Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ποιοι παίρνουν κομμάτι από έργα €610 εκατ. του ΔΕΔΔΗΕ

Τριακόσιες ογδόντα τρεις προσφορές από 31 τεχνικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και οι ισχυρότεροι του κλάδου, κατατέθηκαν στο τεράστιο πακέτο διαγωνισμών του ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα στη μέση και χαμηλή τάση), συνολικού προϋπολογισμού 615 εκατ. ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ.
Οι 55 διαγωνισμοί του ΔΕΔΔΗΕ αφορούν στα έργα κατασκευής και συντήρησης δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι συνολικού ύψους 410,35 εκατ. ευρώ για το κυρίως έργο, ενώ οι ανάδοχοι που θα επιλεγούν τελικά μπορεί να αυξήσουν τα έσοδά τους κατά 205,17 εκατ. ευρώ αν ο ΔΕΔΔΗΕ ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης για παράταση των συμβάσεων, το οποίο δύναται να ανέρχεται στο 50% του προϋπολογισμού του κυρίως έργου.
Από τις προσφορές που κατέθεσαν οι τεχνικές εταιρείες προκύπτουν, αρκετά
ενδιαφέροντα συμπεράσματα όπως για παράδειγμα το γεγονός πως οι μεγάλοι του κλάδου με την εξαίρεση της ΑΚΤΩΡ και της Intrakat, κατέβηκαν, χωρίς να μειοδοτήσουν σε πολλούς διαγωνισμούς, γεγονός που ίσως υποδηλώνει ότι για δικούς τους λόγους δεν θέλησαν να κινηθούν «επιθετικά».
Για παράδειγμα, η ΤΕΡΝΑ κατέθεσε 11 προσφορές σε αντίστοιχους διαγωνισμούς χωρίς να μειοδοτήσει σε κανέναν, η Μυτιληναίος κατέθεσε προσφορές και στους 55 διαγωνισμούς αλλά μειοδότησε σε μια μόνο εργολαβία, για τα δίκτυα στην περιοχή της Καστοριάς. Είκοσι προσφορές χωρίς να μειοδοτήσει σε κανέναν διαγωνισμό κατέθεσε και η J&P ΑΒΑΞ.
Αντίθετα, πιο επιθετικά κινήθηκαν οι ΑΚΤΩΡ και η Intrakat η οποία εμφανίζεται για πρώτη φορά τόσο κινητική σε έργα κατασκευής και συντήρησης δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ. Η ΑΚΤΩΡ είναι προσωρινός μειοδότης σε οκτώ διαγωνισμούς, συνολικού προϋπολογισμού 67,7 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και για τα δίκτυα σε Φιλοθέη – Κηφισιά, Εδεσσα, Πύργο, Ζάκυνθο και Τρίπολη. Η Intrakat είναι προσωρινός μειοδότης σε έξι διαγωνισμούς, συνολικού προϋπολογισμού 52,95 εκατ. ευρώ, για τα δίκτυα σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λιβαδειά – Θήβα και Ηράκλειο.
Περιορισμένη παρουσία σε σχέση με το παρελθόν είχε στο μεγάλο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ ο επί χρόνια κυρίαρχος στα συγκεκριμένα έργα όμιλος Καλογρίτσα. Ο όμιλος κινήθηκε, πάντως, πολύ επιθετικά για τα φιλέτα της Αττικής και μέσω της θυγατρικής εταιρείας «Ομάδα Κατασκευών» είναι προσωρινός μειοδότης στους διαγωνισμούς για Αθήνα, Πειραιά και Καλλιθέα, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 40 εκατ. ευρώ. Μέσω της άλλης θυγατρικής, της Τοξότης, είναι προσωρινός μειοδότης για τα δίκτυα Περιστερίου – Ελευσίνας και Καρδίτσας, προϋπολογισμού γύρω στα 20 εκατ. ευρώ. Στους προηγούμενους διαγωνισμούς, το 2015, ο όμιλος είχε κυριαρχήσει αναλαμβάνοντας έργα άνω των 150 εκατ. ευρώ.
Η πλέον κινητική κατασκευαστική εταιρεία στο νέο πακέτο διαγωνισμών του ΔΕΔΔΗΕ ήταν πάντως η ΣΧΣ ΑΤΕΕ του κ. Σπύρου Σουρτζή η οποία κατέθεσε προσφορές και στους 55 διαγωνισμούς και είναι προσωρινός μειοδότης σε δεκατρείς. Στον προηγούμενο διαγωνισμό, του 2015, η ΣΧΣ ΑΤΕΕ είχε αναλάβει τα δίκτυα σε πέντε περιοχές, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ.
(του Φώτη Κόλλια, euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου