Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Το Νοέμβριο η πρόσληψη συμβούλου για το 17% της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Μπορεί η πρόσληψη συμβούλου για την πώληση του 17% της ΔΕΗ να συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ μεταξύ των δράσεων του Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΚΟ είναι τέτοιες που οδηγούν αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις.Καθώς λοιπόν βρίσκεται σε εξέλιξη η πώληση του 24% της θυγατρικής δικτύων ΑΔΜΗΕ, κρίθηκε ότι θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδικασία και μετά να ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον της ΔΕΗ.
Άλλωστε με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή γύρω από το μέλλον της ΔΕΚΟ θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο στην τρέχουσα συγκυρία και χωρίς ακόμη να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για το μετασχηματισμό της ΔΕΗ στο νέο περιβάλλον της αγοράς, να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.


Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πρόσληψη συμβούλου στα τέλη Οκτωβρίου  - Νοέμβριο, χωρίς μάλιστα υψηλές προσδοκίες. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι και ο σύμβουλος, αναμένεται να εισηγηθεί οι όποιες κινήσεις γίνουν να τοποθετηθούν χρονικά τουλάχιστον για το 2017 όταν δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του ΑΔΜΗΕ και θα βρίσκονται σε πλήρη ισχύ οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων η ΔΕΗ οδηγείται σε απώλεια μεριδίου της τάξης του 50%, στη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη με τους δανειστές για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ως προς το διαγωνισμό για το 24% του ΑΔΜΗΕ να σημειωθεί ότι σήμερα τερματίζεται η λειτουργία του virtual data room όπου οι επενδυτές αντλούσαν πληροφορίες και κατέθεταν ερωτήσεις για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα ενόψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών τους. Αυτό αναμένεται να γίνει στις 15 Οκτωβρίου όταν και έχει οριστεί η ημερομηνία στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Η εικόνα που μεταφέρεται από το μέτωπο του διαγωνισμού πάντως, θέλει να παραμένουν θερμοί στη διεκδίκηση της θυγατρικής της ΔΕΗ η ιταλική Terna και η κινεζική State Grid σε αντίθεση με τη γαλλική RTE η οποία εμφανίζεται αποστασιοποιημένη, με αποτέλεσμα να εγείρονται αμφιβολίες ακόμη και για το εάν προτίθεται να καταθέσει δεσμευτική προσφορά στο διαγωνισμό. 

Ως προς τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, τις προηγούμενες ημέρες ηΡΑΕ προχώρησε με καθυστέρηση στην έγκριση του κανονισμού, με αποτέλεσμα τώρα να καλείται ο ΛΑΓΗΕ να κάνει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβει να δημιουργήσει μια νέα προθεσμιακή αγορά και να προετοιμάσει τα logistics των δημοπρασιών. Η προσδοκία είναι ότι οι δημοπρασίες θα ξεκινήσουν εντός του μήνα, ικανοποιώντας έτσι και ένα από τα βασικά παραδοτέα της αξιολόγησης.

Αρχειοθήκη ιστολογίου