Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Mytilineos: Βλέπει ξανά ανάπτυξη μέσω εξαγορών - Έτοιμο προς πώληση πακέτο φωτοβολταϊκών 50 MW στην Ελλάδα

Προ τριακονταετίας, η Μυτιληναίος είχε καταγράψει σημαντική ανάπτυξη βασιζόμενη σε εξαγορές και συγχωνεύσεις άλλων εταιρειών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της εταιρείας είναι οργανική. Πλέον οι συνθήκες ωριμάζουν, η κρίση σταδιακά βρίσκεται πίσω μας και το δυναμικό ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλο.
Πολύ σύντομα θα μιλήσουμε για εξαγορές, ανέφερε χθες ο επικεφαλής της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου στους αναλυτές. 
Μάλιστα αποκάλυψε ότι αυτήν την περίοδο καταρτίζεται το νέο πενταετές επενδυτικό πλάνο, στο οποίο περιλαμβάνονται η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, οι επενδύσεις στον κλάδο των φωτοβολταϊκών καθώς και οι προγραμματισμένες ετήσιες συντηρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα 50 έως 60 εκατ. ευρώ θα είναι οι ετήσιες επαναλαμβανόμενες επενδύσεις, 300 εκατ. ευρώ η νέα μονάδα ενώ εφόσον ληφθεί η οριστική απόφαση το πλάνο θα περιλάβει ακόμη και
τη νέα μονάδα αλουμίνας με κόστος 500 εκατ. ευρώ. 
Ο ίδιος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σημειώνοντας ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα συνολικά το 2019 "θα είναι μια καλή χρονιά” με την εταιρεία "να μεγαλώνει όλο και περισσότερο”.
Για τους επιμέρους κλάδους στον ηλεκτρισμό, οι προοπτικές δείχνουν θετικές και για το δεύτερο εξάμηνο, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που βρίσκονται στα 27 ευρώ ο τόνος. Μάλιστα η εκτίμηση είναι ότι το 2020 ο ετήσιος μέσος όρος θα είναι τουλάχιστον 20 ευρώ/τόνος.
Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία της κυβέρνησης για την απολιγνιτοποίηση, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό βήμα που πρέπει να υλοποιηθεί αποτελεσματικά αλλά και με κοινωνική ευαισθησία. Ο ίδιος επισήμανε ότι η πιο δύσκολη απόφαση σε σχέση με την απολιγνιτοποίηση θα αφορά στη νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία κόστισε 1,5 δισ. για ισχύ 600 μεγαβάτ. 
Στον τομέα της ενέργειας πάντως ο κ. Μυτιληναίος έκανε μνεία και στον κλάδο του αερίου, σημειώνοντας ότι η εταιρεία κατάφερε μεθοδικά να αποκτήσει μερίδιο αγοράς 35% εμπορευόμενη όχι μόνο το αέριο που καταναλώνουν οι μονάδες της, αλλά και αέριο για λογαριασμό τρίτων, χωρίς να συνυπολογίζονται ακόμη, όπως είναι λογικό, οι ανάγκες της νέας μεγάλης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Η συνεισφορά του κλάδου του αερίου είναι πλέον σημαντική για τη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας και θα συνεχιστεί και στο β εξάμηνο. 
Στο αλουμίνιο, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι παρά την πτώση των τιμών, έχει γίνει hedging για όλη την παραγωγή του 2019, ωστόσο για το 2020 δεν έχουν ακόμη γίνει κινήσεις.
Σε ό,τι αφορά στη διαφορά με την ΕΛΜΙΝ, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "είναι κρίμα δύο εταιρείες που δούλεψαν μαζί 50 χρόνια, να καταλήγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τέτοια θέματα” και εξέφρασε την ελπίδα ότι η διαφωνία θα αποδειχθεί προσωρινή για το καλό τόσο των δύο πλευρών όσο και της ελληνικής οικονομίας γενικά. 
Τέλος για τον κλάδο των κατασκευών ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι θα πρέπει όλοι να συνηθίσουν στην αλλαγή και μετεξέλιξη της δραστηριότητας, με το μείγμα των έργων να περιλαμβάνει εκτός από την κατασκευή μονάδων, έργα υποδομών, φωτοβολταϊκά και υβριδικά.
Το ανεκτέλεστο πλέον περιλαμβάνει διαφορετικά έργα ως προς τη χρονική διάρκεια. Κάποια εξ αυτών προϋποθέτουν πιο σύντομη εκτέλεση, τόνισε. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πακέτο φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 50 μεγαβάτ στην Ελλάδα, τα οποία είναι έτοιμα προς πώληση. Με αυτήν την πρώτη πώληση, θα γίνει αντιληπτό πως εξελίσσεται και αποδίδει η συγκεκριμένη δραστηριότητα, ανέφερε. 


(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

Αρχειοθήκη ιστολογίου