Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Λιανική ρεύματος: Οι λοιπές χρεώσεις “φουσκώνουν” τα κόστη προμήθειας κατά 40%

Χρήστος Στεφάνου
Ένας από τους βασικούς παράγοντες που αυξάνει τα κόστη προμήθειας και καθηλώνει τον ανταγωνισμό στην λιανική αγορά του ρεύματος, είναι οι επιπλέον χρεώσεις που επιβάλλονται στην τιμή της μεγαβατώρας για τους προμηθευτές. 
Αυτό προκύπτει από τις επιστολές που έχουν ήδη αρχίσει να αποστέλλονται από εταιρείες προμήθειας προς τη ΡΑΕ, στο πλαίσιο της διερεύνησης που έχει ξεκινήσει ο Ρυθμιστής για τη λιανική του ρεύματος.
Όπως είχε αποκαλύψει το Energypress η ΡΑΕ μέσω επιστολής είχε ζητήσει να παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία που συγκροτούν την τιμολογιακή τους πολιτική, τις εκπτώσεις, τις προσφορές και προωθητικές ενέργειες, αλλά και την οικονομική τους κατάσταση, τις οφειλές τους από ρυθμιζόμενες
χρεώσεις, τον αριθμό πελατών, τις εισπράξεις, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών κ.λπ.
Στόχος της ΡΑΕ ήταν να διερευνηθεί η κοστοστρέφεια στα τιμολόγια κάθε προμηθευτή αλλά και η βιωσιμότητα κάθε επιχείρησης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του  Energypress ένα από τα πρώτα ευρήματα που προκύπτει από τα στοιχεία των εταιρειών προμήθειας είναι ότι το κόστος ανά μεγαβατώρα εκτινάσσεται σε ποσοστό που πλησιάζει ακόμη και το 40% εξαιτίας των επιπλέον πρόσθετων χρεώσεων που επιβάλλονται στην πορεία μετά την αγορά (είτε από το pool είτε από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ).
Χαρακτηριστικά για εταιρεία που είχε μέσο κόστος κτήσης της ενέργειας το 2017 λίγο πάνω από τα 49 ευρώ/μεγαβατώρα, εάν προστεθούν οι λοιπές χρεώσεις, το μέσο κόστος ανά μεγαβατώρα  εκτινασσόταν λίγο κάτω από τα 69 ευρώ. Δηλαδή περίπου 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή αλλιώς σε σχέση με το αρχικό κόστος κτήσης, 40% αύξηση. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι εκτός από τις γνωστές χρεώσεις (ΑΔΙ, ΠΧΕΦΕΛ) οι λοιπές χρεώσεις περιλαμβάνουν μια σειρά από άλλα άγνωστα κόστη που χρεώνονται στην προμήθεια. Ενδεικτικά στην τιμή της μεγαβατώρας προστίθενται τα ΛΠ2, ΛΠ3, ΛΠ7, ΜΜΚΘΣ, που μόνο αμελητέα δεν είναι. Για παράδειγμα τα ΛΠ3, που καλύπτουν το κόστος εκκίνησης των μονάδων, το 2017 επιβάρυναν κατά 50 εκ. ευρώ τα κόστη προμήθειας. 
Πηγές της αγοράς προμήθειας υποστηρίζουν ότι τα επιπλέον κόστη που επιβαρύνουν το κόστος της μεγαβατώρας αποτελούν σοβαρό εμπόδιο για την άσκηση ελκυστικής εμπορικής πολιτικής, που θα μπορούσε να τονώσει το άνοιγμα της αγοράς και να επιταχύνει την αύξηση του μεριδίου των εναλλακτικών προμηθευτών. 



 https://energypress.gr/news/lianiki-reymatos-oi-loipes-hreoseis-foyskonoyn-ta-kosti-promitheias-kata-40

Αρχειοθήκη ιστολογίου