Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

ΔΕΗ - Η Ευρωπαϊκή Ένωση "κλείνει" οριστικά το Αμύνταιο

Σε μείζον πολιτικό θέμα αναδεικνύεται πλέον η διάσωση της λιγνιτικής μονάδας του Αμύνταιου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει προς την Αθήνα, ότι απορρίπτουν το αίτημα να επεκταθούν οι ώρες λειτουργίας του εργοστασίου. Ο ΑΗΣ Αμύνταιου, για όσους δε γνωρίζουν, βρίσκεται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας 19.500 ωρών, μέχρι το 2019 όταν και προβλέπεται το κλείσιμό της για περιβαλλοντικούς λόγους.
Ωστόσο η ΔΕΗ έχει αιτηθεί να λάβει προσωρινή αύξηση των ωρών περιορισμένης λειτουργίας στις 32.000, προκειμένου να έχει ένα χρονικό διάστημα να αποφασίσει για το μέλλον και την πιθανή επένδυση για την περιβαλλοντική
αναβάθμιση του εργοστασίου.
Η λειτουργία του ΑΗΣ Αμύνταιου ωστόσο δεν ακουμπά μόνο στην αγορά ηλεκτρισμού, αλλά επιπρόσθετα έχει ευρύτατο κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς μέσω του εργοστασίου και του συστήματος τηλεθέρμανσης, παρέχεται οικονομική θέρμανση στους κατοίκους της πόλης του Αμύνταιου. 
Εφόσον δηλαδή δεν υπάρξει κάποια αλλαγή πλάνων, τότε η μονάδα θα κλείσει σε 10 μήνες και οι 10.000 χιλιάδες κάτοικοι του Αμύνταιου θα μείνουν χωρίς τηλεθέρμανση. 
Για το αρνητικό κλίμα στις Βρυξέλλες, απέναντι στο ελληνικό αίτημα (δεν έχει αλλάξει κάτι στη μονάδα, ώστε να μεταβληθεί και η άποψή μας, φέρονται να έχουν διαμηνύσει κοινοτικοί αξιωματούχοι) είναι ενήμερη τόσο η ΔΕΗ όσο και το υπουργείο Ενέργειας.Αυτό μάλιστα εξηγεί και τις προχθεσινές διαρροές από το ΥΠΕΝ, ότι η απόφαση για το μέλλον του Αμύνταιου θα ληφθεί άμεσα, πριν τον διαγωνισμό για την πώληση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ.
Θυμίζουμε ότι η ΔΕΗ έχει γίνει αποδέκτης τριών διαφορετικής φιλοσοφίας προτάσεων, από τη Μυτιληναίος, τη ΓΕΚ Τέρνα και τον όμιλο Κοπελούζου. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες όλων των προτάσεων, η Μυτιληναίος (πιθανόν μαζί και με άλλους ενεργοβόρους βιομηχανικούς ομίλους) έχει προτείνει την καταβολή 110 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση και αναβάθμιση της μονάδας, ζητώντας την υπογραφή σύμβασης προμήθειας ενέργειας για την Αλουμίνιον, ίσως και άλλες βιομηχανίες που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Η πρόταση δεν προβλέπει συμψηφισμό των 110 εκατ. ευρώ με τη σύμβαση προμήθειας. 
Η ΓΕΚ Τέρνα επίσης δεν ζητεί μετοχική σχέση με τη μονάδα του Αμύνταιου, παρά μόνο την υπογραφή διμερούς συμβολαίου για συγκεκριμένη ισχύ, την οποία και θα εμπορεύεται η εταιρεία, χωρίς να αποκλείεται η τροφοδοσία ενεργοβόρων βιομηχανιών. Ο  όμιλος Κοπελούζου (μαζί με την κινεζική Shenhua) φέρεται να έχει προτείνει τη δημιουργία κοινής εταιρείας με μειοψηφική συμμετοχή της ΔΕΗ. 
Από την πλευρά του ΥΠΕΝ έχει διαμηνυθεί ότι η απόφαση θα ληφθεί με κριτήρια ανταγωνισμού ενώ θα εξεταστούν και άλλες παράμετροι, όπως πχ εάν εξυπηρετείται η ενεργειακή τροφοδοσία της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Προφανώς υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατό. 
(capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου