Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Στις αυξήσεις της ΔΕΗ προσβλέπουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές για να μην ανακοπούν οι ρυθμοί κινητικότητας

Γιάννα Παπαδημητρίου
Μόνο η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ μοιάζει ικανή να συγκρατήσει τους μειωμένους ρυθμούς στην κινητικότητα καταναλωτών μεταξύ προμηθευτών ρεύματος, την οποία προεικάζουν για φέτος τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΡΑΕ για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο συνολικός αριθμός των καταναλωτών χαμηλής και μέσης τάσης που άλλαξαν προμηθευτή το πρώτο εξάμηνο του 2019 πλησιάζει τους 250.000. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 3,26% του συνόλου των καταναλωτών που έχουν δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή.
Αν υποτεθεί ότι ο ρυθμός κινητικότητας δε θα αλλάξει δραματικά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους,  τότε θα πρέπει περιμένουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός αυτός θα προσεγγίσει τους 500.000.  

Μια τέτοια υπόθεση εργασίας είναι μεν σχετικά αυθαίρετη, όμως θα μπορούσε να θεωρηθεί αρκούντως εύλογη υπό κανονικές συνθήκες.
Όμως, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει ότι η αγορά αναμένει ότι η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα επιδράσει σε ένα βαθμό στους ρυθμούς κινητικότητας από το Σεπτέμβρη και μετά, χωρίς ο ακριβής αντίκτυπος να μπορεί να προβλεφθεί.
 Σε αυτόν ακριβώς τον αντίκτυπο φαίνεται ότι θα κριθεί αν έχει πιάσει «ταβάνι» ο ρυθμός στην κινητικότητα των καταναλωτών μεταξύ των προμηθευτών.
Κι αυτό γιατί η παραπάνω προβολή για όλο το 2019 σημαίνει ότι η αύξηση της κινητικότητας σε επίπεδο έτους θα είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή που καταγράφηκε πέρυσι, όταν ο αριθμός των μετακινήσεων ήταν κατά 82% αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2018 ο αριθμός των καταναλωτών που άλλαξαν προμηθευτή έφτασε τους 338.000, έναντι σχεδόν 186.000 καταναλωτών για το 2017.
Έτσι, σε περίπτωση που διατηρούνταν και για φέτος σε σχέση με πέρυσι ο ίδιος ρυθμός, τότε θα έπρεπε να αναμένουμε περίπου 615.000 αλλαγές προμηθευτή σε επίπεδο έτους.
Κάτι που συνεπάγεται ότι οι μετακινήσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να είναι κατά 20% περισσότερες σε σχέση με αυτές του πρώτου.
Ο μόνος παράγοντας που μπορεί να συντελέσει σε τέτοια αύξηση, από όσους τουλάχιστον έχουν ήδη εκδηλωθεί, δεν είναι άλλος από την αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. 
Εύλογα, λοιπόν, εναποθέτουν εκεί τις ελπίδες τους για να πυροδοτηθεί ένα αυξημένο κύμα κινητικότητας, ώστε να μην ανακοπεί ο ρυθμός που επιτεύχθηκε πέρυσι.


Αρχειοθήκη ιστολογίου