Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

"Η ΔΕΗ έχει μπει μέσα από αυτές τις δημοπρασίες τα τελευταία χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω 600 εκατ. ευρώ"


Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να έρθει στη Βουλή διάταξη για την κατάργηση των δημοπρασιών NOME, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη, Μάυρα Μπάρμπα και Γιώργο Ευγενίδη. 
Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου με ολόκληρη την συνέντευξη του Υπουργού. 
Γ.Ευγ.: Είναι μαζί μας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, καλημέρα κ. υπουργέ.
Δ.Κ.: Καλημέρα κ. υπουργέ.
Μ.Μπ.: Καλώς ήρθατε.
Κ.Χ.: Καλώς σας βρήκα.
Δ.Κ.: Ξέρετε πόσος κόσμος ασχολείται με τη ΔΕΗ; Πάρα πολύς! Όλοι ρωτάνε για τη ΔΕΗ.
Κ.Χ.: Ορθώς ρωτάνε, γιατί αφορά όλους όσοι μας βλέπουν. Η κατάσταση που
παραλάβαμε ήταν πάρα πολύ άσχημη. Έλειπαν τελικά πάνω από 900 εκατ. ευρώ από το ταμείο της ΔΕΗ για να βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό. Την είχε αφήσει τελείως η προηγούμενη κυβέρνηση, γι’ αυτό είχε πέσει και η μετοχή της από τα 7,2 ευρώ, που την παρέλαβαν το ‘15, στο 1,2 ευρώ. Αυτούς τους δύο μήνες δεν εξηγήσαμε μόνο το πρόβλημα, μπήκε καινούργια διοίκηση, ικανοί άνθρωποι, τρέξαμε γρήγορα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Την Τρίτη (24/9) βγαίνει η καινούργια έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, ο οποίος λειτουργεί βάσει των προβλέψεων της κεφαλαιαγοράς. Η προηγούμενη έκθεση, που είχε βγει την άνοιξη, έλεγε ότι η επιχείρηση έχει ορατό πρόβλημα βιωσιμότητας. Όλα τα μέτρα που πήραμε, τα πήραμε ακριβώς για να φύγουμε από αυτή τη μαύρη ζώνη και να περάσουμε σε μια πιο αισιόδοξη εποχή. Περιμένω κι εγώ την Τρίτη. Θέλω λοιπόν να πιστεύω- διότι είναι άλλη δουλειά η δικιά μου και άλλη των ορκωτών ελεγκτών- ότι το πράγμα θα πάει καλά, έτσι ώστε αν μη τι άλλο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα ρευστότητας, να μην έχουμε όλη αυτή την απειλή, το σύννεφο αμφιβολίας πάνω από τη ΔΕΗ και αμέσως μετά να ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με τα ήδη προγραμματισμένα διαρθρωτικά μέτρα γύρω από τη ΔΕΗ.
Γ.Ευγ.: Η αντιπολίτευση πάντως σας κατηγορεί ότι με τα μέτρα, τα οποία παίρνετε για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης, ουσιαστικά ξανα-χαρατσώνετε τον κόσμο, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε κοινωνική πολιτική και προστάτευε τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, έρχεστε εσείς και τα επιβαρύνετε, προκειμένου στο τέλος να εκποιήσετε τη ΔΕΗ, να την δώσετε στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Κ.Χ.: Πρώτα από όλα να μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ κατά 51% ανήκει στους Έλληνες πολίτες. Έτσι είναι η μετοχική της σύνθεση. Όταν πέφτει η μετοχή από το 7 στο 1 ευρώ, είναι περιουσία του ελληνικού λαού, ενώ με εμάς, που υποτίθεται την απαξιώνουμε, τον Μάιο που κερδίσαμε τις Ευρωεκλογές μέχρι και σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Γιατί παρά τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας, η αγορά καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα σοβαρό σχέδιο για την επιχείρηση. Από εκεί και πέρα, τα επιχειρήματα όπως «ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε τα τιμολόγια», θα μπορούσε να μηδενίσει τα τιμολόγια έτσι ώστε να εξαφανιστεί η ΔΕΗ και να μην εισπράττει τίποτα. Εδώ το θέμα είναι να έχεις μια σοβαρή πολιτική, η οποία να λαμβάνει υπόψη τους ασθενείς, βεβαίως- Κοινωνικό Τιμολόγιο, το οποίο υπάρχει και θα υπάρχει- αλλά από την άλλη πλευρά, δεν είναι σοβαρή πολιτική να αφήνεις τους μπαταχτσήδες να μην πληρώνουν. Γιατί αυτή την ώρα τα μισά λεφτά από αυτά που χρωστάνε στη ΔΕΗ, τα χρωστάνε 60.000 άνθρωποι και δεν τους λες και φτωχούς.
Μ.Μπ.: Ναι αλλά αυτά τα 2,5 ευρώ θα επιβαρύνουν όλους, εκτός από αυτούς, οι οποίοι είναι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. 
Κ.Χ.: Προσέξτε, υπήρχε μια θετική συγκυρία. Ποια; Ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει το ΦΠΑ της ενέργειας, από το 13% στο 6%, και εμείς βρήκαμε ένα μαξιλάρι στο λεγόμενο ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή αυτά που πληρώνουμε για τις ΑΠΕ, που ήταν αρκετά σημαντικό, περί τα 200 εκατ., έτσι ώστε οι αναπροσαρμογές προς τα πάνω που έγιναν στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να ισοσταθμιστούν σχεδόν με αυτά. Βεβαίως, επειδή το πρόβλημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε στις 7 Ιουλίου, καταλάβαμε στα μέσα Αυγούστου ότι είναι ακόμα χειρότερο. Τελικά ο μέσος καταναλωτής που μας παρακολουθεί αυτή την ώρα θα έχει επιβάρυνση πράγματι το μήνα 2,5 ευρώ. Αλλά προσέξτε, μπροστά σε αυτό το μπάχαλο, το οποίο βρήκαμε, τι θα μπορούσε να γίνει; Ποιος μάγος και ταχυδακτυλουργός θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα; 
Δ.Κ.: Εδώ η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί ότι το 50% των πελατών της θα πάει σε άλλες εταιρείες. 
Κ.Χ.: Όχι, αυτό είναι κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση.
Δ.Κ.: Τώρα εγώ που είμαι σε άλλη εταιρεία ή τώρα που θα πάρω τη ΔΕΗ και θα πω «α, μου αύξησες το ρεύμα; Θα πάω σε άλλη εταιρεία». Αφορά κι εμένα που θα πάω στην άλλη εταιρεία;          
Κ.Χ.: Από ότι αντιλαμβάνομαι έχουν ξεκινήσει και κάποιοι ανταγωνιστές να αυξάνουν. Επίσης, πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή αυτό το πράγμα, που γινόταν με τη ΔΕΗ και τους ανταγωνιστές της, τα μεγάλα συμφέροντα, για τα οποία ξιφουλκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείποντας τη «μικρή ΔΕΗ» του Σαμαρά, όπου το ⅓ της επιχείρησης να φύγει, να ιδιωτικοποιηθεί και τα λεφτά να τα βάλει στην τσέπη της η ΔΕΗ, για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ταμειακά προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε να πάει από το 90% στο 50% του μεριδίου της αγοράς, με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Κι αυτό, πέρα από το ότι ήταν η μόνη δωρεάν ιδιωτικοποίηση στον κόσμο, για να επιτευχθεί συμφώνησαν ότι θα έκαναν αυτές τις περιβόητες δημοπρασίες ΝΟΜΕ, με βάση τις οποίες η ΔΕΗ πουλούσε στους ανταγωνιστές της ρεύμα κάτω του κόστους. Και έρχονταν οι ανταγωνιστές και έκαναν τους μάγκες με το ρεύμα της ΔΕΗ. Αυτά τελειώνουν. Εμείς φέρνουμε εντός των ημερών διάταξη στη Βουλή και καταργούμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ. 
Δ.Κ.: Κι εγώ που έχω υπογράψει με την άλλη εταιρεία ένα συμβόλαιο για τόσο;
Κ.Χ.: Με συγχωρείτε, οι εταιρείες δεσμεύονται από τα συμβόλαιά τους. Αλλά δεν δεσμεύονται επ’ άπειρον. Καταλαβαίνω ότι οι δεσμεύσεις είναι εξατομικευμένες για κάθε καταναλωτή.  
Γ.Ευγ.: Κάτσε γιατί δίνει μια είδηση εδώ ο υπουργός. Η διάταξη αυτή για τις ΝΟΜΕ πότε θα έρθει;
Κ.Χ.: Τώρα δεν μπορώ να σας προσδιορίσω, αλλά τις επόμενες μέρες.
Γ.Ευγ.: Πόσο μπήκε η ΔΕΗ μέσα από τις ΝΟΜΕ.
Κ.Χ.: Η ΔΕΗ έχει μπει μέσα από αυτές τις δημοπρασίες τα τελευταία χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω 600 εκατ. ευρώ.
Μ.Μπ.: Πότε πιστεύετε ότι θα αποδώσουν αυτά τα μέτρα;
Κ.Χ.: Την Τρίτη θα το δείτε κ. Μπάρμπα. 
Μ.Μπ.: Ο κόσμος όμως λέει ότι «εγώ θέλω να φύγει και αυτό το δυομισάρι από πάνω και να μην κινδυνεύω για παραπάνω αυξήσεις». Για παραπάνω αυξήσεις κινδυνεύει ο κόσμος; 
Κ.Χ.: Όλα αυτά που προσπαθούμε να κάνουμε, τα κάνουμε για να εξυγιανθεί η ΔΕΗ, να εξυγιανθεί συνολικά η αγορά ενέργειας και να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και σε αυτό το ζήτημα. Εκείνο το οποίο νομίζω εγώ ότι θα πετύχουμε είναι ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει μπροστά χωρίς τα προβλήματα της ρευστότητας. Επομένως από εκεί και πέρα θα προχωρήσουν και η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες με ίσους όρους ανταγωνισμού και θα εναπόκειται πια στην εμπορική πολιτική κάθε εταιρείας πώς θα διαμορφώνουν τα τιμολόγια.
Μ.Μπ.: Άρα δεν αποκλείετε περαιτέρω αυξήσεις, αλλά θα έχουμε τουλάχιστον τη ΔΕΗ στη θέση της.
Κ.Χ.: Εγώ δεν είμαι υπουργός της ΔΕΗ, εμένα με ενδιαφέρει να διασωθεί η ΔΕΗ, γιατί αν καταρρεύσει η ΔΕΗ, θα καταρρεύσει η εθνική οικονομία.
Δ.Κ.: Μα μην το λες τώρα αυτό υπουργέ μου, γιατί άμα αυξηθεί η ΔΕΗ δεν θα κυνηγάει κανένας τον διοικητή της ΔΕΗ, τον Χατζηδάκη θα κυνηγάει.
Κ.Χ.: Μα μια στιγμή, όταν μιλάμε για 2,5 ευρώ… Εδώ πάμε όχι μόνο για τη ΔΕΗ. Πάμε να σωθεί η ΔΕΗ, γιατί είναι βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, αλλά ταυτοχρόνως να διαμορφωθούν δίκαιοι κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά, για να υπάρχει δυνατότητα επιλογής και από τον καταναλωτή. Δεν είναι ο Χατζηδάκης που θα ανεβοκατεβάζει τα τιμολόγια, θα είναι η αγορά. Πώς γίνεται στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας; Πάτε στον Πιερρακάκη και του λέτε θα ανεβάσεις την Cosmote και θα κατεβάσεις την Wind κτλ.; Όχι, γιατί εκεί έχει απελευθερωθεί η αγορά.

Αρχειοθήκη ιστολογίου