Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΑΜΕ/ΕΤΕ-ΔΕΗ: ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ…



ΟΙ “ΣΩΤΗΡΕΣ” ΤΗΣ ΔΕΗ, ΓΝΩΣΤΟΙ ΚΑΙ ΩΣ ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΙ
(κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ), ΤΗ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΞΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
ΚΑΙ
ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ Φ.Α. ΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ !!!

(όπως έλεγε και η παλιά γνωστή διαφήμιση)
ΤΥΧΑΙΟ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ…
                                                                                                                                          
Μετά τη σαφέστατη δήλωση του κ. Πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ στην συνεδρίαση για το Κλίμα ότι στόχος της χώρας μας είναι το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 (δήλωση για την οποία ερωτηθείς ο κ. Χατζηδάκης αν ισχύει απάντησε ότι ισχύει απολύτως) δικαιούμαστε να ρωτήσουμε:
Όσοι μας λένε ότι αναθέσαμε στη McKinsey να μας πει τι θα κάνουμε με τους λιγνίτες και ότι θα περιμένουμε να δούμε τι θα λέει το νέο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ για να πάρουμε τις τελικές μας αποφάσεις, ποιους δουλεύουν;
Ποια McKinsey;
Ποιο ΕΣΕΚ;
Ο κ. Πρωθυπουργός μίλησε:
Λιγνίτες τέλος.

Και για όσους αναρωτιούνται “μα πως βιάστηκε ο κ. Πρωθυπουργός να πάρει μια τόσο κατηγορηματική θέση για το κλείσιμο όλων των μονάδων χωρίς πρώτα να έχει γίνει γνωστή η μελέτη της McKinsey και το τι θα λέει το νέο ΕΣΕΚ”, τους λέμε ότι αυτές οι μελέτες, μπροστά στις προηγηθείσες μελέτες των ιδιωτών, δεν έχουν καμία απολύτως αξία για τη διαμόρφωση της άποψης του κ. Πρωθυπουργού.
Ο κ. Πρωθυπουργός αυτές είδε και με βάση αυτές μίλησε.
Το τι λέει ο ΑΔΜΗΕ και το τι λένε οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο.
Με βάση αυτή την αλληλουχία δηλώσεων και πράξεων εύλογα αναρωτιόμαστε:
Είναι τυχαίο ότι σε δύο μέρες (2 Οκτώβρη) θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της νέας μονάδας Φ.Α. βασικού ανταγωνιστή της 830 MW στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας;;
Δεν νομίζουμε…

Τέλος, επειδή αυτοί που υπογράφουμε την ανακοίνωση, ανεξάρτητα από το που ψηφίζουμε (δεν ψηφίζουμε όλοι το ίδιο κόμμα), δεν είμαστε υποχείρια και δεδομένοι κανενός και επειδή πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα έχουμε επιλέξει να είμαστε κόμμα ΔΕΗ και δεν ξυπνήσαμε ξαφνικά σήμερα, ούτε ανακαλύψαμε την κριτική τώρα που είναι η ΝΔ στη κυβέρνηση, ξαναθυμίζουμε σε όσους ενοχλούνται από την κριτική που ασκούμε στη ΝΔ, τη θέση μας για το ΕΣΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ:
Απαράδεκτο και καταστροφικό.
Μπορεί να προέβλεπε ότι το 2020 η εγκατεστημένη ισχύς θα ήταν 3,5 GW, το 2025 3,4 GW και το 2030 2,7 GW, στην πραγματικότητα όμως με την πρόβλεψη ότι η παραγόμενη ενέργεια από λιγνίτη το 2020, 2025 και 2030 θα ήταν 12 TWh, 10 TWh και 9,3 TWh αντίστοιχα, δεν υπήρχε χώρος για παραπάνω από 4 μονάδες το 2025 (1,4 GW) και, άντε με το ζόρι, πάλι άλλες 4 το 2030 (1,32 GW).
Για να ακριβολογούμε, μονάδες θα “υπήρχαν”, αλλά μόνο στα χαρτιά!! Γιατί με 3000 ισοδύναμες ετήσιες ώρες λειτουργίας μόνο στα χαρτιά θα ήταν ακόμα και αν το CO2 ξαναπήγαινε στα 5 €/ton.
Αυτή είναι η αλήθεια.
Αρέσει, δεν αρέσει στον κ. Σταθάκη.
Τώρα βέβαια, το απαράδεκτο και καταστροφικό ΕΣΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ακόμα πιο καταστροφικό.
Γίνεται ταφόπλακα για το λιγνίτη.
Όχι μόνο 4, ούτε μια μονάδα δεν θα μείνει.
Γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
Αυξάνει ακόμα πιο πολύ την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.
Βάζει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την απρόσκοπτη και ομαλή τροφοδότηση των καταναλωτών και πετάει, σαν στημένη λεμονόκουπα, τις περιοχές των Ν. Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας, χωρίς να δώσει κανένα χρονικό περιθώριο για την επόμενη μέρα.

Τέλος, εκτός των άλλων αυτό το ΕΣΕΚ για μια φορά ακόμα θα σπιλώσει, όπως έκαναν οι προκλητικότατες εγγυημένες τιμές απόδοσης, τις ΑΠΕ που πρώτοι απ’ όλους όχι μόνο σήμερα αλλά χρόνια τώρα φωνάζουμε ότι πρέπει να αναπτυχθούν στο μέγιστο βαθμό.

Υ.Γ. 1 Δεν έχουμε αυταπάτες ή την αφέλεια να πιστεύουμε ότι η μελέτη της McKinsey και το νέο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ θα λένε κάτι άλλο απ’ αυτό που εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός.
Στο 90% των περιπτώσεων οι μελέτες λένε αυτό που θέλει αυτός που τις παραγγέλνει και οι επιτροπές προτείνουν αυτό που θέλει αυτός που τις ορίζει.
Κάτι ξέρει ο κ. Χατζηδάκης που εδώ και δύο μήνες έτρεξε να πει τη μεγάλη σοφία ότι “συμφέρει να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες, να κάθονται οι εργαζόμενοι και να τους πληρώνουμε”!!!
Κ. Χατζηδάκη, σας ξαναθυμίζουμε:
Στη ζωή δεν μετριούνται όλα με την παλάντζα έσοδα – έξοδα.
Τη χώρα τη συμφέρει;
Για όσους μας πουν “τη ΔΕΗ όμως δεν τη συμφέρει”, θα τους θυμίσουμε ότι τη ΔΕΗ την έφτιαξε ο ελληνικός λαός για να τον υπηρετεί…
Εμείς αυτή τη ΔΕΗ θέλουμε.
ΔΕΗ στην υπηρεσία του ελληνικού λαού.

Υ.Γ. 2 Για όσους απορούν γιατί τόση λύσσα ενάντια στην ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V και το πώς οι κύριοι (που δήθεν τους πήρε πόνος για το συμφέρον της ΔΕΗ) δεν σκέπτονται ότι μέχρι στιγμής έχουμε δώσει κοντά στο 1δις. και προτείνουν να το πετάξουμε, τους λέμε ότι ο λόγος έχει να κάνει με το ότι και 40€ ο τόνος να πάει το CO2, αυτή η μονάδα θα προεντάσσεται των δικών τους.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΑΜΕ ΕΤΕ ΔΕΗ

Αρχειοθήκη ιστολογίου