Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Χατζηδάκης: 800 εκατομμύρια περίπου οφείλονται από 60.000 συμπατριώτες μας στη ΔΕΗ

Για τις διακοπές συνδέσεων της ΔΕΗ, για το σχέδιο διάσωσής της και την ευρύτερη κατάσταση της επιχείρησης μίλησε σήμερα ο υπουργός ΠΕΝ, Κ. Χατζηδάκης, στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο, Γιάννη Σαραντάκο και Ντόρα Κουτροκόη στην εκπομπή του OPEN TV «Ώρα Ελλάδος 07:00».
Ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι καταναλωτές με χρέη προς τη ΔΕΗ τηλεφωνούν στο γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και παριστάνουν τους αναξιοπαθούντες, προκειμένου να αποφύγουν τη διακοπή ρεύματος ή να πετύχουν καλύτερη ρύθμιση του χρέους. Ωστόσο οι απόπειρες παραπλάνησης εντοπίζονται από τον έλεγχο που γίνεται στη συνέχεια από τη ΔΕΗ.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού:

Α.Π.: Καλημέρα κ. Υπουργέ.
Κ.Χ.: Καλημέρα.
Α.Π.: Να βρούμε ένα μπούσουλα σε αυτήν την ιστορία; Προκειμένου να υπάρχει μία λογική στη
διαχείριση των πραγμάτων; Γιατί φαντάζομαι ότι δέχεστε πως όλες οι περιπτώσεις δεν είναι ίδιες. Υπάρχουν άνθρωποι, όπως στην περίπτωση της άνεργης καρκινοπαθούς από την Ορεστιάδα, όπου μάζευαν οι γύρω της χρήματα, 2.500 ευρώ, για να πάει να δώσει την προκαταβολή να της ξανασυνδέσουν το ρεύμα. Είναι άλλη περίπτωση αυτή κ. Υπουργέ από τον εφοριακό, που λέει ο Γιάννης ο Σαραντάκος, με τα 20 δωμάτια που απλά δεν γούσταρε να πληρώνει.
 
Κ.Χ.: Προφανώς δεν είναι ίδιες οι περιπτώσεις. Από την μια μεριά έχεις ανθρώπους που μπορούν να πληρώσουν και δεν το κάνουν και από την άλλη έχεις ανθρώπους που δεν έχουν πού την κεφαλήν κλίναι. Επομένως, πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία. Το βασικό θέμα είναι ότι αυτή την ώρα, τα μισά λεφτά τα οποία μπορεί να εισπράξει η ΔΕΗ  της τα χρωστάνε 60.000 συμπατριώτες μας. 800 εκατομμύρια περίπου οφείλονται από 60.000 συμπατριώτες μας και δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι αναξιοπαθούντες. Και για αυτό έχουν έρθει και στο φως της δημοσιότητας, περιπτώσεις σαν και αυτές που αναφέρατε. Άνθρωποι που έχουν πολύ μεγάλη επιφάνεια, με εξοχικά, με βίλες και πισίνες.
 
Α.Π.: Υπάρχουν όμως και οι άλλες περιπτώσεις.
Κ.Χ.: Βεβαίως και υπάρχουν και οι άλλες περιπτώσεις. Και εκείνο το οποίο λέω είναι το εξής. Λόγω του ότι η ΔΕΗ πρέπει να βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό, για να προχωρήσει μπροστά- δεν γίνεται να καταρρεύσει η ΔΕΗ, γιατί αν καταρρεύσει η ΔΕΗ τότε καταρρέει η χώρα- έχει γίνει μία προσπάθεια να υπάρχει  μια αυστηρότητα απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Και για αυτό δόθηκαν εντολές το τελευταίο δίμηνο για 30.000 αποκοπές. Οι οποίες αφορούν βασικά την κατηγορία στην οποία αναφέρθηκα. Τώρα θέλω να σας πω με ειλικρίνεια ότι όταν μιλάς για 30.000 περιπτώσεις και πρέπει να πας και με τόσο μεγάλες ταχύτητες- διότι δυστυχώς είναι εξαιρετικά πιεστικό το πρόβλημα της ΔΕΗ- είναι ενδεχόμενο να γίνουν και λάθη. Λοιπόν, η διοίκηση της επιχείρησης, από όσο με έχει διαβεβαιώσει, αμέσως θα εξετάζει τα όποια λάθη και θα διορθώνονται τα λάθη. Το βλέπω δειγματοληπτικά και σε ένα κομμάτι ανθρώπων, σε ένα τμήμα της κοινωνίας το οποίο καλεί στο δικό μου γραφείο. Και βλέπω ότι πράγματι ενίοτε γίνονται και λάθη και προσπαθούμε να τα διορθώνουμε. Αλλά θέλω να ξέρετε, για να έχετε όλη την εικόνα, επειδή τα βλέπω εδώ πέρα δειγματοληπτικά, ότι υπάρχουν και άνθρωποι που παριστάνουν τους αναξιοπαθούντες, ακόμα και στο δικό μου γραφείο. Υπάρχουν άνθρωποι που λένε «έχω ένα πρόβλημα ας πούμε τυφλότητος λέει κάποιος και τσεκάρει στη συνέχεια η ΔΕΗ και βλέπουμε ότι τους κοροϊδεύει». Δηλαδή υπάρχουν και τέτοια ζητήματα.
 
Α.Π.: Πάντως, πάνω σε αυτό ρωτά ο κόσμος, αν σκέφτεστε, ίσως και για να μπορεί ο κόσμος να πληρώσει αυτά τα ποσά, να μειώσετε το ποσοστό της προκαταβολής, ρωτάει εδώ ένας φίλος μας, ο κ. Ανδριόπουλος.
Α.Π.: Σας το ‘χω ξαναπεί κ. Υπουργέ, πριν το σχέδιο διάσωσης, θυμάστε το είχαμε ξανασυζητήσει μαζί, το ενδεχόμενο άνθρωποι που είναι αποδεδειγμένα οικονομικά ανήμπορο- και νομίζω ότι αυτά μπορούν να ελεγχθούν πριν υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς το ευνοϊκό- να εξαιρούνται του 40% με πολύ αυστηρές ρήτρες και ανελαστικές ρυθμίσεις.
 
Κ.Χ.: Πρώτα από όλα, θέλω να σας θυμίσω- γιατί δεν πρέπει να το ξεχνάμε- ότι υπάρχει το Κοινωνικό Τιμολόγιο, που είναι το τιμολόγιο για τους φτωχότερους, για όσους έχουν οικονομικό πρόβλημα. Υπάρχει. Υπάρχει εδώ και χρόνια. Και εφαρμόζεται αυτό. Μην το ξεχνάμε. Δεύτερον, εγώ δεν είμαι ο μάνατζερ της επιχείρησης. Η νέα διοίκηση είναι εκεί 3 εβδομάδες. Αντιλαμβάνομαι- αυτό το διάστημα έχω μιλήσει περισσότερο για αυτά τα θέματα ακριβώς λόγω του ότι ήταν το πρώτο και το μεταβατικό διάστημα- αντιλαμβάνομαι λοιπόν καθώς προχωρούν οι μέρες, ότι η επιχείρηση θα βγει και θα μιλήσει συνολικά για αυτό το θέμα και θα παρουσιάσει την πολιτική της συνολικά για το θέμα των καθυστερούμενων οφειλών, της αντιμετώπισής τους. Και επίσης αντιλαμβάνομαι ότι θα προσπαθήσουν, μέσα στα υπόλοιπα, να εκσυγχρονίσουν και την ιστοσελίδα τους, έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η σύγχυση που υπάρχει και η ένταση στο συγκεκριμένο θέμα. Προκειμένου να βρεθούν κάποιοι απλούστεροι και πιο σύγχρονοι δρόμοι για να υπάρχουν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα. Θα τοποθετηθεί λοιπόν η επιχείρηση και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας του θέματος αυτού.
Γ.Σ.: Εγώ αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, επειδή ακούμε, πότε θα ξεκινήσει αυτό το περίφημο σχέδιο αναδιοργάνωσης. Ένα είναι το ερώτημα αυτό. Ακούγονται εντόνως πληροφορίες για εθελούσιες εξόδους πολλών υπαλλήλων- αν έχει κοστολογηθεί αυτό, για πόσα χρήματα μιλάμε που θα κοστίσει το πρόγραμμα αυτό- και ποιο είναι το επόμενο βήμα;
 
Κ.Χ.: Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι διττό. Είναι ένα θέμα ταμειακό, ρευστότητος, αυτό που σας είπα ότι επιχειρούμε να βγάλει η ΔΕΗ τη μύτη της έξω από το νερό και το δεύτερο είναι το διαρθρωτικό, το πώς θα σταθεί στα πόδια της να προχωρήσει μπροστά. Τώρα, όσον αφορά το πρώτο έχουμε ένα σταθμό. Τώρα, σε ένα 15νθήμερο περίπου. Στις 24 Σεπτεμβρίου θα βγει η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή με βάση τις διατάξεις της κεφαλαιαγοράς. Είναι η Ernst & Young η οποία είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη διοίκηση.
Γ.Σ.: Τι θα βγάλει αυτό; Τα χρέη της εταιρείας; Το ταμειακό κομμάτι; Τι θα δείξει αυτή η έκθεση;
Κ.Χ.: Στην προηγούμενη έκθεσή της, που είχε βγει το Μάρτιο-Απρίλιο, είχε πει η 
Ernst & Young, ότι η εταιρεία θα έχει πρόβλημα βιωσιμότητας. Αν το ξαναπεί, χτυπάω ξύλο, στις 24 Σεπτεμβρίου, οι συζητήσεις που θα κάνουμε και για τη ΔΕΗ και για τη χώρα- και για τη χώρα!- θα είναι τελείως διαφορετικές. Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για τη ΔΕΗ, θα πρέπει να ανασταλεί η διαπραγμάτευση της μετοχής της στο χρηματιστήριο, θα κοκκινίσουν τα δάνειά της, επειδή είναι πολλά τα δάνεια θα χτυπήσει το πρόβλημα τις τράπεζες.
Γ.Σ: Τι εννοείτε βίαια μέτρα –εκτός της αναστολής διαπραγμάτευσης (της μετοχής της ΔΕΗ) στο Χρηματιστήριο ; Απολύσεις ; Πρόβλημα μισθοδοσίας ;
 
Κ.Χ.: Επειδή η ΔΕΗ είναι εισηγμένη επιχείρηση και έχει μικρομετόχους, αν –θεωρητικά λέω- υπάρξει τέτοιο ζήτημα και επειδή θα πρέπει με κάποιο τρόπο να έρθουν τα πράγματα στα ίσια, θα πρέπει να βρεθούν κάποιοι τρόποι, βιαίως και γρήγορα, που θα τους υποδείξει στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ορκωτός ελεγκτής. Ωστόσο, προσέξτε τώρα,  όλα αυτά τα μέτρα που πήραμε το προηγούμενο διάστημα για την τιμολογιακή πολιτική βασικά, τα πήραμε για να αποφύγουμε αυτό. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα στις 24 Σεπτεμβρίου.
Γ.Σ. Λέτε δηλαδή ότι δεν θα χρειαστεί να πάτε σε μείωση προσωπικού ;
Κ.Χ: Σας είπα καταρχήν για το ταμειακό θέμα, σας είπα ότι πιστεύω ότι θα περάσουμε τον σκόπελο της 24ης Σεπτεμβρίου. Τώρα, αυτό είναι το θέμα, πώς η ΔΕΗ είναι ταμειακά εντάξει και γι’ αυτό υπήρξε και η αναδιάρθρωση της τιμολογιακής πολιτικής. Αν δεν υπήρχε αυτό και αν δεν καταβάλει –που θα καταβάλει- το Υπουργείο Οικονομικών τα λεγόμενα ΥΚΩ, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στη ΔΕΗ και αν δεν κάναμε όλο αυτό το διάστημα κάποιες άλλες, εσωτερικές κινήσεις θα είχαμε πρόβλημα στις 24 Σεπτεμβρίου, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας είχε αφήσει τη ΔΕΗ στο μη περαιτέρω. Θεωρώ όμως ότι θα το αποφύγουμε.  Δεύτερον, έχουμε στη συνέχεια τα διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία έτσι κι αλλιώς πρέπει να ληφθούν για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, αλλά θα τα συζητήσουμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους περιβόητους θεσμούς, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου-μέσα Νοεμβρίου. Εκεί είναι ο δεύτερος σκόπελος. 

Εκεί ήδη έχουμε ήδη ξεκινήσει να συζητάμε και φυσικά έχουμε ανακοινώσει τι θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε τη ΔΕΗ για να προχωρήσει μπροστά. Τι έχουμε πει ; Έχουμε πει μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, του δικτύου λιανικής δηλαδή, όπως έχει συμβεί και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεύτερον, σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων και έχουμε πει ότι θα ξεκινήσουμε από τους σταθμούς Αμύνταιο Ι και ΙΙ και Μεγαλόπολη ΙΙΙ μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2020 (θέλουμε να περάσει ο χειμώνας για να μην έχουμε θέματα με την τηλεθέρμανση στη Β. Ελλάδα και να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα με άνεση χρόνου), έχουμε πει ότι θα φέρουμε ένα νομοσχέδιο στη Βουλή σε λίγες ημέρες, το οποίο θα αντιμετωπίζει τα ζητήματα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, της κατάργησης των ΝΟΜΕ (αυτό μπορεί να έρθει ακόμα και με χωριστή διάταξη) που είναι αυτές οι δημοπρασίες ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά από τις οποίες η ΔΕΗ έχει χάσει περί τα 600 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια προς όφελος των ανταγωνιστών της. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται τους φτωχούς υποτίθεται και πολεμά τους πλούσιους, όμως όλα τα μεγάλα συμφέροντα που είναι στο χώρο της ενέργειας κέρδισαν εις βάρος της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια 600 εκατ. από αυτές τις δημοπρασίες, τις οποίες εμείς θα καταργήσουμε. Και βεβαίως θα φέρουμε στον ίδιο νόμο διατάξεις που θα απελευθερώνουν τη ΔΕΗ από τον ζουρλομανδύα των διοικητικών περιορισμών, έτσι ώστε η εταιρεία να προχωρήσει γρήγορα με τις αποφάσεις που χρειάζεται για να σταθεί στην αγορά, γιατί οι ανταγωνιστές της αποφασίζουν εντός δευτερολέπτων και η ίδια πάει με τον αραμπά.
 
Ν.Κ.: Εγώ θα επιμείνω λίγο, γιατί έχουμε πάρα πολλά μηνύματα, ότι ακόμα και σε αυτούς που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και γίνονται διακοπές και δεν γίνονται διευκολύνσεις…
Κ.Χ: Είναι πάρα πολύ απλό, ακούστε. Δεν χαρίζω το μονοπώλιο της καρδιάς σε κανέναν. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ ότι είμαι λιγότερο ευαίσθητος, λιγότερο άνθρωπος κλπ. από αυτούς που κάνουν κριτική. Επαναλαμβάνω: Είναι ενδεχόμενο να γίνονται και λάθη, όταν μιλάμε για 30.000 περιπτώσεις, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν γίνονται λάθη ; Μπορώ να εγγυηθώ όμως ότι τα λάθη θα αντιμετωπίζονται αμέσως.
Ν.Κ: Θα θέλαμε ένα σχόλιο δικό σας για την Εξεταστική (Επιτροπή) για τη Novartis-και για τη ΔΕΗ.
Κ.Χ: Για τη ΔΕΗ ακούστε. Ο ΣΥΡΙΖΑ κουνάει το δάχτυλο και λέει «ήρθαν αυτοί εδώ να κάνουν ιδιωτικοποιήσεις, να ξεπουλήσουν, να στραφούν κατά των λαϊκών στρωμάτων κλπ. κλπ. Έχουμε εμείς κανένα χόμπι να παίρνουμε δυσάρεστα μέτρα; Δεν έχουμε άλλη δουλειά από το να στεναχωρούμε τον κόσμο και τους εαυτούς μας ; Όποια δυσάρεστα μέτρα ανακοινώνουμε έχουν να κάνουν με το ότι υπήρχε ένα πρόβλημα, που δημιουργήθηκε για έναν πάρα πολύ απλό λόγο: Ο κ. Τσίπρας εγκατέλειψε το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», στο οποίο θα επωλείτο μια «φέτα» της επιχείρησης, το ένα τρίτο της επιχείρησης και θα ενισχυόταν η ρευστότητά της…
 
Α.Π: Εντάξει, αυτό είναι γνωστό ως κεντρικό επιχείρημά σας…
Κ.Χ: Είναι γνωστό, αλλά εγκαταλείφθηκε και πήγαμε σε μια συμφωνία η ΔΕΗ να πάει από το 90% της αγοράς στο 50% με μηδενικό αντάλλαγμα. Ταυτοχρόνως υπήρξε μια σειρά από άλλες κινήσεις, εσωτερικές που αποδεικνύονται λάθος. Και λέω, κοντολογίς: Πρώτον, ότι για εμάς, πολιτικά, το θέμα της ΔΕΗ είναι ανοιχτό, και στη Βουλή και στο λαό. Και όσον αφορά στη Δικαιοσύνη, προφανώς όσα ζητήματα προκύπτουν, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συγκαλυφθούν. Υποθέτω ότι συμφωνούν όλοι όσοι μας βλέπουν και μας ακούν.
Α.Π: Η ίδια θέση ισχύει και για τη Novartis ; Ότι αν προκύψει θέμα στη Δικαιοσύνη πρέπει  να ελεγχθεί μέχρι τέλους ;
Κ.Χ: Ήταν σαφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο,τι υπάρχει, η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Υπάρχει αυτή η έρευνα από την Εισαγγελία και θα δούμε σύντομα όλοι μαζί τα πορίσματα.
Α.Π: Κύριε υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ. Θα περιμένουμε τις τοποθετήσεις της διοίκησης της ΔΕΗ και θα παρακαλέσουμε τα λάθη να είναι λιγότερα και να αποκαθίστανται άμεσα, να έχει κοινωνικό πρόσημο η διαχείριση αυτών των πραγμάτων.
Κ.Χ: Να είστε καλά. Εγώ φανταζόμουν ότι θα με ρωτούσατε σήμερα και για το Κτηματολόγιο, γιατί είμαι αρμόδιος και γι’ αυτό..
Α.Π: Έχετε δίκιο. Πείτε μας και γι’ αυτό. Θα δοθεί δίμηνη παράταση ; Θα είναι η τελευταία ;
 
Κ.Χ: Κοιτάξτε. Παρατάσεις όπου είναι εύλογο και αναγκαίο δίνονται, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν πρέπει την τελευταία μέρα να πηγαίνουμε στην Εφορία, την τελευταία μέρα να δηλώνουμε το ακίνητο στο Κτηματολόγιο.
Α.Π: Εξετάζονται και πρόστιμα για όσους δεν δηλώσουν ;
Κ.Χ: Υπάρχει ένας νόμος που ήδη το προβλέπει, προβλέπει υψηλότερα τέλη στη συνέχεια. Αλλά εκείνο που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι να μην αιφνιδιάσουμε κανέναν. Θέλουμε να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα μπορέσουν όλοι να δηλώσουν, διότι υπάρχουν δυσκολίες, προβλήματα κλπ. Όπου είναι αναγκαίο θα δοθεί παράταση, αλλά θα βάλουμε ένα σημείο στο χρόνο, θα βγουν όλες οι ανακοινώσεις, θα υπάρξουν όλες οι αναγκαίες παρατάσεις. Αλλά από ένα σημείο και μετά επειδή πρέπει να τελειώνει το Κτηματολόγιο, όχι για εμένα και για την κυβέρνηση, αλλά για εσάς, για όλους, επειδή πρέπει να μπει τάξη, για να προχωρήσει η αγορά των ακινήτων, να υπάρχει βεβαιότητα, να γίνουν καινούριες δουλειές, θα πρέπει να κλείσει κάποια στιγμή το Κτηματολόγιο. Δεν θα αιφνιδιάσουμε πάντως κανέναν, όλα θα γίνουν με άνεση χρόνου.
Α.Π: Ευχαριστούμε πολύ, καλημέρα

 https://energypress.gr/news/hatzidakis-800-ekatommyria-peripoy-ofeilontai-apo-60000-sympatriotes-mas-sti-dei

Αρχειοθήκη ιστολογίου