Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Πυρετός δανείων και αναχρηματοδοτήσεων "καίει" τη ΔΕΗ

Χθες η ΔΕΗ με ανακοίνωσή που εξέδωσε επιβεβαίωσε επί της ουσίας το γεγονός ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις διεργασίες και τις διαπραγματεύσεις για το δανεισμό της, ενόψει των αναχρηματοδοτήσεων που έχει μπροστά της φέτος και κυρίως το 2019. 
Τι έχει κάνει μέχρι στιγμής η εταιρεία σε σχέση με το φλέγον θέμα που απειλεί άμεσα τις προοπτικές της ΔΕΗ και επισημαίνεται από όλους τους αναλυτές σε κάθε ευκαιρία; Σύμφωνα με τη χθεσινή διατύπωση η ΔΕΗ ήδη προβαίνει σε ενεργό διαχείριση του δανειακού της χαρτοφυλακίου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Πρώτον, προέβη στην προπληρωμή 150 εκατ. ευρώ από το διεθνές ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ εξοικονομώντας 8 εκατ. ευρώ τόκους. Τα υπόλοιπα 350 εκατ. ευρώ συν οι τόκοι θα πρέπει να
καταβληθούν το Μάιο του 2019
Δεύτερον, έχει αποπληρώσει δάνεια 25 εκατ. και έχει αναχρηματοδοτήσει δάνεια 50 εκατ. ευρώ με ελληνική τράπεζα
Τρίτον, έχει καταβάλει χρεολύσια ύψους 37 εκατ. ευρώ στους πρώτους δύο μήνες του έτους για δάνεια που δεν αποτελούν αντικείμενο της διαδικασίας αναχρηματοδότησης και θα πληρωθούν κανονικά από τις χρηματοροές της εταιρείας
Τέταρτον και σημαντικότερο έχει ξεκινήσει την αναχρηματοδότηση του μεγάλου κοινοπρακτικού που λήγει τον Απρίλιο του 2019 ύψους 1,3 δισ. ευρώ. 
Τα νούμερα που ανακοίνωσε και επίσημα χθες η ΔΕΗ επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το Capital. gr σε σχέση με τα δάνεια και τις αναχρηματοδοτήσεις που έχει μπροστά της η ΔΕΗ, όπως αυτά είχαν παρουσιαστεί στο τελευταίο ΔΣ της εταιρείας όπου και αναλύθηκαν τα πρώτα στοιχεία από το επιχειρησιακό πλάνο που ξεκίνησε με τη συνδρομή της McKinsey.
Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στο διεθνή δανεισμό της εταιρείας, δηλαδή στα δάνεια της ΕΤΕΠ (190 εκατ. φέτος και 200 εκατ. το 2019) αλλά και στο υπόλοιπο του διεθνούς ομολόγου (350 εκατ. λήξης το Μάιο του 2019).
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που έχουν εξεταστεί είναι ακόμη και μια νέα έξοδος της ΔΕΗ στην αγορά ομολόγων, δρόμος που επί του παρόντος παραμένει κλειστός, καθώς ακόμη δεν υπάρχει ορατότητα για το μέλλον της εταιρείας (τουλάχιστον μέχρι την παρουσίαση του νέου επενδυτικού πλάνου αλλά και την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του 40% των λιγνιτών).
Ένας ακόμη λόγος που υπάρχουν εμπόδια για πιθανή νέα ομολογιακή έκδοση της ΔΕΗ είναι το ότι οι οίκοι ταυτίζουν την αξιολόγηση της εταιρείας με το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου, με αποτέλεσμα η αρνητική πορεία της πρόσφατης κρατικής έκδοσης να αποθαρρύνει για την ώρα, τις όποιες σκέψεις. 
Πάντως αυτή τη στιγμή, με βάση τις πρώτες εισηγήσεις του συμβούλου αλλά και τη διαχείριση που κάνει η ΔΕΗ, προκύπτει ότι μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία θα δώσει μια σημαντική όσο και κρίσιμη μάχη ώστε να μπορέσει να απομειώσει όσο μπορεί μέσα από τις χρηματοροές της τα βάρη των αναχρηματοδοτήσεων, προκειμένου με τη σειρά της να διευκολύνει από πλευράς των τραπεζών την έγκριση της αναχρηματοδότησης του μεγάλου κοινοπρακτικού του 1,2 δις ευρώ.
Κάτι τέτοιο αντίστοιχο  είχε συμβεί και το 2014. Εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, τότε μια σημαντική αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον της εταιρείας θα έχει αρθεί. 
(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου