Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

«Στον αέρα» εντός του μήνα από τη ΡΑΕ το e-εργαλείο σύγκρισης των τιμολογίων ρεύματος

«Στον αέρα» εντός του μήνα από τη ΡΑΕ το e-εργαλείο σύγκρισης των τιμολογίων ρεύματος


Η πλατφόρμα θα είναι πλήρως λειτουργική τον Οκτώβριο, ώστε οι χρήστες να μπορούν να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητές του

Στην τελική φάση βρίσκεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η προετοιμασία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη σύγκριση των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ήδη το σύστημα έχει «ανοίξει» για τις εταιρείες προμήθειας, ώστε κάθε μία να εισαγάγει τις χρεώσεις της.
Έτσι, εκτιμάται πως η πλατφόρμα θα «βγει στον αέρα» εντός Σεπτεμβρίου, επιτρέποντας σε πρώτη φάση στους καταναλωτές να βρουν συγκεντρωμένες τις προσφορές όλων των παρόχων ρεύματος.
Το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό από τον Οκτώβριο, ώστε οι χρήστες να μπορούν να αξιοποιήσουν και τις υπόλοιπες δυνατότητές του.


Στην πλατφόρμα θα αναλύεται εύκολα αρχικά το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (δηλαδή η τιμή με την οποία κάθε πάροχος χρεώνει την κιλοβατώρα) και μετέπειτα το πλήρες κόστος ανά τιμοκατάλογο (ανταγωνιστικό τμήμα και ρυθμιζόμενες χρεώσεις).
Επίσης, οι εταιρείες προμήθειας θα είναι υποχρεωμένες να επικαιροποιούν τα στοιχεία, όποτε προχωρούν σε οποιαδήποτε αλλαγή στους τιμοκαταλόγους τους, ώστε οι καταναλωτές να έχουν πάντοτε πρόσβαση στα τρέχοντα τιμολόγια που προσφέρονται στην αγορά.

Ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των καταναλωτών

Αναφορά στο εργαλείο είχε κάνει ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, σε έγγραφό του που επισυναπτόταν σε απάντηση του ΥΠΕΝ σε ερώτηση στη Βουλή, με θέμα τη διενέργεια ελέγχων από την Αρχή στην αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουλαξή, με την πλατφόρμα ο καταναλωτής θα μπορεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση έναντι των προμηθευτών και να προσδιορίσει το ενεργειακό του κόστος, χωρίς να επιβαρύνεται από ανεξέλεγκτα μετακυλιόμενες δαπάνες.
«Απώτερος στόχος είναι η ενεργός συμμετοχή του κάθε καταναλωτή στον προσδιορισμό της ζήτησης, με φιλικά μέσα προς το περιβάλλον και άμεση αντανάκλαση στο ατομικό του ενεργειακό κόστος», σημείωνε χαρακτηριστικά.
Αν και οι Έλληνες καταναλωτές μπορούν εδώ και αρκετό καιρό να χρησιμοποιήσουν ανάλογα εργαλεία που έχουν αναπτύξει ιδιώτες, πρόκειται για την πρώτη ανάλογη πλατφόρμα από επίσημο φορέα της ενεργειακής αγοράς.
Μάλιστα, έρχεται σε μία συγκυρία όπου αναμένονται ανακατατάξεις στην εμπορική πολιτική τουλάχιστον ορισμένων εναλλακτικών παρόχων,  κατ’ αρχάς ως «απάντηση» στις πρόσφατες αυξήσεις των ανταγωνιστικών χρεώσεων της ΔΕΗ, αλλά και στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας στο 5%, στην οποία προχώρησε η επιχείρηση.

Πιο εύκολη εποπτεία της αγοράς

Παράλληλα, με δεδομένο πως οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να επικαιροποιούν τα στοιχεία στην πλατφόρμα, όποτε προχωρούν σε οποιαδήποτε αλλαγή στους τιμοκαταλόγους τους, η ΡΑΕ θα μπορεί να ασκεί πιο εύκολα εποπτεία στην ενεργειακή αγορά.
Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει πιο εύκολα στατιστικά στοιχεία σε μηνιαία βάση για τη διακύμανση των τιμών.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worlenergynews.gr

www.worlenergynews.gr

Αρχειοθήκη ιστολογίου