Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Στιγμιότυπα απ’ την πρόοδο εργασιών στη νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5


Σύμφωνα με την κατάπτυστη Υπουργική Απόφαση της Μπιρμπίλη τον Οκτώβριο 2010, Απόφαση που εξακολουθεί να είναι σε ισχύ κ. Σκουρλέτη, παρά την πρόβλεψη της νομοθεσίας για τακτή αναθεώρησή της, μέχρι το 2020 θα πρέπει να βάλουμε 7500MW αιολικά και 2500MW ηλιακά, που θα μας κοστίσουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, προς όφελος εντελώς συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων. Και είναι κατάπτυστη η Υπουργική Απόφαση επειδή, σύμφωνα.. με τη Μελέτη ΕπάρκειαςΙσχύος 2013-2020 της αρμόδιας υπηρεσίας, του ΑΔΜΗΕ, ακόμα κι αν βάλουμε όλα αυτά τα αιολικά και Φ/Β πετώντας πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω της πλήρους αναξιοπιστίας τους, η μόνη περίπτωση να έχουμε ρεύμα τα βράδια του 2020 είναι να έχει κατασκευαστεί έγκαιρα και να έχει μπει σε λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5.

Το ιστολόγιο σας έχει ήδη ενημερώσει δυο φορές για την πρόοδο εργασιών, στις 15 Οκτωβρίου και στις 14 Νοεμβρίου, παρουσιάζει σήμερα νέες αποκλειστικές φωτογραφίες, που μας έστειλε αναγνώστης και τον ευχαριστούμε, και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη, μέχρι "να μπει το νερό στ’ αυλάκι". Στην 1η φωτογραφία φαίνεται μια γενική όψη της περιοχής, με εργοταξιακή οδοποιία και μέρος του διαθέσιμου εξοπλισμού. Στο βάθος φαίνονται εργασίες κατασκευής φρεατοπασσάλων, που φαίνονται πιο καλά στις δυο επόμενες φωτογραφίες.


Η περιοχή είναι το παλαιό λιγνιτωρυχείο Κομάνου και η επίπεδη λευκόχρωμη επιφάνεια είναι "μάργα", είναι το πέτρωμα που έχει αποκαλυφθεί μετά την εξόρυξη και του τελευταίου λιγνιτικού στρώματος του κοιτάσματος. 

Η μεθοδική κατασκευή της θεμελίωσης ενός τέτοιου εργοστασίου απαιτεί πολλούς συντελεστές ασφαλείας, καθώς αστοχίες θεμελίωσης δεν επιτρέπονται. Όπως πληροφορηθήκαμε, η κατασκευή φρεατοπασσάλων προς το παρόν βρίσκεται ακόμα στη φάση δοκιμών. 

Στην τελευταία φωτογραφία βλέπουμε εξοπλισμό εργοταξίου διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου σε πλήρη λειτουργία, ήδη οι εργασίες για τη νέα μονάδα δίνουν δουλειά σε αρκετούς εργαζόμενους. 

Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε. 

Την ώρα λοιπόν που οι εργασίες για τη νέα μονάδα εξελίσσονται, η με σαθρά επιχειρήματα γνωστή πολέμια του λιγνίτη Greenpeace δημοσίευσε επιστολή προς τον πρωθυπουργό, που ζητά τη διακοπή των εργασιών, έτσι ώστε τα βράδια του 2020 να μην έχουμε ρεύμα! Κι ακόμα χειρότερα, διαβάζουμε πως έγινε συνάντηση του Υφυπουργού Οικονομίας και της Ειδικής Γραμματέως ΕΤΠΑ για να συζητήσουν με τη Greenpeace το ενδεχόμενο επιδότησης μπαταριών για στήριξη των Φ/Β. Θέλουμε να ελπίζουμε πως οι απόψεις περί "ενεργειακής δημοκρατίας", που είχαν βρει πρόσφορο έδαφος σε κάποιους στο Σύριζα, δεν θα εξελιχθούν σε απόψεις περί "ενεργειακής ανοησίας", πετώντας λεφτά του Ελληνικού Δημοσίου σε αναποτελεσματικές μπαταρίες, μόνο και μόνο για να βρουν αγοραστή τα Γερμανικά -ή και τα Κινέζικα- Φ/Β, τώρα που άρχισε να επέρχεται κορεσμός στην αγορά και της Γερμανίας. Τα Φ/Β μπορούν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να φορτίσουν μπαταρίες για ηλεκτροκίνηση και να βοηθήσουν στη μείωση εισαγωγών πετρελαίου για τις μεταφορές, αλλά οι πλασιέ ξένων προϊόντων ουδόλως ενδιαφέρονται για τη χώρα, ενδιαφέρονται μόνο να πουλήσουν την πραμάτεια.
Η χρεοκοπημένη χώρα δεν έχει ψωμί και κάποιοι της λένε να προτιμήσει παντεσπάνι, ν' ακριβύνει κι άλλο το κόστος ενέργειας, προκειμένου να φύγει με βεβαιότητα και η τελευταία μεγάλη βιομηχανία απ' την Ελλάδα: είδα με πολύ μεγάλη ανησυχία δημοσίευμα πως η μεγάλη βιομηχανία έλασης αλουμινίου, η ΕΛΒΑΛ του Ομίλου Βιοχάλκο, που έχει εξαγοράσει μονάδα στη Βρετανία, εξετάζει το ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγής εκεί. Έχει προηγηθεί η έξοδος απ' την Ελλάδα της μητρικής εταιρείας συμμετοχών, αλλά η παραγωγή ακόμα είναι εδώ, δίνοντας δουλειά σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Στα χρόνια του Ανδρέα το Πασοκ είχε προσπαθήσει να συντηρήσει βιομηχανικά κουφάρια της εποχής Καραμανλή με τον αλήστου μνήμης Οργανισμό Ανασυγκρότησης (Προβληματικών) Επιχειρήσεων, που είχε εξελιχθεί με τη σειρά του σε πρόβλημα. Στα χρόνια του Μητσοτάκη η ΝΔ είχε κλείσει μια σειρά βιομηχανιών, οδηγώντας τη χώρα σε αποβιομηχάνιση. Στα χρόνια του Σαμαρά ξεκίνησε το κλείσιμο της χαλυβουργίας και τώρα πια οι τελευταίες μεγάλες βιομηχανίες δείχνουν να λοξοκοιτούν κι αυτές προς την έξοδο. Τι θα μείνει σ' αυτή τη χώρα πια; Πόσο ακόμα θα καταβαραθρωθεί το εμπορικό μας ισοζύγιο; Στέλναμε ροδάκινα και γούνες στη Ρωσία, με τις κυρώσεις για τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην Ουκρανία μας τα έκοψαν κι αυτά. Μέχρι πότε μοναδική ελπίδα για εισαγωγή συναλλάγματος θα είναι ο τουρισμός, που η Τουρκία μπορεί να μας τον κλείσει σε μια νύχτα; 
 

Αρχειοθήκη ιστολογίου