Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Τσίπρας: Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τη ΔΕΗ

«Πλησιάζει η μεταμνημονιακή Ελλάδα μετά το οριστικό τέλος των προγραμμάτων τον ερχόμενο Αύγουστο και οφείλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον σε στέρεη βάση ώστε η περπατησιά μας να είναι σταθερή», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Τρίπολη, μιλώντας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου.
Μιλώντας για το επίμαχο θέμα της ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:
Έρχομαι τώρα σε ένα άλλο κρίσιμο θέμα που γνωρίζω ότι απασχόλησε ιδιαίτερα τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου εξαιρετικής σημασίας ζήτημα που αφορά την ενέργεια.
Εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για την Περιφέρεια και ειδικότερα για την περιοχή της Μεγαλόπολης, αλλά για ολόκληρη τη χώρα και καταλάβατε ότι αναφέρομαι στο θέμα του λιγνίτη.  
Είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τις αποφάσεις του
Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και την ανάγκη να επανακαθορίσουμε την σύνθεση του εθνικού ενεργειακού μείγματος. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια υποχρέωση που έρχεται από τα προγράμματα, τα μνημόνια αλλά από την ίδια την πραγματικότητα, τη συμμετοχή μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλλά βεβαίως και την ανάγκη μόνοι μας να δούμε την επόμενη και μεθεπόμενη μέρα και όχι μόνο τη σημερινή.
Κεντρική λοιπόν επιδίωξη της κυβερνητικής στρατηγικής είναι η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα να μειωθεί.
Να μειωθεί αλλά να παραμείνει σε επίπεδα συμβατά με τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς οι οποίοι προκύπτουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.
Η επιδίωξη αυτή υπαγορεύεται και από λόγους επαναλαμβάνω ενεργειακής ασφάλειας.
Βασική μας αρχή είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της ΔΕΗ αλλά και των θέσεων απασχόλησης, των εργασιακών σχέσεων, καθώς και η ελαχιστοποίηση των προβλημάτων από τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα.
Η σχετική συμφωνία που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση, είναι σαφώς καλύτερη εκείνης που προέβλεπε ο νόμος για τη “μικρή ΔΕΗ”. Που υποχρέωνε την εταιρία στην μεταβίβαση του 22% του συνολικού της δυναμικού και ενός σημαντικού μέρους του πελατολογίου της.
Με τη νέα συμφωνία θα παραχωρηθεί μόνο το 21,4% του λιγνιτικού δυναμικού, το οποίο αντιστοιχεί μόλις στο 9% του συνολικού ενεργειακού δυναμικού της χώρας.
Κάτι πολύ σημαντικό: Η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί μέρος της Συμφωνίας.
Η κυβέρνηση έχει εργαστεί εντατικά πάνω σε αυτό, σε στενή συνεννόηση με την ΔΕΗ, προκειμένου να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να μην υπάρξει καμία έκπτωση στα εργασιακά δικαιώματα, καμία υποχώρηση στις εργασιακές σχέσεις, μετά την μετάβαση στην νέα κατάσταση. 
Πέρα, όμως, από τη διαμόρφωση ισχυρών εγγυήσεων για τις θέσεις απασχόλησης, υλοποιούμε και μια συνολικότερη πολιτική που θα αποδώσει οφέλη στις τοπικές κοινωνίες βεβαίως σε ανοιχτή και διαρκή επικοινωνία μαζί τους.
Στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετήσαμε  το Περιβαλλοντικό Οικιακό Τιμολόγιο, για την ενίσχυση των περιοχών που υποβαθμίζονται περιβαλλοντικά από τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και ορυχείων, όπως  ο Δήμος της Μεγαλόπολης.
Η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει σε μειώσεις έως και 30% στους λογαριασμούς παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δημότες της Μεγαλόπολης.
Σε συνεργασία και με τη ΔΕΗ, μελετάμε την αξιοποίηση μεγάλων εκτάσεων από παλιές απαλλοτριώσεις, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
Δημιουργήσαμε ζώνες ενεργού περιβαλλοντικής αποκατάστασης λιγνιτικών ορυχείων, ειδικά σε οικισμούς που βρίσκονται κοντά στις ζώνες εξόρυξης, ώστε να είναι βιώσιμη η κατοικία.
Και τέλος, με δεδομένο ότι η τηλεθέρμανση θα συνεχίσει να υπάρχει και να λειτουργεί -και αυτό είναι από μόνο του σημαντικό- σχεδιάζουμε την επέκταση του δικτύου".
Τέλος, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική είδηση την επένδυση της Tesla στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι αυτές οι επιτυχίες είναι εθνικές επιτυχίες και πρέπει να τις αναδεικνύουμε.

https://energypress.gr/news/tsipras-i-prostasia-ton-ergasiakon-dikaiomaton-apotelei-meros-tis-symfonias-gia-ti-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου