Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Το στορυ των ΑΠΕ "αγοράζουν" από την ΔΕΗ τα ξένα funds - Πάνω από 30 fund managers συνάντησε στο Λονδίνο ο Στάσσης

Γιώργος Φιντικάκης
Το στόρυ μιας ΔΕΗ πρωταγωνιστή στις ΑΠΕ "πουλάει" στο εξωτερικό, κεντρίζει το ενδιαφέρον, και παίρνει εύσημα από τους ξένους fund managers. To κλίμα αυτό επικράτησε σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress" στα δεκάδες ραντεβού με διαχειριστές κεφαλαίων που είχε ο Γιώργος Στάσσης κατά το τελευταίο 48ωρο στο Λονδίνο. 
Στη πλειοψηφία τους οι ερωτήσεις των 30 και πλέον fund managers, τους οποίους λέγεται ότι συνάντησε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, κατά το διήμερο επενδυτικό roadshow του Χρηματιστηρίου στη βρετανική πρωτεύουσα, φαίνεται ότι επικεντρώθηκαν στη στρατηγική απόφαση της μαζικής απολιγνιτοποίησης και στροφής της επιχείρησης στην πράσινη ενέργεια.

Η εξυγίανση της επιχείρησης, τα μέτρα ενίσχυσης της ταμειακής της ρευστότητας, η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, όλ’ αυτά ασφαλώς και έγιναν δεκτά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε πολύ θετικό κλίμα από ξένα funds, όπως τα Ambrosia Capital, Pictet Asset Management, One Investments, STJ, και Schroders.
Εκείνο ωστόσο που πυροδότησε την πιο ζωηρή κουβέντα, προξένησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προκάλεσε ερωτήσεις για τις πηγές χρηματοδότησης των φιλόδοξων σχεδίων της ΔΕΗ, είναι η στρατηγική της απόφαση για απολιγνιτοποίηση και δυναμική παρουσία στο χώρο των ΑΠΕ. 
Χρόνια τώρα, η παγκόσμια αγορά των ΑΠΕ, όσοι επενδύουν σε πράσινα χαρτοφυλάκια και ασχολούνται με το χώρο, δυσκολεύονται να κατανοήσουν πως μια χώρα σαν την Ελλάδα, προικισμένη με τέτοιο ήλιο και εξαιρετικά πλούσιο αιολικό δυναμικό, δεν πρωταγωνιστεί διεθνώς στο αντικείμενο, παρά αποκλίνει από τους στοχους.
Κοινός τόπος μεταξύ των fund managers κατά τα one-to-one meetings του Λονδίνου, ήταν ότι "αν δεν πρωτοσταστήσει η ΔΕΗ σε εμβληματικές πράσινες επενδύσεις, η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στις ΑΠΕ".
Το εύλογο φυσικά ερώτημα των ξένων ήταν από που θα αντλήσει όλα αυτά τα απαιτούμενα κεφάλαια μια επιχείρηση που μέχρι πρότινος έψαχνε αγωνιωδώς 900-950 εκατ ευρω για να μην "βαθμολογηθεί" αρνητικά κατά την επικείμενη έκθεση του ορκωτού της ελεγκτή, την επόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ανήμερα των αποτελεσμάτων εξαμήνου. 
Η απάντηση προφανώς βρίσκεται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο που εκπονεί για λογαριασμό της η McKinsey, με την διοίκηση της ΔΕΗ να φιλοδοξεί ότι εφόσον αυτό θα βγάζει νόημα, δηλαδή θα έχει αρχή, μέση και τέλος, θα βρεθούν και οι χρηματοδότες, με πρώτους τους επενδυτές στους οποίους σκοπεύει να απευθυνθεί για την έκδοση ομολογιακού δανείου, πιθανώς από το νέο έτος.  Στο νέο business plan θα υπάρχουν απαντήσεις σε όλα τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές, για τα οποία πάντως προς το παρόν, τίποτα ακόμη δεν έχει οριστικά κλειδώσει
  • Στο θέμα της απολιγνιτοποίησης είναι προφανές ότι εξετάζονται σενάρια για απόσυρση περισσοτέρων των τριών μονάδων, δηλαδή πέραν των Αμύνταιο 1,2 και Μεγαλόπολη 3, όπως για παράδειγμα αυτής του Αγίου Δημητρίου, που αν δεν αναβαθμισθεί περιβαλλοντικά, θα πρέπει να κλείσει.
  • Στο ζήτημα ιδιωτικοποίησης του δικτύου διανομής, θα είναι ο σύμβουλος εκείνος που θα εισηγηθεί τον βέλτιστο τρόπο, αν δηλαδή η πώληση θα αφορά μετοχικό ποσοστό ή γεωγραφική κατάτμηση.
  • Στο θέμα του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού και του ρόλου της ΔΕΗ σε αυτήν, επίσημα οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες δεν έχουν ξεκινήσει, ενώ πολλά σενάρια πέφτουν στο τραπέζι. Τέτοιο είναι για παράδειγμα εκείνο της γεωγραφικής πώλησης πελατολογίου, ως το μοναδικό τρόπο να μειωθεί το ποσοστό της επιχείρησης, κυρίως όμως να χάσει κάθετα πελάτες, δηλαδή απ' όλες τις κατηγορίες, προκειμένου να πάψει να είναι ο μοναδικός καθολικός πάροχος ηλεκτρισμού, πανελλαδικά.
https://energypress.gr/news/story-ton-ape-agorazoyn-apo-tin-dei-ta-xena-funds-pano-apo-30-fund-managers-synantise-sto

Αρχειοθήκη ιστολογίου