Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ οι εξηγήσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την καταγγελία της ΔΕΗ περί πλημμελούς αντιμετώπισης των εντολών αποκοπών





Γιώργος Φιντικάκης

Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ βρίσκεται η καταγγελία της ΔΕΗ ότι ο διαχειριστής ασκεί πλημμελώς τα καθήκοντα του για τις εντολές αποκοπής που του στέλνει η μητρική εταιρεία.
Κλειδί για την έρευνα που έχει ξεκινήσει η Αρχή, είναι οι απόψεις του ΔΕΔΔΗΕ που υποστηρίζει ότι οι εντολές αποκοπής εκτελούνται επιτυχώς, επιχειρώντας να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ ότι με τη στάση του, παρέχει στην ουσία κάλυψη στους δεκάδες χιλιάδες στρατηγικούς κακοπληρωτές που της χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι απόψεις του έχουν καθοριστική σημασία για την έρευνα της ΡΑΕ, η οποία θεωρεί πολύ σοβαρό το θέμα, καθώς γίνεται για πρώτη φορά επισήμως τέτοια καταγγελία από την ΔΕΗ εναντίον του ΔΕΔΔΗΕ.

Έως σήμερα η κριτική της ΔΕΗ κατά του διαχειριστή, ότι δεν εκτελεί σωστά τις υποχρεώσεις του και ότι στις αποκοπές επικρατεί μια εξαιρετικά ιδιάζουσα κατάσταση, περιορίζονταν σε επίπεδο δημοσίων τοποθετήσεων ή στα πηγαδάκια. Ουδέποτε η ΔΕΗ είχε καταθέσει επίσημα καταγγελία για το θέμα στην ΡΑΕ.
Τόσα χρόνια επομένως η κατάσταση παρέμενε ίδια, όχι επειδή δεν υπήρχαν ενδείξεις, αλλά επειδή αυτές δεν είχαν μετατραπεί σε χειροπιαστές αποδείξεις, παρ' ότι αποτελούσε κοινό μυστικό ότι το σύστημα αποκοπών μπάζει, και χρήζει άμεσων παρεμβάσεων.
Στην λογική αυτή η Αρχή, έχει ξεκινήσει να διερευνά την υπόθεση, και αναμένει από τον ΔΕΔΔΗΕ, κατά πόσον θα μπορέσει να τεκμηριώσει δεδομένη αδυναμία στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Διαφορετικά τα πρόστιμα στον διαχειριστή θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η παραπάνω προβληματική είναι αυταπόδεικτη, και ότι ο διαχειριστής δύσκολα θα καταφέρει να δικαιολογήσει όλα όσα τον κατηγορεί η ΔΕΗ.
Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πηγές, εκτός από τα πρόστιμα χρειάζονται και μέτρα, όπως για παράδειγμα να καθιερωθεί μια εσωτερική διαδικασία ελέγχου στον ΔΕΔΔΗΕ, που ακόμη κι αν υπάρχει, ουδείς γνωρίζει αν αυτή λειτουργεί. Η ΡΑΕ θα εξετάσει και το συγκεκριμένο κεφάλαιο.
Τι έλεγε η καταγγελία
Στην καταγγελία της η ΔΕΗ, που φέρει ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου 2019, κατηγορούσε τον ΔΕΔΔΗΕ ότι επινοεί τακτικές πέραν κάθε λογικής και νομικής παραδοχής για να μην κόβει το ρεύμα στους καθ' έξιν κακοπληρωτές, και ότι καταφεύγει σε προσχηματικές δικαιολογίες αδυναμίας, όπως οι ελλείψεις σε προσωπικό, προκειμένου να μην ασκεί τα καθήκοντά του, καταγγελίες που δημιουργούν έδαφος για κάθε είδους ερμηνεία.
Σύμφωνα με την επιστολή, από τις 471.403 περυσινές εντολές αποκοπών, πελατών χαμηλής και μέσης τάσης, με συνολικά χρέη 701,9 εκατ. ευρώ, που απέστειλε η ΔΕΗ προς τον ΔΕΔΔΗΕ, εκείνος εκτέλεσε μόλις το 39%. Ελλείψει μάλιστα ελέγχων, παραμένει άγνωστο πόσες απ’ αυτές τις παροχές, παραμένουν ακόμη και σήμερα κομμένες ή τελικά παραβιάσθηκαν.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία της ΔΕΗ δείχνουν ότι :
  • Επί συνόλου 471.403 εντολών διακοπής ρεύματος κατά το 2018, κόπηκαν τελικά 183.955 παροχές (με χρέη ύψους 315 εκατ.).
  • Οι 76.883 παροχές (με οφειλές ύψους 110,3 εκατ) δηλώθηκαν ως “ολοκληρωμένες ανεπιτυχώς”.
  • Οι 7.020 (με οφειλές 9,8 εκατ), παραμένουν εκκρεμείς.
Τρία είναι τα συμπεράσματα σύμφωνα πάντα με την καταγγελία της ΔΕΗ για την συμπεριφορά του ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου σημειωτέον η διοίκηση έχει καρατομηθεί εδώ και ενάμισι μήνα, μετά το τραγικό περιστατικό του Πόρου με το καλώδιο, που στοίχισε 3 ανθρώπινες ζωές, χωρίς ακόμη να έχει τοποθετηθεί η καινούργια:
Πρώτον, ότι o ΔΕΔΔΗΕ έχει επινοήσει, τον "ασαφή και νομικά σαθρό όρο της ανεπιτυχούς ολοκλήρωσης", όρος που σημαίνει ότι μολονότι επισκέφθηκε το ακίνητο, εντούτοις δεν προέβη σε αποκοπή, με αιτιολογίες, όπως "κλειστό χρησιμοποιείται", "κλειστό ανεκμίσθωτο", "δεν άφησε ο πελάτης".
Δεύτερον, ότι είναι αδιανόητο να υφίσταται τόσο υψηλό ποσοστό εκκρεμών εντολών για τόσο μεγάλο διάστημα.
Τρίτον, ότι από τις 183.995 αποκοπές, επανασυνδέθηκαν οι 101.012. Όπως όμως επισημαίνεται στην επιστολή, για τις υπόλοιπες παροχές, που δεν επανασυνδέθηκαν – ελλείψει ελέγχου- είναι αμφίβολο αν παραμένουν κομμένες ή τελικά παραβιάσθηκαν.
Τι είχε απαντήσει ο ΔΕΔΔΗΕ
Στις καταγγελίες της ΔΕΗ είχε απαντήσει ο ΔΕΔΔΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η εκκρεμότητα σε σχέση με τις εντολές αποκοπής της ΔΕΗ για το 2018 είναι μόλις ένα ποσοστό 1%. 
Σύμφωνα με τον διαχειριστή, από το σύνολο των εντολών για 487.075 αποκοπές, είχαν εκτελεσθεί οι 193.496, ενώ 209.195 ήταν ανακλήσεις δηλαδή οι καταναλωτές πήγαν και πλήρωσαν στο μεταξύ διάστημα. 
Ταυτόχρονα υποστήριζε ότι οι αποκοπές που ανήκουν στις “ολοκληρωμένες ανεπιτυχώς” ανήλθαν πέρυσι σε 81.200, λέγοντας ότι πρόκειται είτε για μη δυνατότητα πρόσβασης των συνεργείων στο μετρητή, είτε ακόμη και για επιθέσεις που δέχονται τα συνεργεία από τους πελάτες. 


Αρχειοθήκη ιστολογίου