Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

ΕΔΟΠ-ΔΕΗ: ΠΤΩΧΕΥΟΥΝ ΤΗ ΔΕΗ - ΒΟΗΘΑΝΕ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

           
Ποτέ στα χρονικά η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, δεν έχει δεχτεί τέτοια κτυπήματα κάτω από την μέση σε βαθμό που να κινδυνεύει η βιωσιμότητά της. 
 Που ακούστηκε να δουλεύει και να πουλάει το προϊόν της κάτω του κόστους (31,6 την MW) όταν η διαιτησία της ΡΑΕ την είχε καθορίσει στα 36,6 αλλά και η πρόσφατη υπουργική απόφαση καθόρισε την τιμή εκκίνησης των Δημοπρασιών ΝΟΜΕ στα 37,7/MW, αρκεί να θυμίσουμε ότι ανάλογη μελέτη της Booz Allen καθόρισε το κόστος ενέργειας στα 59,9 €/MW!!! · Όλα αυτά συνέβησαν με τη συμφωνία που υπογράφηκε, μεταξύ ΔΕΗ & Αλουμίνιον της Ελλάδος, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία προβλέπει ότι θα πουλάει η ΔΕΗ ρεύμα στην Αλουμίνιον κάτω του κόστους στα 31,6 €/MW.
 Θυμίζουμε ότι είναι παραγωγός που πουλάει ακριβά και αγοράζει φθηνά. Πρόκειται για μία αποικιοκρατική συμφωνία ζημιογόνο για τη ΔΕΗ και σύμφωνα
με την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ το κόστος είναι 54,4 εκατομμύρια χωρίς να υπολογιστούν παλαιότερα χρέη που οδηγήθηκαν στις ζημιές και αφορούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ διαχρονικά μέχρι σήμερα. 
· Άραγε γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Υπάρχει, βεβαίως, η εύκολη απάντηση ότι δεν φταίμε εμείς αλλά το μνημόνιο που υποχρεώνει να πουλά η ΔΕΗ στις βιομηχανίες, για το καλό της ανταγωνιστικότητας, στο κόστος!!! Αλλά στην περίπτωσή μας είναι κάτω του κόστους γιατί συνέβη αυτό; Ποιοι ευθύνονται; 
Πότε θα αποδοθούν ευθύνες τόσο για το γεγονός αυτό όσο και για αυτούς που έκλεισαν τα μάτια όταν το έβαλαν στο μνημόνιο. Θυμίζουμε ότι ούτε οι προηγούμενοι απολογήθηκαν που οδήγησαν την επιχείρηση στη διαιτησία της ΡΑΕ, δηλαδή στο στόμα του λύκου, για να «πετύχουν» την εξευτελιστική τιμή 36,6 €/MW; Όχι μόνο δεν ζητήθηκαν και τότε ευθύνες αλλά ο εγκέφαλος της υπόθεσης αυτής προσφάτως, του ανανέωσαν τη σύμβαση του αντί να δείξουν την έξοδο για τις «ωφέλιμες» υπηρεσίες που προσφέρει στη ΔΕΗ!!!
 Χρόνια τώρα. Αν τώρα σε όλα αυτά προστεθούν και τα 160 εκατ. που πρέπει να πληρώσει η ΔΕΗ, ως πάροχος για το έλλειμμα που έχει ο λογαριασμός των ΑΠΕ, τότε πρόκειται για ταφόπλακα στα οικονομικά της επιχείρησης. Το τελευταίο προέκυψε εξ’αιτίας μίας τροπολογίας του ΥΠ.ΕΝ που υποχρεώνει τους πάροχους, όπως είναι η ΔΕΗ, να καλύψουν το έλλειμμα του λογαριασμού των Α.Π.Ε., επειδή ωφελήθηκαν στην χοντρική αγορά. Σύμφωνα με το ΥΠ.ΕΝ η συμμετοχή των Α.Π.Ε. στην ημερήσια αγορά κρατά χαμηλά τις τιμές. ΕΥΓΕ!!! Πρόκειται πράγματι για πολιτική στήριξης στις κρατικές επιχειρήσεις!!!
 Σε όλα αυτά αν λάβουμε υπόψη την πτώση της ζήτησης ενέργειας, την πτώση της λιγνιτικής παραγωγής μειώθηκε κατά 37,7% το 2016 ενώ η συμμετοχή ήταν μόνο 27%, τα χρέη από καταναλώσεις που ανέρχονται στα 3 δισ.€ αλλά και οι υποχρεώσεις της επιχείρησης σε προμηθευτές, εργολάβους, αναχρηματοδότηση δανείων και μισθούς προσωπικού, τότε μιλάμε ότι δημιούργησαν όλοι οι προαναφερόμενοι μία χρεωκοπημένη επιχείρηση, με ότι αυτό συνεπάγεται. Θα τους αφήσουμε; 

 Γραφείο Τύπου / ΕΔΟΠ-ΔΕΗ

Αρχειοθήκη ιστολογίου