Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ" ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Τα στοιχεία για τη συρρίκνωση της Λιγνιτικής Παραγωγής κρούουν τον "κώδωνα κινδύνου" για την ταχεία "ενεργειακή εξάρτηση" της χώρας και μακροπρόθεσμα για τη μεγάλη αύξηση της Ενεργειακής Φτώχειας.
Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτές τις δυσμενείς εκτιμήσεις, αφού σημειώθηκε κατά -37,7% μείωση της Λιγνιτικής Παραγωγής στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016 έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015!
Ο Λιγνίτης - το Στρατηγικό Καύσιμο της Ελλάδας για την παραγωγή Ηλεκτρικού Ρεύματος από τη ΔΕΗ - περιθωριοποιείται….
Η χώρα ολοένα και περισσότερο εξαρτάται από τις εισαγωγές Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου και από τις πανάκριβες εγχώριες Ανανεώσιμες Πηγές Ηλεκτρικής Ενέργειας….

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2016 η λιγνιτική παραγωγή - που χρησιμοποιείται για την παραγωγή εγχώριου Ηλεκτρικού Ρεύματος - έχει πέσει στο 50% αυτής του 2010!!!!

Τα στοιχεία σχετικά με το μερίδιο της Λιγνιτικής Παραγωγής στο σύνολο της Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι "δραματικά":
Μόλις στο 27% έχει περιορισθεί το μερίδιο της Λιγνιτικής Παραγωγής, από τα χαμηλότερα ποσοστά που παραπέμπουν στη δεκαετία του 1960, όταν η ΔΕΗ πραγματοποιούσε μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της Λιγνιτικής Ηλεκτροπαραγωγής...
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ; ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ....
Το Ενεργειακό Μέλλον της Ελλάδας δεν είναι καθόλου ευοίωνο:
1) Η χώρα θα είναι "πλήρως εξαρτημένη" από ξένους εισαγωγείς Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου...

2) Οι Τιμές του Ηλεκτρικού Ρεύματος θα είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη....
3) Θα είναι ασύμφορη η ανάπτυξη της Μεγάλης και Μικρής Μεταποίησης λόγω υψηλού Ενεργειακού Κόστους...

4) Ένταση των προβλημάτων ευστάθειας στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ιδιαίτερα μετά τη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και την ενσωμάτωση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών στο ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα...

5) Θα αυξηθεί η Ενεργειακή Φτώχεια αφού το Ενεργειακό Κόστος για την αντιμετώπιση σοβαρών Κοινωνικών Αναγκών δεν θα μπορεί να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό...

ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ
Δρ Οικονομολόγος

Αρχειοθήκη ιστολογίου