επιτρέψουν επιπλέον στην επιχείρηση να αντισταθμίσει απώλειες που θα υποστεί από τον περιορισμό του μεριδίου αγοράς της.
Σε σχέση, ειδικότερα με τις προοπτικές συνεργασίες με τη ΔΕΗ, παράγοντες των ΕΛΠΕ τόνιζαν ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του..

μνημονίου, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στη λιανική θα πρέπει να περιοριστεί στο 50% ως το 2020.
Πρόσθεταν ότι βέλτιστη επιλογή για τη ΔΕΗ, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες αυτές θα είναι να προχωρήσει σε συμπράξεις στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, με την κατασκευή από κοινού νέων μονάδων ή με την δημιουργία πολυμετοχικών σχημάτων στα οποία κάθε πλευρά θα εισφέρει το παραγωγικό της δυναμικό.
Τα ΕΛΠΕ δραστηριοποιούνται ήδη στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά και στη λιανική ρεύματος μέσω της Elpedison, κοινή εταιρεία με την ιταλική Edison.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές των ΕΛΠΕ:

  • Η κερδοφορία του ομίλου θα διαμορφωθεί εφέτος σε επίπεδα - ρεκόρ σε συγκρίσιμη βάση, αφαιρουμένης δηλαδή πιθανής επίπτωσης από τη διακύμανση των διεθνών τιμών. Η υποχώρηση των τιμών του αργού μειώνει το κόστος παραγωγής και εφοδιασμού αλλά έχει σαν αποτέλεσμα και την υποτίμηση των αποθεμάτων που κατέχει η εταιρία.
  • Η κατανάλωση συνολικά στην εγχώρια αγορά αναμένεται να κλείσει εφέτος σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2014.
  • Έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για τη διευθέτηση των οφειλών των ΕΛΠΕ προς το Ιράν για τις προμήθειες αργού προ της επιβολής του εμπάργκο και μια από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η αποπληρωμή σε βάθος χρόνου σε συνδυασμό με την προμήθεια αργού.
Νέες αγορές
Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Στεργιούλης μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση παρουσία του προέδρου του ομίλου Ευστάθιου Τσοτσορού, οι προβλέψεις διεθνώς αναφέρουν πως τα υγρά καύσιμα σε ορίζοντα δεκαετίας θα χρησιμοποιούνται μόνο για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, ενώ στις αστικές μετακινήσεις θα κυριαρχήσουν νέες πηγές ενέργειας όπως ο ηλεκτρισμός και πιθανώς το υδρογόνο.
Αυτό συνεπάγεται μεταβολές και στη δομή του δικτύου λιανικής, δηλαδή τα πρατήρια καυσίμων που θα πρέπει να ανασχεδιαστούν προκειμένου να εξυπηρετούν τις νέες ανάγκες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Αρχειοθήκη ιστολογίου