Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Τρία χρόνια νωρίτερα η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική

Σχεδόν τρία χρόνια νωρίτερα, το 2021 αντί για τις αρχές του 2024 έρχεται η δεύτερη και μεγαλύτερη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κατόπιν άσκησης πιέσεων από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), φέρεται να επιταχύνει για την επίσπευση της ολοκλήρωσης του μεγάλου έργου που όχι μόνο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια του νησιού αλλά θα φέρει κι επενδύσεις σε ΑΠΕ. Το διπλό καλώδιο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα είναι ισχύος 1.000 MW και η επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 720 εκατ. ευρώ θα δέσει το ηλεκτρικό σύστημα της
Κρήτης με το ηπειρωτικό.
Επίσης το έργο είναι ταυτισμένο και θα προχωρήσει μαζί με εκείνο του Eurasia Interconnector, δηλαδή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας. Για την πορεία αυτής της φάσης ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία.
Όπως όλα δείχνουν οι δύο διασυνδέσεις της Κρήτης, η μικρή με την Πελοπόννησο και η μεγάλη με την Αττική, δεν αποκλείεται να συμπέσουν χρονικά. Η πρώτη είναι προγραμματισμένη να τελειώσει εντός του 2020. Και το ύψος της επένδυσης είναι άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Οι δύο διασυνδέσεις αναμένεται να προσφέρουν τεράστια εξοικονόμηση στις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Ο ΑΔΜΗΕ πρόσφατα έκανε γνωστό ότι μόνο από τη μικρή διασύνδεση προκύπτει ετήσια εξοικονόμηση 215 εκατ. ευρώ από το επόμενο έτος της λειτουργίας της.
Οφέλη θα υπάρχουν και από τη μεγάλη διασύνδεση, η οποία αναμένεται να μειώσει ισόποσα με τη μικρή τα ΥΚΩ.
Η Κρήτη, σύμφωνα με υπολογισμούς, κοστίζει στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας περί τα 400 εκατ. ευρώ, όταν όλα τα ΥΚΩ κυμαίνονται περίπου στα 800 με 900 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας είναι το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που επιδοτούνται μέσω του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

(του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου