Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Επιπλέον μέτρα εξετάζει η ΔΕΗ για να καλύψει την «τρύπα» των 900 εκατ. ευρώ

Με νέα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν σταδιακά θα επιχειρήσει η ΔΕΗ να καλύψει την «ταμειακή τρύπα» των 900 εκατ. ευρώ. Η εμπορική πολιτική της επιχείρησης έχει ήδη «αλλάξει ρότα» με τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας στο 5% από το 10% και αυτό όπως φαίνεται είναι μόνο η αρχή.
Σύμφωνα με πηγή της επιχείρησης, άλλες παράμετροι που εξετάζονται είναι η αποτελεσματικότητα του διακανονισμού, ενώ εντατικοποιείται το κυνήγι των κακοπληρωτών.
Η επιχείρηση αναζητά τα χρεωστούμενα με κάθε τρόπο ενώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποια θα είναι η περίοδος «χάριτος» για τους καταναλωτές που έχουν οφειλές προς την ΔΕΗ (καθώς μέχρι σήμερα υπήρχε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα κατά το οποίο η επιχείρηση έδειχνε ανοχή και δεν
ενοχλούσε τους συγκεκριμένους πελάτες) και από ποιο ποσόν και επάνω (και με τι προϋποθέσεις όσον αφορά στις πληρωμές «έναντι») θα προχωρά η επιχείρηση σε αποκοπές ρεύματος.
Πάντως, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να μεταφερθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που φθάνουν έως τις 60 ημέρες στην εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει ουσιαστικά τη ΔΕΗ λαμβάνοντας ως εγγύηση τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Με την τιτλοποίηση, την κατάργηση των ΝΟΜΕ (οι οποίες «βάζουν την εταιρεία μέσα» κατά 600 εκατ. ευρώ), την επιστροφή των 200 εκατ. ευρώ που της οφείλονται για τις ΥΚΩ και τα 490 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των τιμολογίων η επιχείρηση αναμένει να πιάσει τον στόχο κάλυψης του ταμειακού ελλείμματος ενώ ως «αντίβαρο» στα μέτρα που θα λάβει θα λειτουργήσει μια νέα πολιτική επιβράβευσης πελατών η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος.
Το νέο business plan βρίσκεται στα σκαριά και θα αναπροσαρμοστεί πιθανότατα μέχρι το Νοέμβριο, με βάση  τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από τις επαφές με τους Θεσμούς (και τις επαφές που γίνονται σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις Βρυξέλλες). 
Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα κρίσιμα θέματα για τις δημοπρασίες, το μερίδιο της ΔΕΗ και την απολιγνιτοποίηση βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων με την Κομισιόν. «Στις ακροάσεις των Επιτρόπων θα δούμε ποιες αποφάσεις θα ληφθούν για τα λιγνιτικά. Δεν θα πάμε κατά του ευρωπαϊκού αφηγήματος διότι θέλουμε να κάνουμε περισσότερα, να ασχοληθούμε με πράσινες στρατηγικές και άλλες μορφές ενέργειας όπως είναι η ηλεκτροκίνηση κλπ», αναφέρει σχετικά ο αξιωματούχος του υπουργείου.
Κάποια νέα δεδομένα τα οποία θα δώσουν κάποιο «στίγμα» για τη στρατηγική της ΔΕΗ αναμένεται πλέον ότι θα προκύψουν στις 24 Σεπτεμβρίου, καθώς τότε, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

(insider.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου