Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ - Ένας στους τρεις οφειλέτες δεν είναι πλέον πελάτης της

Οι οφειλές που σχετίζονται με εταιρίες που έχουν σταματήσει να λειτουργούν είναι σχεδόν αδύνατον να ανακτηθούν
Το 30% των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ προέρχεται από «τελικούς» πελάτες, όπως τους χαρακτηρίζει η ίδια, δηλαδή από καταναλωτές που δεν εξυπηρετεί πλέον, είτε επειδή έχουν αλλάξει πάροχο είτε επειδή έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση του ακινήτου τους για διάφορους λόγους – επειδή π.χ. πρόκειται για εξοχικές κατοικίες ή για χώρους επαγγελματιών και επιχειρήσεων, που στο μεταξύ έχουν διακόψει τις δραστηριότητές τους.
Αυτό αναφέρει σε έγγραφο της ΔΕΗ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης
Μανόλης Παναγιωτάκης, το οποίο συνοδεύει απάντηση του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη, σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κατσαφάδου, σχετικά με την ανάληψη των οφειλετών της ΔΕΗ από την κοινοπραξία με επικεφαλής την Qualco.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, ένα μέρος του παραπάνω ποσοστού, και ιδιαίτερα όσες σχετίζονται με την παύση επαγγελματικών δραστηριοτήτων, δεν είναι αντικειμενικά εφικτό να ανακτηθούν.
Επομένως, «το μέρος αυτό διερευνάται με τη συνδρομή του συμβούλου και θα ληφθούν ειδικά μέτρα για την είσπραξη ή και τη διαγραφή του, με τις νόμιμες διαδικασίες και προβλέψεις», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Διεθνής πρακτική

Στην απάντηση του ΥΠΕΝ, αναφέρει πως η πολυπλοκότητα του ζητήματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατέστησε αναγκαία την προσφυγή της ΔΕΗ σε εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη.
Όπως προσθέτει, αυτό αποτελεί μία συνήθη πρακτική εταιρειών διεθνώς, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.
«Η Qualco, ως επικεφαλής ενός σχήματος εταιρειών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι Deutsche Bank, η Financity, η Deloitte και η IBM, δραστηριοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η βρετανική Scottish Power», επισημαίνει το υπουργείο.
Παραθέτοντας στοιχεία από τη ΔΕΗ, το υπουργείο επισημαίνει πως το βασικό έργο του συμβούλου περιλαμβάνει την εκπόνηση αναλυτικού πλάνου υλοποίησης υπηρεσιών, την ανάπτυξη στρατηγικής διαχείρισης οφειλών και καθορισμό συστηματικών δράσεων διαχείρισής τους, την μελέτη για εξέταση δυνατότητας χρηματοδότησης/τιτλοποίησης απαιτήσεων, το σχεδιασμό πλαισίου υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων καθώς και τις τυχόν αναγκαίες εξαμηνιαίες επικαιροποιήσεις των προαναφερθέντων.
Επίσης, αναφέρει ότι ο σύμβουλος θα αμειφθεί με 1,4 εκατ. ευρώ (μερίδιο 11,7% της συνολικής προϋπολογισμένης δαπάνης), ενώ το υπόλοιπο 88,3% (ήτοι 10,6 εκατ. ευρώ) αφορά σε αμοιβή του συμβούλου, υπό την αυστηρή προϋπόθεση είσπραξης των οφειλόμενων ποσών (success fee).

www.worldenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου