Στις προηγούμενες κυβερνήσεις έριξε το μπαλάκι των ευθυνών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, όσον αφορά τη μη προσαρμογή της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ αναφορικά με τις ευθύνες για την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζει η επιχείρηση – χωρίς να προχωρήσει σε αυτοκριτική – υπογράμμισε ότι για όλα φταίνε η κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να προσπεράσει τις ευθύνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την εικόνα της ΔΕΗ, τόνισε πως «εάν η έγνοια για να προστατέψει τους πιο αδύναμους δημιούργησε το πρόβλημα της ΔΕΗ τότε πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Στο μάνιουαλ του φιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μία
επιχείρηση για να την πουλήσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας αφήνοντας αιχμές κατά της νυν κυβέρνησης.

Για όλα φταίνε οι πρώην και οι επόμενοι

«Τα προβλήματα στη ΔΕΗ βεβαίως και δεν προέκυψαν από  την κοινωνική πολιτική που ακολούθησε η διοίκηση στη δική μας διακυβέρνησης.  Προέκυψαν από την περίοδο μετά το 2010 από τις προηγούμενες κυβέρνησης. Μία πολιτική που είχε δημιουργήσει αδυναμία αποπληρωμής πολλών καταναλωτών  των τιμολογίων του ρεύματος. Εκείνη την περίοδο υπήρξε γιγάντωση του δανεισμού στην επιχείρηση και μία τρομακτική επιβάρυνση των καταναλωτών» είπε υπεραμυνόμενος της πολιτικής που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Πυρά» στην κυβέρνηση

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε «πυρά»  στην κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγοντας ότι «με την τακτική απαξίωσης της επιχείρησης, προετοιμάζει μεθοδικά την πώληση σε ιδιώτες των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που έχουν αξία».

«Η ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε προσανατολιστεί εδώ και πολλα χρονια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό δεν έγινε νε ευθυνη των προηγούμενων κυβερνήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.

«Θα μπορούσαμε να ήμασταν πιο «πράσινοι»»

Για το γεγονός ότι σχετικές πρωτοβουλίες δεν έλαβε ούτε η δική του κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι  «θα μπορούσαμε ως κυβέρνηση να έχουμε σε έναν πιο πράσινο μεσανατολισμό , όχι τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Όπως είπε «θα πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση -η  για το τι σημαίνει πράσινη πολιτική».

«Το πετρέλαιο ανήκει στο χθες»

Για το ζήτημα των εξορύξων είπε πως έπρεπε να γίνουν έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν και να ερευνηθούν τα κοιτάσματα.
«Ένα θέμα είναι αν θα προσανατολιστουμε στην αξιοποιηση φυσικού αεριου ή πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Η συζητηση που διεξάγεται σε διεθνες και ευρωπαϊκό επίπεδο για την κλιματική αλλαγή είναι κρίσιμο και μας αφορά Το πετρελαιο ανήκει στο χθες και όχι στο άυριο. Αυτό θα πρέπει να μας απασχολεί πολυ σοβαρα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.